Steenbok bevrijd van stijgijzer dat in bek vastzit

Sinds begin september hebben wandelaars een gewonde steenbok kunnen waarnemen met een stijgijzer (gebruikt door alpinisten om op harde sneeuw en ijs te lopen / klimmen) vast in haar bek in het massief van de Dent d’Oche in de Haute-Savoie. Op dinsdag 26 september kon het dier worden gered.

Social Media

De beelden van deze vrouwelijke steenbok waren een hit op social-media. Sinds begin september hebben verschillende wandelaars die in het massief van de Dent d’Oche in Haute-Savoie wandelden, het dier kunnen zien, dat gewond was door het metalen stijgijzer die vastzat in haar kaak.

Stijgijzer vast in kies

Maar gelukkig is alles goed afgelopen. Op dinsdag 26 september werd het dier gered door een team van drie medewerkers van het Franse Bureau voor Biodiversiteit, vergezeld van een dierenarts. Een eerdere reddingsoperatie op dinsdag 19 september was mislukt vanwege de onbereikbaarheid van het dier en het steile terrein.
Na enkele uren lopen, en met hulp van de beheerder van de berghut, werd het dier tegen het einde van de ochtend gespot, rustend op een rotsachtige uitloper met haar jong. Om 13.40 uur werd de vrouwtjessteenbok verdoofd met een verdovingspijltje. Ze viel snel in slaap. De dierenarts verwijderde daarna het stijgijzer, dat vastzat aan een kies

Eind goed al goed

Eenmaal ontwaakt, kon het dier weer vrij en zonder stijgijzer vertrekken, snel herenigd met haar jong, dat toekeek naar het tafereel.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!