Gondels Söll draaien straks op eigen waterkrachtcentrale

Edo
Waterkrachtcentrale in de Stampfanger

Het Oostenrijkse Söll, onderdeel van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, start het komende winterseizoen straks met energie uit eigen beheer. Dankzij de bouw van een kleine waterkrachtcentrale in de Stampfanger kan Bergbahnen Söll vanaf december 2024 ongeveer 25 procent van haar jaarlijkse energiebehoefte zelf dekken. Als je kijkt naar het zomerbedrijf van mei tot oktober, kunnen beide gondelliften naar Hexenwasser en Hohe Salve bijna volledig zelfvoorzienend worden gebruikt dankzij deze zelf opgewekte energie.

Duurzame bedrijfsfilosofie

Bij SkiWelt Söll zijn het behoud van hulpbronnen en duurzaamheid diepgeworteld. In 1988 werd voor het eerst een warmteterugwinningssysteem geïnstalleerd, dat in 2020 werd gemoderniseerd. In 2006 werd de stadsverwarming aangesloten op een plaatselijke houtsnipperwarmtecentrale, in 2009 gevolgd door een pelletverwarming voor de werkplaatsen. Sinds 2016 wordt bij Bergbahnen Söll, net als in de hele SkiWelt, een GPS-gestuurd systeem voor het meten van de sneeuwhoogte gebruikt om energie en water te besparen. Of het nu vroeger was of nu, hoe duurzame ski-activiteiten op de best mogelijke manier kunnen worden geharmoniseerd, zowel ecologisch als economisch, is stevig verankerd in de bedrijfsfilosofie van Bergbahnen Söll en de andere SkiWelt bergspoorwegmaatschappijen.

De werkplaatsen in Söll worden sinds 2009 verwarmd met pellets.

Bouwwerkzaamheden van start

“Energieonafhankelijke exploitatie - met de bouw van onze kleine waterkrachtcentrale zetten we een grote stap in deze richting! Daarom heeft Bergbahnen Söll van de gelegenheid gebruik gemaakt om te investeren in een kleine waterkrachtcentrale direct naast het dalstation”, zegt Mario Gruber, bedrijfsleider van Bergbahnen Söll. Na, de positieve beslissingen van de staat en het district Kufstein zouden de bouwwerkzaamheden begin juni 2024 kunnen beginnen. De ingebruikname is gepland voor december 2024. Verdere e-laadstations zijn gepland direct bij het dalstation van de Bergbahnen Söll, die ook kunnen worden voorzien van elektriciteit uit de kleine waterkrachtcentrale.

In december 2024 moeten de werkzaamheden klaar zijn

Info waterkrachtcentrale Stampfanger

  • Maximaal vermogen 380 kW
  • Jaarlijks vermogen 1.500.000 kW/h / komt overeen met ongeveer 25% van het totale elektriciteitsverbruik van de Bergbahnen Söll
  • Investeringskosten ongeveer EUR 2.500.000
Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren