Val Gardena

De vakantieregio Val Gardena, in het Duits Gröden, in het Italiaanse Zuid-Tirol is een zomerbestemming waar je perfect kunt wandelen, klimmen en fietsen. En dat allemaal in een UNESCO-berglandschap dat zijn weerga niet kent. De markante kalksteenrotsformaties domineren hier de skyline. En wie denkt dat het ver rijden is, heeft het mis. Je hoeft maar de Brennerpas bij Innsbruck over te steken en je bent in een handomdraai in de vallei waar het Dolce Vita heerst. Een extra groot voordeel van een verblijf in Val Gardena is natuurlijk de Italiaanse keuken.

Activiteiten in Val Gardena

Andere highlights in Val Gardena

Het weerbericht voor Val Gardena

Waar kun je verblijven in Val Gardena?

De vallei is ongeveer 21 kilometer lang en loopt min of meer van west naar oost vanaf de smalle ingang van de vallei bij Ponte Gardena naar Selva aan het einde van de vallei. Vervolgens gaat het omhoog naar Passo Gardena en Passo Sella. Het is een zijdal van het Valle Isarco/Eisacktal. De drie belangrijkste gemeentes zijn Ortisei (1.236 m), S. Cristina (1.428 m) en Selva Gardena (1.563 m), waarvan de laatste de grootste is. Op deze drie bestemmingen vind je ook de meeste accommodaties.

Welke taal spreekt men in Val Gardena?

Italiaans is niet de voertaal van dit deel van het land. Zo heeft 70 procent van de bevolking van Zuid-Tirol Duits als moedertaal, 25 procent Italiaans en 5 procent het oeroude dialect Ladinisch, ook wel Reto-Romaans genoemd. En laat nu 87 procent van de Ladiniërs in Val Gardena en Val Badia (aan de overzijde) wonen.