Via ferrata in Val Gardena

Welkom in de geboortegrond van de ‘via ferrata’! Onder andere in de Dolomieten vond deze manier van bergbeklimmen zijn oorsprong. De oudste stamt uit 1912, maar vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog werden hier nog eens talloze ‘ijzeren’ klimroutes gemaakt om snel soldaten en voorraden te kunnen verplaatsen. Vandaag de dag vind je in de Dolomieten dus nog talloze via ferrata, maar er komen ook nieuwe bij. Hier vind je de meest bijzondere!

Uitdagende via ferrata’s in Val Gardena

De via ferrata Meisules op de Piz Selva uit 1912 is bijvoorbeeld een van de klassiekers. Check voordat je deze klettersteig gaat doen wel eerst even het weer. Doordat deze op het noordwesten ligt, kan het zijn dat sneeuw en ijs voor problemen zorgt. Het is ook een lange en zware tocht, waar ervaring noodzakelijk bij is. De via ferrata Sass Rigais is een andere aanrader, maar om andere redenen. Deze ligt op meer dan 3000 meter boven zeeniveau, dus zorg ervoor dat je dit aankunt. Een ander puntje van aandacht is de duur van deze klim: maar liefst zeven uur, waarvan vier omhoog. Maar dan sta je dus wel mooi bovenop een Dolomietenpiek… Een andere klettersteig is de via ferrata Oskar-Schuster/Sassiopato. Ook deze duurt zeven uur en brengt je ook naar een hoogte van bijna 3000 meter. De Pisciadù is één van de populairste klettersteigen in de Dolomieten. Hoogtepunten? Een touwbrug hoog boven de kloven van de Stella-formatie en het eindpunt bij het Pisciadùmeer.

Een ‘minder uitdagende’ via ferrata in Val Gardena

De Small Cir via ferrata duurt met drie uur klimtijd een stuk korter dan de vorige. Tijdens deze tocht leg je vier kilometer af en duurt ongeveer drie uur. Het kent makkelijkere en moeilijkere gedeeltes, maar het is wel de beste instapmogelijkheid als klettersteigen in Val Gardena.

Andere activiteiten in Val Gardena