Jungfrau

De Jungfrauregio is na Zermatt misschien wel de bekendste vakantiebestemming van Zwitserland onder bergsportliefhebbers. Niet zo gek, want je vindt in dit UNESCO-werelderfgoedgebied zowel de beroemde bergen Eiger, Mönch en Jungfrau. Meiringen-Hasliberg in het naastgelegen Haslital wordt ook tot de vakantieregio gerekend.

Waar ligt de Jungfrauregio

De Jungfrauregio is gelegen in de Alpen in het zuidwesten van Zwitserland. Het is gelegen in het kanton Bern en omvat de bergketen rondom de Jungfrau, een van de meest iconische bergen in Zwitserland. De regio omvat verschillende plaatsen, waaronder de bekende toeristische bestemmingen Interlaken, Grindelwald, Lauterbrunnen en Wengen. Het gebied staat bekend om zijn adembenemende berglandschap, met imposante pieken, majestueuze gletsjers en schilderachtige valleien.

Wat zijn de bekendste dorpen in de Jungfrauregio?

Grindelwald (1.050 m) ligt in een dal aan de linkervoet van de Eigernoordwand en biedt ook prachtig uitzicht op de Wetterhorn. Naast het meeste aantal gastenbedden vind je er ook 70 km wandelpaden en 160 km mountainbiketrails. Het traditionele Wengen (1.274 m) ligt juist aan de rechterzijde van de Eiger en is autovrij. Lauterbrunnen (796 m) bevindt zich iets lager in het gelijknamige dal. Het autovrije Mürren (1.650 m), rechts van Lauterbrunnen, is juist het hoogstgelegen dorp van de vier en slechts bereikbaar per trein of gondel.

Activiteiten in Jungfrauregio

Andere highlights in Jungfrauregio

Interlaken: de hub van de Jungfrauregio

Interlaken, onderaan de Jungfrauregio, ligt eveneens in het Berner Oberland, waar al sinds de 18de eeuw sportieve vrijetijdsactiviteiten worden ondernomen. De stad ontpopte zich al vroeg als een van de hotspots in dit toeristenparadijsje. Het beschikt sinds 1874 over een treinstation, waardoor de bezoekersaantallen alleen maar toenamen. Vandaag de dag fungeert het station als hub voor de vele internationale toeristen die de regio willen verkennen, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de nabijgelegen Jungfrauregio.

Wat kun je doen in Interlaken?

Interlaken biedt naast cultuur ook genoeg sportief vermaak. Het ligt op 568 meter hoogte, omringd door bergreuzen en aan beide zijden geflankeerd door een meer. Door de stad stroomt de rivier de Aare, die de Brienzersee en Thunersee met elkaar verbindt. Daar ontleent de stad ook zijn naam aan: het is een samenvoeging van inter (tussen) en laken (lacus betekent meren). In zomer varen er rondvaartboten, waaronder historische raderstoomboten. Ook in de winter kun je nog het water op. Zo biedt de Hightide Kayak School je de mogelijkheid om de Brienzersee te verkennen met een kajak. Wandelen kan op de Lombachalp ten noordoosten van de stad. Het beschermde Moorlandschaft Habkern-Sörenberg is de ideale plek voor rustzoekers, die eindeloos kunnen ronddwalen over de heidevelden, kalksteenformaties en eeuwenoude sparren- en dennenbossen.