Montafon

©-stefan-kothner—montafon-tourismus

Montafon is een vakantieregio in het westen van Oostenrijk, ideaal voor bergsportvakanties. Ingeklemd tussen drie bergmassieven, de Rätikon op de grens met Zwitserland, de Verwallgruppe en Silvretta, waan je je diep in de Alpen terwijl het toch maar zo’n 860 kilometer van Utrecht ligt. Montafon leent zich voor zowel geoefende sporters als families. Er is vanalles te doen, op en buiten de bergen.

Waar ligt Montafon?

Montafon kenmerkt zich door zijn smalle dalen en deels hoge bergen. Het Silvrettamassief is hoogalpien met gletsjers, steile rotswanden en enkele drieduizenders. Het hoofddal van Montafon wordt gedomineerd door het dorp Schruns dat samen Tschagguns het centrum van de regio vormt. Dieper het dal in vind je kleinere dorpjes als Sankt Gallenkirch, Gaschurn en Partenen die bijna ongemerkt in elkaar overgaan. De zijdalen van Silbertal en Gargellen zijn veel kleiner maar ook knusser.

Wat te doen in Montafon?

De bergen van Montafon lenen zich bij uitstek voor alpiene activiteiten als klimmen, wandelen en mountainbiken. Talloze paden leiden je naar bergtoppen en berghutten. Maar vergeet ook de Silvretta Hochalpenstrasse niet, waar je met de racefiets of auto omhoog rijdt tussen stuwmeren en besneeuwde bergtoppen van 3000 meter en hoger. In Montafon vind je onder andere de hoogste berg van Vorarlberg, de Piz Buin (3.312m).

Andere highlights in Montafon

Op veel plaatsen in Montafon kun je met de lift de berg op, ideaal voor bijvoorbeeld families. In Golm bijvoorbeeld, waar je kunt tokkelen met de Flying Fox of kunt zomerrodelen op de Alpine-Coaster. Verder beschikt Montafon over meerdere dorpjes en vind je vlakbij een heuse Alpenstad, Bludenz. Het historische centrum van Bludenz nodigt uit voor een dagje shoppen of een terras. Ook een uitstapje naar het ‘koninklijke’ Lech of het vorstendom Liechtenstein is mogelijk.

Faciliteiten

Bikepark
Binnenzwembad
Buitenzwembad
Golfbaan
Rodelbaan
Highrope parcour

Hiervoor ga je naar Montafon

Huttentochten

tip!

Montafon heeft tal van berghutten in een zeer afwisselend terrein. De mogelijkheden om van hut naar hut te wandelen, van de Tiroolse grens tot aan Zwitserland, zijn eindeloos.

Mountainbiken

tip!

Met het Trailpark Hochjoch voor downhillers en genoeg enduro-single-tracks komen mountainbiker compleet aan hun trekken rondom de Montafon. Lees meer

Wandelen

tip!

De wandelmogelijkheden zijn oneindig in Montafon. Van uitdagende rotspaadjes en kamwandelingen tot glooiende wandelingen door Alpenweiden. Lees meer

Highlights

De hoogste berg van Vorarlberg, een stadsbezoek aan Bludenz of een fotogenieke wandeling langs de Zwitsers-Oostenrijkse grens. Montafon biedt ieder wat wils.

Kindvriendelijkheid

Met de activiteiten bij Golm alleen al kun je je kinderen een week lang vermaken. Maar er zijn nog veel meer opties met kinderen, zowel op de berg als in het dal..

Klettersteigen

RondomMontafon kun je gelweidge klettersteigs vinden. Zoals de pittige Gauablickhöhle en Sulzfluh Klettersteig. Maar ook families kunnen lekker klimmen in de Klettersteig op de Silvrettasee dam.

Toerfietsen

Het Montafon biedt meer dan 260 kilometer aan gemarkeerde fietspaden, variërend van gemakkelijke familieroutes tot uitdagende singletrails voor de ervaren mountainbiker.

Wandelen met kinderen

Met kinderen heb je genoeg variatie in wandelingen, of het nu themapaden zijn of spannende paadjes naar een van de bergattracties.

Wielrennen

Rondom Montafon kun je geweldig racefietsen, met geweldige hoog-alpiene cols als uitdaging.

Je kunt hier beter niet heen gaan voor

Rafting & kajakken

In het Montafon dal zelf zijn er beperkte mogelijkheden voor kajakken en raften. De regio is meer bekend om zijn bergactiviteiten zoals wandelen, mountainbiken en klimmen. Voor wateravonturen zoals kajakken en raften kun je beter naar nabijgelegen gebieden zoals de Bregenzerach rivier gaan.

En verder

Canyoning

Direct bij Montafon vind je weinig Canyoning mogelijkheden, hiervoor moet je sowieso een stuk met de auto rijden. Lees meer

Klimmen

Rondom de Montafon vind je best rots om op te klimmen. Te weinig voor een pure rotsklimvakantie, maar genoeg voor een paar dagen klauterplezier. Denk aan de rotsen rondom de Wormser Hütte. Of aan de Zimba, ook wel Matterhorn van Montafon genoemd, dat zegt genoeg waarschijnlijk... Lees meer

Slechtweeractiviteiten

Een excursie in de kaasmakerij van Käsehaus Montafon, een bezoek aan Bludenz of de grotten van Bartholomäberg. Het is een greep uit de mogelijkheden die je hebt bij slecht weer.

Water & meren

In het Freitzeitpark Mountain Beach in Gaschurn kun je heerlijk chillen bij het water. Verder zijn er diverse stuwmeertjes in de buurt, maar daar kun je alleen omheen wandelen.