Val Gardena

De vakantieregio Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol is een zomerbestemming waar je perfect kunt wandelen, klimmen en fietsen. En dat allemaal in een UNESCO-berglandschap dat zijn weerga niet kent. De markante kalksteenrotsformaties domineren de skyline van een vallei waar La Dolce Vita heerst!

Waar ligt Val Gardena?

Val Gardena ligt in de Dolomieten in Noord-Italië. Je komt er door de Brennerpas bij Innsbruck over te steken, waarmee het dichterbij is dan je denkt. Het dal ligt ten noorden van het Val di Fassa en ten westen van Val Badia. Het is een zijdal van het Valle Isarco. Door het dal stroomt de 25km lange Rio Gardena-rivier. Taalkundig is dit een bijzonder gebied (waarover later meer), maar het betekent ook dat Val Gardena meerdere benamingen heeft. In het Duits heet het Gröden en in het Ladinisch (de voertaal) Gherdëina.

Val Gardena: Italiaans, Duits of Ladinisch?

Italiaans is niet de voertaal van dit deel van het land. Zo heeft 70 procent van de bevolking van Zuid-Tirol Duits als moedertaal, 25 procent Italiaans en 5 procent het oeroude dialect Ladinisch, ook wel Reto-Romaans genoemd. En laat nu 87 procent van de Ladiniërs in Val Gardena en Val Badia (aan de overzijde) wonen.

Waar kun je verblijven in Val Gardena?

De vallei is ongeveer 21 kilometer lang en loopt min of meer van west naar oost vanaf de smalle ingang van de vallei bij Ponte Gardena naar Selva aan het einde van de vallei. Vervolgens gaat het omhoog naar Passo Gardena en Passo Sella. De drie belangrijkste gemeentes zijn Ortisei (1.236 m), S. Cristina (1.428 m) en Selva Gardena (1.563 m), waarvan de laatste de grootste is. Op deze drie bestemmingen vind je ook de meeste accommodaties.

Wat kun je doen in Val Gardena

Andere highlights in Val Gardena

Faciliteiten

Bikepark
Binnenzwembad
Buitenzwembad
Golfbaan
Rodelbaan
Highrope parcour

Hiervoor ga je naar Val Gardena

Huttentochten

tip!

De Dolomieten lenen zich bij uitstek voor huttentochten, dus ook de omgeving rond Val Gardena. Je kunt alle kanten op met steeds een nieuw uitzicht op de indrukwekkende rotspartijen..

Klettersteigen

tip!

Klettersteigen is hier ongeveer uitgevonden. Je vindt hier eenvoudige tochten om met de familie te doen, tot zeer serieuze ondernemingen waar je alpiene ervaring voor nodig hebt.

Klimmen

tip!

Je zit midden in de Dolomieten het rotsklimmen is hier geweldig! Let wekl op niet elke route is evengoed behaakt als bijvoorbeeld in Frankrijk, je hebt hier nog veel (lange) tradroutes. Lees meer

Wandelen

tip!

Val Gardena is een wandelparadijs! Met de zomerliften kun je aan alle kanten van het dal naar boven en de bergen gaan verkennen. Je kunt zelfs een rondje om het dal maken. Lees meer

Wielrennen

tip!

Racefietsen in Val Gardena is geweldig vanwege de adembenemende landschappen en uitdagende beklimmingen, zoals de Passo Sella, die bekend staat om zijn prachtige uitzichten en de vele haarspeldbochten.

Canyoning

De smalle kloven en watervallen in deze regio zorgen voor spannende avonturen, waarbij je kunt abseilen, springen en zwemmen in een prachtig natuurlijke omgeving. Lees meer

Highlights

Veel mensen komen speciaal voor de Dolomieten naar Val Gardena. De uitzichten op het beroemde Sellamassief en reuzen als de Langkofel en Plattkofel zijn geweldig.

Kindvriendelijkheid

Er is een Adventure Park met tokkelbaan en veel reguliere activiteiten worden ook in 'kindervorm' aangeboden. Veel is op de natuur gericht.

Mountainbiken

Het mountainbiken in Val Gardena is ongekend goed. Van eenvoudige tracks tot de meest uitdagende singles.Dagtcohten tot huttentochten alles is hier mogelijk. Lees meer

Rafting & kajakken

De rivier de Gardena biedt spannende rafttochten met verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor zowel beginners als ervaren rafters kunnen genieten van de witte water.

Wandelen met kinderen

Er zijn diverse themawandelingen voor kinderen, zowel in het dal als op de berg. Worden ze moe, dan ben je per lift of bus zo weer terug bij je accommodatie.

Je kunt hier beter niet heen gaan voor

Water & meren

Het aanbod aan meertjes en zwemwater is beperkt in Val Gardena. Voor waterplezier kun je het beste naar het Mar Dolomit zwembad in St. Ulrich.

En verder

Slechtweeractiviteiten

Je kunt bij diverse houtsnijderijen, waar dit dal bekend om staat, gaan kijken. Ook zijn er diverse musea. Shoppen kun je het beste in St. Ulrich.

Toerfietsen

Het is steil of druk op de wegen rondom Val Gardena, daarom is het niet de beste plaats om te toerfietsen. Om te racefietsen daarentegen.