Denk hieraan wanneer je (voor het eerst) gaat klettersteigen!

Een mooie sport, maar niet om onbezonnen te doen

Het beklimmen van klettersteigs of via ferrata’s is enorm populair. Logisch, want het is een enorm toegankelijke en laagdrempelige manier om in erg steil rotsterrein onderweg te kunnen zijn. Terrein waar je, zonder een klettersteig, snel jaren training voor nodig hebt om er te kunnen klimmen. De sport is toegankelijk, relatief eenvoudig, fijn avontuurlijk en brengt je op plekken waar je anders nooit zou komen. Maar: deze ijzeren wegen mag je niet onderschatten. Daarom vijf punten waar je zeker aan moet denken als je de zwaartekracht gaat trotseren op deze routes.

Lees hier meer over Klettersteigen.

1. Vallen is geen goed idee

Waar bij sportklimmen vallen erbij hoort, is vallen in een klettersteig uit den boze. Je gebruikt natuurlijk een klettersteigset om bij een eventuele val de val te overleven, maar vallen in een Via Ferrata is nog steeds echt gevaarlijk. Ten eerste zijn de valafstanden enorm en is de kans op ernstige verwondingen vanwege het vele ijzerwerk in de wand heel groot. Ook kun je, als je geen eigen takelmateriaal mee hebt (en de kennis hierbij hebt), vast komen te zitten na een val. Als je op je valgrens klimt, dan moet je je, net als bij rotsklimmen, gaan zekeren. Hiervoor heb je rotsklimtechnieken nodig. Kies dus altijd voor een Via Ferrata die je fysiek en technisch aankunt. Begin ook altijd in een regio die je niet kent met eenvoudige Via Ferratas om gevoel te krijgen bij de waardering.

Ga alleen met kleine kinderen klettersteigen als je weet hoe je behoort te zekeren (zie bijvoorbeeld het touw)

2. Het is geen kindersport

Via Ferrata’s lijken ideaal als familiesport. Maar Via Ferrata sets werken pas veilig vanaf 45 kilo. Dit betekent dat kinderen onder dat gewicht aan een touw gezekerd moeten klimmen. Sowieso is het gevaar bij jonge kinderen aanwezigdat ze zich niet goed vastklikken. Dit maakt niet dat Via Ferrata’s onmogelijk zijn met jongere kinderen, maar wel dat je dit alleen veilig met kinderen kunt doen als je zelf voldoende kennis en kunde met touwtechnieken hebt.

Benieuwd hoe je veilig een Via Ferrata met kinderen kunt doen? We schreven eerder dit artikel over dat onderwerp

3. Terugklimmen is erg lastig en vermoeiend

Bedenk dat als je vast komt te zitten in een Via Ferrata, terugklimmen lastig, vermoeiend en gevaarlijk is. Naar beneden klimmen, afklimmen in bergsporttermen, is zwaarder en moeilijker dan naar boven klimmen. Ook kom je als je de verkeerde richting op klimt (Via Ferrata’s zijn altijd eenrichtingsverkeer) waarschijnlijk andere klimmers tegen; deze passages leveren vaak gevaarlijke situaties op. Bedenk dit dus als je een moeilijke klettersteig instapt. In veel Via Ferrata’s heb je ontsnappingsmogelijkheden om via een eenvoudigere manier uit de route te kunnen klimmen. Als je twijfels hebt of je de gehele klim aankunt, gebruik dan deze ontsnappingen!

Spannend op een fijne manier

4. Wees beducht op het weer

Regen maakt rots (en ijzer) spekglad, kou is vermoeiend, storm maakt in evenwicht blijven moeilijker en je hoeft geen natuurkundige te zijn om te begrijpen wat een bliksem kan doen op een parcours waar je continu een ijzeren kabel vasthoudt. Kortom: via ferrata’s zijn een mooiweersport. Ga geen klettersteig in als je niet zeker bent van de weersverwachting. Hou er ook rekening mee dat een Via Ferrata langer kan duren dan verwacht; dit kan komen doordat je zelf minder snel bent dan gehoopt, maar ook kun je vast komen te zitten achter andere klimmers.

Op zoek naar de vijf leukste via ferrata’s bij Vallouise in de Franse Pays des Ecrins. We zetten deze al voor je op een rij.

5. Zorg dat je altijd vastzit, altijd!

Via Ferrata sets zijn zo gemaakt dat je nooit los hoeft te komen van de staalkabel. Doe dit dan ook niet! Om geen enkele reden, niet als het terrein eenvoudig is, niet om anderen in te halen en niet om … welke reden dan ook. Betere klimmers dan jij zijn op deze manier al doodgevallen.

Zorg dat je altijd vastzit aan de kabel!

6. Haal alleen in als dit veilig kan

Als je achter langzamere klimmers komt te zitten, push ze dan niet. Blijf rustig, vriendelijk en geduldig. Als er een punt is waar je deze groep veilig kunt inhalen, vraag dit dan (vaak stellen de langzamere klimmers dit zelf voor), doe dit alleen op een veilige en verstandige manier waarbij je jezelf niet losklikt van de kabel. Als dit niet veilig mogelijk is: haal dan niet in.

Klim niet meteen de moeilijkste klettersteigs

7. Doe ervaring op!

Begin niet meteen met moeilijke, lange of hooggelegen Via Ferrata’s. Bouw langzaam ervaring op en klim verschillende eenvoudige Via Ferrata’s voordat je aan de pittige begint. En ook als je regelmatig zware klettersteigen pakt, is het verstandig dat als je naar een nieuw gebied gaat, je weer met een eenvoudige begint. Sowieso is het voor je ervaring goed om af en toe terug naar de basis te gaan en weer een eenvoudige klim te doen.

Ga je deze zomer naar Tirol? In dit artikel vind je de vijf mooiste klettersteigs voor beginners.

8. Zorg voor de juiste uitrusting, eten en drinken, maar let op je gewicht!

Zorg dat je voldoende spullen mee hebt om de klettersteig veilig te kunnen volbrengen. Dat betekent bij moeilijke tochten touw en extra zekermateriaal. Maar ook bij eenvoudige routes moet je denken aan extra kleding (je bent onderweg in de bergen), voldoende water, bescherming tegen de zon en een eenvoudige EHBO-set. Maar let hierbij ook op dat je niet te veel meeneemt. Een zware rugzak kan een stukje overhang tot een onmogelijk obstakel maken als het allemaal wat te zwaar is.

Dit zijn de beste Alpenregio’s als je van via ferrata’s houdt!

9. Vergeet de afdaling niet!

Het is een veelgemaakte fout om de afdaling te onderschatten. Sommige afdalingen van Via Ferrata’s zijn vrij ‘sportief’ en avontuurlijk in bergachtig terrein. Soms zijn het vrij heftige bergpaden. Ook kunnen het relatief lange bergwandelingen zijn. Hou hier rekening mee bij je tochtenplanning. Als je met kinderen een Via Ferrata doet, houd er dan dus rekening mee dat de afdaling over steile bergpaadjes soms best gevaarlijk kan zijn (met de kans op gevaarlijke vallen). Kortom, wees geconcentreerd tot je weer terug bent bij het startpunt!

Geniet ervan!

10. Geniet ervan

Met al deze tips zou je kunnen denken dat er weinig te genieten valt in een Via Ferrata, maar niets is minder waar. Klettersteigen is een fijne en toegankelijke bergsport. Echter, het blijft een echte bergsport met de gevaren die daarbij horen. Als je hiervan op de hoogte bent en er goed en verstandig mee omgaat, dan kun je de mooiste avonturen beleven op deze ijzeren wegen!

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!