Fietsen in Val Gardena

Fietsen in een UNESCO-landschap: wie wil dit nu niet? De bochtige bergwegen aan de voet van de Dolomieten zijn met een stijgingspercentage van rond 8 tot 10 procent uiterst geschikt voor wielrenners. Je vindt hier ook een aantal beklimmingen die gegrift zijn in de Giro d’Italia-annalen!

Val Gardena: fietsvriendelijke regio in Zuid-Tirol

Val Gardena is een van de meest fietsvriendelijke regio’s in Zuid-Tirol. Er zijn diverse fietsvriendelijke accommodaties om uit te kiezen, die anticiperen op de behoeftes van een fietsvakantieganger. Ook zijn er e-bikes te huur, waarmee je moeiteloos de almen omhoogfietst. Er zijn maar liefst 21 zomerliften waarin je de fiets mee mag nemen, dus je kunt het zo zwaar/licht maken als je zelf wilt. De Sellaronda Bike Day en Hero zijn enkele bekende fietsevents die hier ieder jaar plaatsvinden.

Beklimmingen in Val Gardena

De Dolomieten is de scherprechter geweest tijdens vele edities van de Giro. In de buurt, aan de andere kant van het Sella-massief, vind je de Passo Pordoi. Niet zelden is deze bergpas de Cima Coppi, oftewel het hoogste punt tijdens de Ronde van Italië. Dat geeft wel aan in wat voor omgeving je hier terecht gekomen bent. Zo is de Passo Sella vanuit Val Gardena goed te combineren met een beklimming van de Pordoi. Met maar 5 kilometer en 7% gemiddeld weliswaar niet de zwaarste col die je hier gaat tegenkomen, maar door zijn schitterende uitzichten én het feit dat je je benen lekker kunt opwarmen voor de Pordoi is dit echt wel de moeite waard. Een andere bijzondere beklimming is de Plan de Gralba/Casa Cantoniera. Deze is maar liefst 27.5 kilometer lang en neemt je mee door de lengte van het Gardenadal. Met 5% gemiddeld niet extreem steil, maar in de eerste en de laatste kilometers zitten behoorlijke steile stukken verstopt! Een beest van een andere categorie is de Passo delle Erbe/Würzjoch. Deze beklimming heeft in feite drie delen: een steil begin, vlak/bergaf in het midden en dan weer een heel steil einde. Ritme vinden zal wat lastig zijn, maar dat maakt boven komen nét wat zoeter. Een laatste tip is de Passo Pinei/Panidersattel. Vooral lekker als je van kort en hevig houdt: nog geen 4 kilometer, maar 8.2% gemiddeld en pieken van 15%.

Andere activiteiten in Val Gardena