Live: heerlijke nazomer in Wilder Kaiser

Genieten in Wilder Kaiser

Het nazomerseizoen in Tirol is aangebroken. De aangename temperaturen en zonovergoten dagen lenen zich perfect voor mountainbiketochten of hikes voor de winter zijn intrede doet.

Kalmte in regio Wilder Kaiser

Omgeven door machtig uittorende 2000’ers vormen de dorpen Ellmau, Söll, Scheffau en Going de regio Wilder Kaiser. Vanuit de winter bekend bij het grote publiek onder de noemer Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental. De gemoedelijke bedrijvigheid tussen het avonturenparcours en skiliften kent zijn tegenbeeld aan de overzijde van het dal; een zuiver en beschermd natuurgebied vrij van enige bebouwing.

Deze setting leent zich perfect voor hikers of mountainbikers die net dat tikkeltje meer geven om rust en authenticiteit, zonder in te boeten aan een levendig dorp. De kalmte en het enthousiasme dat de lokale ondernemers en accommodatie-uitbaters uitstralen zorgen voor net dat tikkeltje extra tijdens en na je activiteiten.

Met de mountainbike naar het natuurreservaat

Het Kaisermassief kent al meer dan 50 jaar de status van beschermd natuurgebied. Er zijn hier geen liften te bespeuren, noch bebouwing. Een deel van het woud boven Ellmau is zelfs zo beschermd dat je dit zonder gids niet mag betreden. Men treft hier een van de enige veenvegetaties van de Alpen aan: het zogenaamde Moorland.

Dankzij de goede fietsroute parallel aan de drukke B178 (provinciale weg) is het per mountainbike vanuit ieder dorp in de vallei prima te bereiken. Deels op blote voeten leidt de gids je door het Moorland. De zompige ondergrond gaat hier en daar over in modderpoelen tot op kniehoogte, een bijzondere ervaring.

Prima fietsroutes
De Hintersteinersee
Moorland veenlandschap

Vee keert terug naar het dal

De herfst luidt voor de veel koeien op de bergweides de terugkeer naar de stallen in. Dat koeien en ander grazend vee een vitale plek innemen in het ecosysteem van de Alpen behoeft geen introductie. De terugkeer naar het dal laat men dan ook niet ongemerkt voorbijgaan. Deze Almabtrieb is een waar volksfeest, volledig in het teken van de koeien. Traditioneel versierd worden de dieren van de berg naar het dorp geleid. In de vele kleinschalige boerderijen zijn de boeren en boerinnen druk in de weer om deze prachtige versieringen voor te bereiden. De Almabtrieb in Söll vindt aanstaande zaterdag plaats, een must see voor iedereen in de regio.

Koeien: heersers van de bergweiden
Almabtrieb decoratie: de traditionele koeienbel mag niet ontbreken

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!