De vijf leukste via ferrata’s bij Vallouise in de Franse Pays des Ecrins

Via Ferrata Gorges d’Ailefroide, Pelvoux

De Pays des Ecrins, rondom Vallouise staat bekend om de geweldige outdooractiviteiten die je hier kunt doen. Eén hiervan is de via ferrata, ook wel bekend als klettersteig. Je vindt in Freissinières zelfs de allereerste via ferrata van Frankrijk. Hier neem ik mee met de mooiste via ferrata’s rondom Vallouise. Je vindt in de Pays des Ecrins voor ieder wat wils!

1 Via Ferrata Gorges d’Ailefroide, Pelvoux

Deze via ferrata staat wat mij betreft op één! Een geweldige klim door de kloof die van Pelvoux naar Ailefroide slingert. Je klimt door en langs een mooie granieten wand, je vindt hier gave bruggen, steile muren en een via ferrata die in twee hapklare stukken is opgedeeld. In het eerste deel, volgens de topo geschikt vanaf 13 jaar (sportieve kinderen met klettersteig ervaring kunnen wel wat eerder) ga je continu heen en weer over de snelstromende rivier.

Maar het is vooral het tweede deel van deze via ferrata welke echt de moeite waard is. De kloof wordt erg smal en via een spannende touwbrug klim je van de ene naar de andere kant, om via een zeer steile traverse weer langs een vastgeklemd rotsblok weer van zijde te wisselen. Uitdagend, spannend en geweldige natuurschoon. Voor dit deel van de via ferrata is wat ervaring zeker handig, ook is dit deel voor veel kinderen te zwaar!

Via Ferrata Gorges d’Ailefroide, Pelvoux

Gegevens Via Ferrata Gorges d’Ailefroide:

Via Ferrata Initiation:

Aanloop: niet
Duur: 1:30 a 2:00 uur
Ligging: zuid (maar in de schaduw)
Hoogte: 80 meter
Lengte: 300 meter

Via Ferrata Sportive

Duur: 2 uur
Oriëntatie: Zuid en Noord
Hoogte: 120 meter
Lengte: 350 meter

Via Ferrata de la Falaise, Freissinieres

2 Via Ferrata de la Falaise, Freissinières

Dit is de allereerste Via Ferrata die in Frankrijk geopend is. Deze klim is in 1988 geopend en heeft nog niets aan schoonheid ingebouwd. De Via Ferrata van Freissinières is vooral een hele lange traverse en daardoor goed geschikt voor beginnende klimmers. Je klimt door een mooie kalkwand met een geweldig uitzicht op het vlakke dal van Freissinières. De klim is nergens echt moeilijk maar is vrij lang. Reken toch zeker op 2 à 3 uur als je op een normale snelheid klimt. De klim brengt je langs mooie grotten, door hoekversnijdingen en over mooie platen. Halverwege kun je uit de via ferrata ‘ontsnappen’, maar deze ‘échappatoire’ is vrij onhandig in eigenlijk niet aan te raden. Let op, je zit in een zuidwand dus houd rekening met warmte in de zomer: vertrek op tijd en neem voldoende drinken mee.

Gegevens: Via Ferrata de la Falaise

Aanloop: 10 minuten
Duur: 2-3 uur
Hoogteverschil: 200 meter
Oriëntatie: Zuid

In de ‘4jaar’ Via Ferrata in Les Vigneaux

3 Via Ferrata & Zipline Gorges des Durance, Les Vigneaux

Vier verschillende via ferrata’s, een speciaal parcours voor kinderen en een enorme Zipline! Je bent hierin een waar Via Ferratapark! Deze via ferrata is de enige die niet gratis is in de Pays des Ecrins, maar dat is in dit geval compleet logisch. Kinderen vanaf 4 jaar (wel echt net aan) kunnen terecht is de speciale kinder via ferrata, kinderen vanaf 6-7 jaar hebben een erg leuke groene via ferrata om te leren klimmen en daarna vind je een via ferrata die zelfs voor volwassenen pittig is met steile muren en indrukwekkende touwbruggen! Als je de groene via ferrata met kinderen wilt doen is het aan te raden om deze te starten met de touwladder. Dan omzeil je het eerste pittige stuk klimmen!
Kortom, als je gek bent op via ferrata’s dan moet je langs La Baties les Vigneaux. Je kunt hier ter plekke materiaal huren.

Gegevens: Via Ferrata & Zip Line Gorges des Durance

Aanloop: 5 minuten
Duur: 30 minuten - 4 uur
Hoogteverschil: 5 - 200 meter
Oriëntatie: Oost en West

In de Via Ferrata van Les Vigneaux

Let op via ferrata’s zijn geen kinderspel
Via ferrata’s lijken een ideale sport om met kinderen te doen maar elk jaar leveren ernstige ongelukken het bewijs dat je via ferrata’s niet moet onderschatten. De dempende werking van een via ferrata set werkt pas vanaf 40 kilo. Ook zijn kinderen lang niet altijd in staat om in stressvolle omstandigheden goed en veilig te handelen. Daarom is het van belang om jonge kinderen te zekeren, dus met een bergsporttouw en zekeringsmateriaal. Als je hier geen kennis van hebt, doe dan niet zomaar wat. In elk gebied met via ferrata’s bieden gidsenbureaus vaak relatief goedkope instructiemiddagen aan. Zo kun je veilig kennismaken met deze sport. Nog een paar tips:

  • Ga nooit een via ferrata in met slecht weer (of met kans op onweer);
  • Overschat jezelf niet, eenmaal in een via ferrata is het lastig omkeren;
  • Begin eenvoudig.
Sportief klimmen met een geweldig uitzicht in de Via Ferrata in Puy Saint Vincent

4 Via Ferrata Tournoux, Puy Saint Vincent

De via ferrata van Tournoux is vrij recht-toe-recht-aan. Je klimt via een steile wand vrij snel omhoog. Het is een atletische en sportieve via ferrata die eigenlijk alleen geschikt is voor volwassenen en oudere tieners. Het klimmen is steil en best indrukwekkend. Deze via ferrata is, naast het sportieve aspect, vooral de moeite waard vanwege het geweldige uitzicht dat je hebt op het Ecrins-massief. Vanwege de noordelijke ligging is hij ook echt prima te doen in de warme zomermaanden.

Gegevens: Via Ferrata Tournoux

Aanloop: 10 minuten
Duur: 2 uur
Hoogteverschil: 180 meter
Oriëntatie: Noord

In een van de sportieve passages van De La Combe

5 Via Ferrata De La Combe, Puy Saint Vincent

Hier hebben we een speciale kinder via ferrata. Deze is geschikt van kinderen vanaf 8 jaar! Bedenk wel dat via ferrata sets pas werken vanaf 40 kilo, dus kinderen die lichter zijn en jonge kinderen behoor je te zekeren. Je klimt door en langs de rivierbedding in een koele en bloemrijke omgeving. De eerste passage is vrij steil en is het moeilijkste verplichte deel van de klim. Daarna vind je een paar wiebelende touwladders. Vanaf hier is de via ferrata meer een soort luchtige wandeling. Je kunt de steile stukken klimmen en spannende touwbruggen vrij eenvoudig omzeilen. Zo is dit een ideale via ferrata voor families met een verschillend niveau. Hij is een echte aanrader in de vroege zomer vanwege de vele bloemen, midden in de zomer vanwege de frisse temperaturen en eind van de zomer vanwege de mooie herfstkleuren. Kortom een relatief eenvoudige via ferrata die je zeker hoort te doen als je in de Ecrins bent.

Gegevens: Via Ferrata De La Combe

Aanloop: 5 minuten
Duur: 2 uur
Hoogteverschil: 180 meter
Oriëntatie: Noord

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!