Treinreizigers naar Zwitserland opgelet: de dagtrein verdwijnt!

Beeld: treinreizigers.nl

Wil je komende zomer naar Zwitserland op vakantie? Let dan even goed op; vanaf 16 juli 2024 verdwijnt de dagelijkse directe ICE-verbinding tussen Amsterdam en Basel. De nachttrein blijft wel nog rijden.

Problemen op het Duitse spoor nekken de verbinding Amsterdam - Basel

Op dit moment ben je in ongeveer 6,5 uur vanuit Amsterdam in Basel, maar dat gaat dus vanaf komende zomer veranderen. In eerste instantie zijn de vele werkzaamheden aan het Duitse deel van de route de boosdoener; daardoor zou het niet meer mogelijk zijn om de retourrit door één trein te laten rijden en ontstonden er grote problemen in de dienstregeling. Deze werkzaamheden zouden tot in 2025 doorgaan. Daarna wordt in 2026 de Duitse dienstregeling aangepast, waardoor de terugkeur van de rit Amsterdam-Basel ook dan niet te garanderen valt.

Overstappen via Mannheim, München, Keulen of Frankfurt Airport?

Treinreiziger.nl geeft aan dat tijdverlies naar je Zwitserse vakantiebestemming beperkt kan blijven, als je overstap op Mannheim. De twee minuten die je daar hebt, zijn echter meestal niet voldoende. Op dit traject rijden de treinen namelijk met een nauwelijks serieus te nemen vertragingspercentage van 90%. Andere suggesties die worden gegeven zijn via München, Keulen of Frankfurt Airport. Kortom: het is goed om de reisplanner te gebruiken.

De nachttrein tussen Nederland en Zwitserland blijft wel bestaan

Hoewel de ICE-treinen overdag dus verdwijnen, betekent dit niet dat alle directe treinverbindingen verloren gaan. De nachttreinen blijven (voorlopig) in bedrijf. Bovendien hebben enkele particuliere treinvervoerders plannen voor nieuwe treindiensten tussen Nederland en Zwitserland, maar deze zullen pas na 2025 operationeel zijn. Komende zomer is het dus zaak om je treinreis goed te plannen.

Hugo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!