Zillertal

Het Oostenrijkse Zillertal is een perfecte plek om je zomer door te brengen als je op zoek bent naar een berggevoel tijdens je zomervakantie. Het 47 km lange ‘Ziller’ dal wordt namelijk omringd door talrijke drieduizenders, waarvan het hoogste punt de Hochfeiler (3.509 m) is. De rode draad is de 56 km lange rivier de Ziller, de naamgever van het dal, waarvan de bron zich op 2.270 meter hoogte in de gemeente Brandberg bevindt.

Waar ligt het Zillertal?

Het Zillertall ligt in de populaire deelstaat Tirol, in het westen van Oostenrijk, en ten oosten van Innsbruck. Het dal begint waar de Ziller uitloopt in de Inn bij Strass, waarlangs de veelgekozen A12 vanuit Kufstein loopt en het is het breedste zuidelijke zijdal van het Inntal. Het dal loopt tot aan Mayrhofen, waarna het zich opsplitst in vier dalen: het Tuxertal, het Zemmtal, het Stilluptal en de Zillergrund. Het Zillertal is vooral bekend vanwege de wintersport, met dorpen als Hochfügen, Mayrhofen en Zell am Ziller die vooral bij skiërs en boarders herkenbaar zijn. Wie in het Zillertal zijn zomervakantie wilt doorbrengen, kan kiezen uit vier vakantieregio’s van waaruit je de omgeving kunt bezoeken. Aan het begin van het dal vind je Fügen-Kaltenbach, gevolgd door Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach en tenslotte Tux-Finkenberg.

Wat te doen in het Zillertal?

In het Zillertal is van alles te doen als je op zoek bent naar een actieve bergvakantie. Zo is het dal rondom de Ziller breed genoeg voor laagdrempelige activiteiten die niet veel energie kosten. De hoge ruige pieken van het Zillertal zijn dan juist weer het terrein van de sportievelingen. Alles daartussen is ideaal vakantielandschap voor het gehele gezin, bijgestaan door tien zomerliften. De kers op de taart is de Hintertuxer Gletscher aan het einde van het Tuxer zijdal. Dit is de enige gletsjer in Oostenrijk waar je 365 dagen per jaar kan wintersporten; dus een uiterst unieke zomeractiviteit.

Andere highlights in het Zillertal

De mooiste, en tevens rustigste, plekjes vind je in het Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen: een 422 vierkante kilometer groot natuurpark dat ruim 40 percent van de oppervlakte van het Zillertal inneemt. De sterk vergletsjerde toppen van de Zillertaler Alpen staan garant voor imposante berglandschappen en het smeltwater voor bruisende watervallen.

Wat je nog meer wilt weten van het Zillertal als vakantiebestemming

Het populaire Tirol is iets prijziger dan zijn Oostenrijkse collegadeelstaten. Toch zijn de prijzen hier nog heel schappelijk ten opzichte van een zomervakantie in Nederland. Wie op zoek is naar voordeeltjes schaft de Zillertal Activcard aan. Hieronder valt namelijk een dagelijkse berg- en dalrit met een van de tien kabelbanen, gratis toegang in de zes openluchtzwembaden (elke dag één bezoek), gratis gebruik van het meeste openbaar vervoer in het Zillertal en minimaal 10% korting bij veel partners in het Zillertal en omgeving

Het Zillertal is geen arme, uitgestorven regio; het kent meer dan 35.000 inwoners in 25 gemeenten. Het boert ook goed in de winter, waardoor de faciliteiten en infrastrucuur van hoogstaand niveau zijn. Ondanks de vele moderne liftinstallaties die door het berglandschap verspreid liggen, kent de vakantieregio ook genoeg authentieke plekjes waar je nog het Tirol van weleer kan vinden. Traditie staat hoog in het vaandel, dus je vindt nog tal van lokale specialiteiten op het menu. Denk aan traditioneel gebakken brood, de hooimelkkaas, het kruidige zelfgerookte spek en zelfgebrande schnaps. Vergeet ook niet het originele ‘Zillertal’ bier uit Zell am Ziller, dat wordt gemaakt in de oudste privébrouwerij van Tirol. Er zijn 150 hutten, bergrestaurants en Jausenstationen om ze uit te proberen.

Heb je een vignet nodig voor het Zillertal?

Rij je over de Autobahn dan heb je vanaf Kufstein-Süd een vignet nodig. Het dal is vanuit het noorden ook te bereiken middels een doorsteek via de Achenpas, dan heb je geen vignet nodig. Via het oosten kan ook zonder vignet, maar dan betaal je wel tol bovenop de Gerlospas.