Tenminste 6 doden door gletsjerbreuk op Marmolada

De ijsbreuk op de Marmolada (foto: Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico)

Op de Marmolada in de Italiaanse Dolomieten heeft een gletsjerbreuk tenminste 6 dodelijke slachtoffers geëist. Tot nu toe konden 7 mensen gered worden maar er wordt nog gezocht naar slachtoffers.

Punta Rocca

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Punta Rocca, langs de klimroute naar de top van de Marmolada. Hier brak een ijsplaat af waarna deze in de diepte stortte. Er zijn diverse beelden van het voorval. Over de nationaliteit van de slachtoffers was tot half 9 vanavond nog niks bekend.

Zoekactie nog in volle gang

Op de normale klimroute zijn twee touwteams, groepjes bergbeklimmers die met een touw aan elkaar vastzitten, geraakt. Tientallen andere mensen die op dat moment op de berg waren, zijn door reddingseenheden naar de vallei gebracht. Sinds vanmiddag wordt door vijf helikopters en meerdere reddingshonden gezocht naar andere slachtoffers.

Hitte

Het gletsjerijs is vermoedelijk gaan schuiven door de hoge temperaturen, doordat smeltwater onder het ijs de gletsjer instabiel heeft gemaakt. Volgens de Zuid-Tiroolse weerdienst was vandaag de heetste dag van het jaar tot nu toe. Bij het weerstation Sas Del Mul op 2606 meter op de flanken van de Marmolada was het om 13.00 uur 16,1 graden.

Bronnen: stol.it, ORF

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!