Alpenweer blijft onstabiel, in het zuidwesten veel regen

Vandaag is het warm en zonnig in Mayrhofen, Zillertal

Hoewel dit webcambeeld uit Mayrhofen heel anders doet vermoeden, is er van langdurig droog weer al tijden geen sprake meer in de Alpen. Ook de komende week komt daarin geen verandering. Vooral de Zuid-Alpen en Frankrijk kunnen regionaal veel regen verwachten met tijdelijk een flinke afkoeling. Volgende week warmt het weer op, maar het blijft onstabiel.

Eerst warm, maar vanuit het zuidwesten nat

Vandaag en morgen is het nog erg warm, vooral in Oostenrijk en Zwitserland. Een zuidenwind veroorzaakt föhn waardoor de temperatuur in het Salzburgerland plaatselijk naar 30 graden stijgt. Daarmee eindigt april alsnog warmer dan het langjarig gemiddelde, ondanks een koude periode van twee weken.

Aan de zuidkant van de Alpen krijgen we woensdag een belangrijke weersomslag. Vanuit het zuiden botst een actief neerslaggebied tegen de Alpen dat vooral in Piemonte, het zuiden van Zwitserland en in de zuidelijke Franse Alpen een heleboel regen geeft. Erachter stroomt belangrijk koudere lucht binnen waarin de sneeuwgrens naar 1700 meter daalt. Donderdag gebeurt dat ook in de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen en vrijdag volgt Oostenrijk.

In een groot deel van West- en Midden-Europa blijft het nat

Langzaam zachter

Heel lang duurt dit koele intermezzo niet. In het weekend blijft het enigszins wisselvallig met afwisselend zon en enkele buien, maar het kwik klimt alweer een paar graden. Dat zet volgende week door. Een zwakke zuidwestelijke stroming geeft dan normale tot iets bovennormale temperaturen en wat zon, maar er kan iedere dag wel een bui vallen. Vooral in de namiddag en lokaal met onweer. Mogelijk volgt er medio volgende week een storing met meer aaneengesloten regenval, maar dat is nog niet helemaal zeker. Zeker is in ieder geval dat het voorlopig wisselvallig blijft.

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!