Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen een klettersteig doen?

Rogier op 29 juni 2022 · aangepast op 01 juli 2022 12:00
Klettersteig met kinderen: als alles goed gaat een geweldige ervaring

Klettersteigs, ook wel bekend als via ferrata’s, lijken ideaal om kinderen een leuk avontuur te laten beleven, maar helaas zijn klettersteigs niet voor kinderen gemaakt. En klettersteigsets zijn niet berekend op het lichte gewicht van de jonge klimmertjes. Hier lees je de uitleg en meer over hoe je wel met kinderen een klettersteig kan doen.

Waarom kunnen kinderen niet zomaar een klettersteig doen?

Veel ouders denken dat ze hun kinderen op klettersteigroutes kunnen meenemen zonder bergsport touwtechnieken. Wanneer je echter met kinderen een klettersteig klimt, is het absoluut noodzakelijk dat je een dynamisch bergsporttouw gebruikt en de bijbehorende touwtechnieken onder de knie hebt!
Er zijn twee duidelijke redenen waarom kinderen niet zomaar - zonder aan een bergsporttouw gezekerd te zijn - een klettersteig kunnen doen:

  • Een kind let misschien niet op en/of is sneller moe dan een volwassene. Het is mogelijk dat zij tijdens het parcours per ongeluk hun karabiners van de kabel verwijderen;
  • Moderne klettersteigsets zijn geschikt voor mensen tussen de 40 en 120 kilo. Onder de 40 kilo werkt de shock-absorber niet. Bij een eventuele val zal de klap op het lichaam van het kind veel te groot zijn (fatale verwondingen mogelijk). Veel kinderen wegen immers nog geen 40 kilo.
Het zelf veilig om en om inklikken vereist veel verantwoording

Mentaal nog niet klaar voor lange klimmen

Naast de techniek mag ook de mentale weerbaarheid van een kind niet worden vergeten. Zo kunnen kinderen sneller moe worden, angstig zijn of er opeens geen zin meer in hebben. Niet handig als je midden in een steile passage zit. En, minimaal even belangrijk, je doet er niemand een plezier mee. Het meest ideale is om met twee volwassenen naast een kind te klimmen. Een die het kind zekert en een volwassene die achter het kind aanklimt, om hem of haar te helpen en gerust te stellen indien nodig. En misschien is nog wel het allerbelangrijkste: doe een korte klettersteig, vraag niet teveel van kinderen.

Kinderen onder de veertig kilo aan touw: ook in kinderklettersteigs

Let op: oude klettersteigsets nog gevaarlijker voor kinderen

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken bleek in 2017 dat de toen geldende normen voor klettersteigsets niet veilig genoeg waren voor personen onder de 50 kilo. In 2017 is de EN 958 norm aangescherpt, en werken de klettersteigsets vanaf 40 kilo. Oudere sets en sets met de UIAA 128 zijn niet gegarandeerd om onder de 50 kilo te werken. Bij de aangescherpte standaard wordt er rekening gehouden dat een kinderlichaam een minder zware klap aankan dan het lichaam van een volwassene. Trouwens, sowieso is het een goed idee om zulk oud bergsportmateriaal te vervangen.

Altijd een oplettend oog van volwassenen

Hoe kun je klettersteigen met kinderen

Tot zover het ‘slechte nieuws’, want ondanks dat deze technische veiligheidseisen het erg ingewikkeld maken als je geen bergsportervaring hebt, zijn er wel manieren hoe je wel veilig een klettersteig kunt doen:

  • Speciale kinderklettersteigs: op steeds meer plaatsen worden speciale kinderklettersteigs aangelegd. Klettersteigs waar je bijna altijd ‘onder’ de kabel klimt en vaak alleen traverseert: zo zijn lange vallen niet mogelijk. Vraag dit na bij lokale VVV’s. Hierbij is het nog steeds van belang dat het kind ‘aan touw’ gezekerd wordt, om te voorkomen dat hij of zij zich per ongeluk losklikt. Mocht je deze touwkennis niet hebben dan kun je in deze eenvoudige via ferrata’s ervoor kiezen om direct achter je kind te klimmen en op te letten dat hij de karabiners goed om en om inklikt;
  • Ga mee met een berggids: veel berggidsenbureaus bieden klettersteigtochten aan. Zo gaan de berggidsen met een kleine groep op pad en zullen zij de kinderen zekeren;
  • Doe een klim- of bergsportcursus en leer zekeren. Zo kun je je eigen kinderen veilig zekeren met een bergsporttouw als je een klettersteig doet.
Aan touw gezekerd kun je met sportieve kinderen hele gave klettersteigs doen

Conclusie: vanaf welke leeftijd kun je met kinderen een klettersteig doen?

Er is niet een duidelijke leeftijd aan te geven wanneer kinderen zelfstandig (onder toeziend oog van de ouders) een klettersteig in kunnen gaan. Dit heeft vooral met de volwassenheid en ervaring van het kind te maken. Het grote probleem is dat een fout vrij snel fatale gevolgen kan hebben. Een duidelijke grens is het gewicht. Kinderen onder de 40 kilo moeten gezekerd worden met een dynamisch bergsporttouw om de simpele reden dat de shock-absorber van een klettersteigset niet werkt onder de 40 kilo. Dit maakt dat kinderen onder de 10-12 jaar eigenlijk niet, zonder extra gezekerd te worden, veilig een klettersteig kunnen doen.

“Maar ik zie zoveel mensen met kinderen in klettersteigs”?

Het klopt helaas dat veel mensen te jonge en te lichte kinderen meenemen. Natuurlijk gaat dit vaker goed dan fout. Maar verschillende dodelijke ongelukken geven aan dat het ook verschrikkelijk fout kan gaan. Kijk daarom niet wat anderen doen, maar hou je aan de geldende veiligheidsregels. Het gevaar is te groot om mee te spelen.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!