Zermatt

Het Zwitserse Zermatt in het kanton Wallis is uiteraard het meest bekend om zijn markante berg: de Matterhorn. In de regio is er zomers van alles te doen voor actieve vakantiegangers; van wandelen tot skiën en alles daartussen. En dat tegen een achtergrond van 38 vierduizenders en 150 bergmeren: een zomervakantiebestemming bij uitstek!

Waar ligt Zermatt?

Zermatt ligt op slechts 10 km van de Italiaanse grens, dus in het zuiden van Zwitserland. En hoewel het dus een eindje rijden is richting deze regio (een dikke 10,5 vanuit Utrecht), heb je toch helemaal niets aan je auto in dit dorp. Zermatt is namelijk al sinds 1961 autovrij. Parkeren doe je op de in het dorp Täsch gelegen parkeerplaats Materhorn Terminal, waarna je per pendeltrein het laatste stuk aflegt. In het dorp zelft is vervoer of modern elektrisch of ouderwets met paard en wagen.

Zomertoerisme in Zermatt

Zermatt is het hele jaar door een toeristische hotspot, dus je bent nooit alleen. ’s Winters niet en zomers niet. Van internationale skiteams die gebruik maken van de jaarrond geopende pistes, tot busladingen vol Aziatische toeristen die dolgraag de parel van de Alpen tijdens hun euroreis willen afvinken. De strijd om als eerste de top van de Matterhorn te beklimmen bracht de gemeente bekendheid. Het was het team van de Engelse Edward Whymper die op 14 juli 1865 als eerste boven stond. Sindsdien is de plek uitgegroeid tot een van de beroemdste Alpenbestemmingen.

De toeristische bekendheid heeft ook een keerzijde, want Zermatt is geen budgetbestemming. Los van de hoge Zwitserse levensstandaard, zorgde de groeiende vraag ook voor sterk stijgende prijzen. Daarnaast is er de verplichting om van de parkeergarages en het openbaar vervoer gebruik te maken. Een vakantie in Zermatt kan dus een dure aangelegenheid zijn. De liftfaciliteiten zijn gelukkig state of the art, wat niet van elke Zwitserse bestemming gezegd kan worden.

Waar kun je in de zomer verblijven in Zermatt?

Zermatt ligt op 1.620 meter hoogte, helemaal achterin het doodlopende Mattertal. Hier bevinden zich de meeste accommodaties. Vlak ervoor, op 1.449 meter hoogte, ligt het kleinere Täsch. Uiteraard zijn de accommodaties hier goedkoper, net als in het verderop gelegen Randa. Dit kost je wel meer reistijd.

Activiteiten in Zermatt

Hoewel Zermatt dus een bergsportregio van formaat is, zijn er een aantal ‘standaard’ activiteiten waar Zermatt geen aanbod in heeft. Denk hierbij aan raften en canyoning. Daarvoor moet je naar het verderop gelegen Visp, wat op een half uur rijden van Täsch ligt. Hier wordt op de rivier Vispa geraft en worden er canyoningtrips in de omgeving verzorgd.

Andere highlights in Zermatt