Dit zijn de beste Alpenregio's als je van via ferrata's houdt!

Via ferrata’s, ook bekend als klettersteigen, hebben hun oorsprong in de Dolomieten in de late 19e eeuw, toen de Alpenpionier Friedrich Simony metalen kabels en ladders begon te gebruiken om de bergen veiliger te kunnen beklimmen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden deze routes verder ontwikkeld voor militaire doeleinden. Na de oorlog werden via ferrata’s populair bij avonturiers en bergliefhebbers, waardoor ze toegankelijker werden en mensen in staat stelden om op een veilige manier steile en uitdagende rotswanden te beklimmen met behulp van vaste verankeringen. Tegenwoordig zijn via ferrata’s wereldwijd te vinden en bieden ze een opwindende manier om te genieten van berglandschappen en adrenalinekicks te ervaren. Dit zijn de vijf beste regio’s om deze bergsport te ervaren!

1. Dolomieten, Italië - de geboorteplaats van de via ferrata

De Dolomieten zijn wereldberoemd om hun adembenemende klettersteigroutes en gaat dus de boeken in als de geboorteplaats van de via ferrata. De regio heeft een groot aantal routes voor alle niveaus, variërend van eenvoudige en familievriendelijke routes tot uitdagende en technische parcoursen. Bekendste routes zijn bijvoorbeeld de Via Ferrata degli Alpini in de Marmolada-groep, een eerbetoon aan de Italiaanse Alpini-troepen uit de Eerste Wereldoorlog en de Via delle Bocchette, waar je de volledige Brenta-Dolomieten oversteekt. Een andere topper is de Via Ferrata delle Aquile, weliswaar voorbehouden aan experts, maar dit is dan het uitzicht dat je er gratis en voor niks bij krijgt.

Beeld: Alex Mottes - visittrentino.info

2. Tirol, Oostenrijk

Tirol biedt een verscheidenheid aan klettersteigmogelijkheden in een prachtig berglandschap. De regio heeft verschillende routes die geschikt zijn voor beginners en gevorderden. De Kaiser-Max-Klettersteig wordt beschouwd als een van de oudste en extreem uitdagende via ferrata-routes in de oostelijke Alpen, gelegen bij de Martinswand nabij Innsbruck. Een andere optie is de Galitzenklamm, op korte afstand van Lienz in Oost-Tirol, aan de voet van de Rauchkofel. Het begin van de route is redelijk toegankelijk, maar naarmate je hoger komt, neemt de moeilijkheidsgraad toe. Als je met kinderen op pad bent, is het avontuurlijke ‘Wasserschaufpad’ door de kloof wellicht al een opwindende ervaring op zich. Een andere optie is de Muttekopfhutte, boven Imst. Hier vind je een moderne en korte Klettersteig-route met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Deze route is ook geschikt voor kinderen met enige klimervaring.

Op zoek naar andere bergsportactiviteiten in Tirol? Kijk dan eens op onze regiopagina voor het Zillertal of het Ötztal!

3. Berner Oberland, Zwitserland

De via ferrata-routes van het Berner Oberland in Zwitserland bieden een buitengewone ervaring voor avonturiers die op zoek zijn naar een combinatie van spectaculaire landschappen en uitdagende klimpassages. Met imposante bergtoppen, majestueuze gletsjers en diepe valleien biedt het Berner Oberland een uniek decor voor klettersteig-avonturen. De bekende Eiger Via Ferrata is hier gelegen, onder een van de meest uitdagende en beroemde alpiene klimroutes ter wereld. Daarnaast zijn er ook tal van andere routes in de omgeving, zoals de Mürren Via Ferrata. Deze route torent hoog boven de Lauterbrunnen-Vallei uit en is ook al te doen als je minder ervaring hebt. Vooral de 80-meter lange Nepalese brug is een attractie. Een andere optie is de sportieve en spectaculaire via ferrata Kandersteg-Allmenalp. Deze route loopt door een muur die wordt gescheiden door kloven en pilaren. De Allmibach baant zich een weg door het dal in verschillende prachtige watervallen langs de route.

Beeld: bergfex.nl

4. Chamonix-Mont-Blanc en omgeving, Frankrijk

De Franse Alpen hebben ook enkele fantastische klettersteigmogelijkheden, met name in en rond de regio Chamonix-Mont Blanc biedt verschillende uitdagende routes. Gelegen aan de voet van de majestueuze Mont Blanc, biedt Chamonix een speeltuin voor avontuurlijke klimmers, met routes die variëren van technische beklimmingen tot uitdagende luchtige traversen, zoals de Via Ferrata des Evettes. in Passy vind je daarnaast de Via Ferrata de Curalla met een geweldig uitzicht op de Mont Blanc. In Saint Gervais vind je de beruchte Via ferrata du parc thermal. Deze is zeer steil en daardoor extreem pittig. Alleen aan te raden voor zeer ervaren volwassen klimmers.

Op zoek naar meer tips voor een bergsportvakantie in Chamonix-Mont-Blanc? Kijk dan op onze regiopagina!

5. Zuid-Tirol, Italië

Via ferrata-vakanties in Zuid-Tirol, Italië, hebben een unieke charme dankzij de combinatie van adembenemende berglandschappen en rijke culturele erfgoed.Met de majestueuze Dolomieten als decor biedt Zuid-Tirol een gevarieerd aanbod aan via ferrata’s, variërend van uitdagende beklimmingen tot meer toegankelijke routes voor beginners. Wat deze regio extra bijzonder maakt, is de perfecte mix van alpiene schoonheid, met de kenmerkende kalksteenrotsen en pieken, en de rijke geschiedenis en cultuur van de Zuid-Tiroolse bevolking. Hierdoor kunnen avonturiers genieten van spannende klimervaringen terwijl ze zich omringd weten door de unieke sfeer van deze betoverende regio. Het gebied rondom de Ortler en de Rosengarten biedt een aantal prachtige routes met indrukwekkende uitzichten. Hier vind je bijvoorbeeld de Maximiliansteig naar de Roterdspitze, de Santnerpass Klettersteig door de rotsburchten van dit bergmassief en de Rotwand Klettersteig die je naar een hoogte van 2.806 meter brengt.

Hugo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!