Steeds meer bruine beren in de Alpen

Foto 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

De bruine beer is bezig aan een opmars in de Alpen. Althans dat kunnen we concluderen op basis van het aantal waarnemingen dat gedaan wordt. Het meest recente voorval is een beer die door een trein is aangereden en dood werd aangetroffen in het Salzburgerland.

Een van vermoedelijk twee beren aangereden door een trein

Op het spoor tussen de stations Schwarzach (Pongau) en Lend (Pinzgau) in het Salzburgerland is dinsdagochtend een dode bruine beer gevonden. Het mannetje weegt ongeveer 100 kilogram en is naar schatting twee tot drie jaar oud. Het dier werd waarschijnlijk 's nachts geraakt en gedood door een trein. Technici van de ÖBB (Oostenrijkse spoorwegen) hebben het kadaver in de ochtend met een hydraulische kraan van het spoor verwijderd en naar het station Schwarzach gebracht. Een DNA-monster moet helpen bepalen waar de beer vandaan komt en of hij al in een database is geregistreerd.

Het is een nieuw voorval met een beer in het Salzburgerland na recente waarnemingen in onder andere Fusch en Saalbach-Hinterglemm. Volgens de autoriteiten zijn jonge beren vaak op zoek naar nieuwe leefgebieden en partners en kunnen daarbij grote afstanden afleggen. Er wordt aangenomen dat de beer per ongeluk is gedood, en om de exacte doodsoorzaak vast te stellen zal de beer de komende dagen worden onderzocht aan de Veterinaire Universiteit van Wenen. Men vermoedt dat er twee beren in de regio Salzburg actief waren. Het nu gedode dier zou er één van zijn.

De aangereden beer op het spoor tussen Schwarzach en Lend. Foto: Land Salzburg/ÖBB

Meer beren gespot

De gebeurtenissen staan niet op zichzelf. In april werd in het Italiaanse Trentino een 26-jarige jogger gedood door een bruine beer en afgelopen maandag nog werd in het Beierse Bad Hindelang een beer gespot door een voorbij fietsende man.

Wat te doen als je een beer ziet?

De kans dat je als toerist deze zomer een beer tegenkomt is nog steeds zeer klein, maar wel aanwezig. Bovendien is het afschieten van bruine beren verboden aangezien het een beschermde dierensoort is. Het is dus zeer belangrijk om te weten hoe je je moet gedragen als je een beer zou tegenkomen. Hier zijn vier praktische tips voor als je een bruine beer tegenkomt:

  1. Als je een beer ziet, toon dan respect en houd afstand.
  2. Blijf zo kalm en ontspannen mogelijk.
  3. Stop en trek de aandacht van de beer door rustig te praten en je armen langzaam te bewegen.
  4. Ren niet weg, maar benader het dier ook niet.
  5. Probeer de beer niet weg te jagen. Gooi geen takken of stenen naar hem.
  6. Houd de beer in de gaten en trek langzaam en beheerst terug. Geef de beer in ieder geval een uitwijkmogelijkheid.
  7. Laat geen afval en etensresten achter.
Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!