Val Gardena

De vakantieregio Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol is een zomerbestemming waar je perfect kunt wandelen, klimmen en fietsen. En dat allemaal in een UNESCO-berglandschap dat zijn weerga niet kent. De markante kalksteenrotsformaties domineren de skyline van een vallei waar La Dolce Vita heerst!

Waar ligt Val Gardena?

Val Gardena ligt in de Dolomieten in Noord-Italië. Je komt er door de Brennerpas bij Innsbruck over te steken, waarmee het dichterbij is dan je denkt. Het dal ligt ten noorden van het Val di Fassa en ten westen van Val Badia. Het is een zijdal van het Valle Isarco. Door het dal stroomt de 25km lange Rio Gardena-rivier. Taalkundig is dit een bijzonder gebied (waarover later meer), maar het betekent ook dat Val Gardena meerdere benamingen heeft. In het Duits heet het Gröden en in het Ladinisch (de voertaal) Gherdëina.

Val Gardena: Italiaans, Duits of Ladinisch?

Italiaans is niet de voertaal van dit deel van het land. Zo heeft 70 procent van de bevolking van Zuid-Tirol Duits als moedertaal, 25 procent Italiaans en 5 procent het oeroude dialect Ladinisch, ook wel Reto-Romaans genoemd. En laat nu 87 procent van de Ladiniërs in Val Gardena en Val Badia (aan de overzijde) wonen.

Waar kun je verblijven in Val Gardena?

De vallei is ongeveer 21 kilometer lang en loopt min of meer van west naar oost vanaf de smalle ingang van de vallei bij Ponte Gardena naar Selva aan het einde van de vallei. Vervolgens gaat het omhoog naar Passo Gardena en Passo Sella. De drie belangrijkste gemeentes zijn Ortisei (1.236 m), S. Cristina (1.428 m) en Selva Gardena (1.563 m), waarvan de laatste de grootste is. Op deze drie bestemmingen vind je ook de meeste accommodaties.

Wat kun je doen in Val Gardena

Andere highlights in Val Gardena