De beste tips als je met warm weer de bergen ingaat!

Vroeg vertrekken zorgt voor mooi licht en koele temperaturen

Het is heet in de Alpen. Thermometers schieten op de 1000 meter al over de 30 graden heen. Niet ideaal als je van plan bent om een actieve bergsportvakantie te gaan doen. In dit blog de beste tips om goed, veilig en op een leuke manier te kunnen bergsporten als de Alpenkraaien van het dak vallen.

Dit blog is oorspronlijk in 2022 geschreven, in de hete zomer van 2023 heb ik deze ge-update, deze tips zijn namelijk nog steeds van belang.

1. Vertrek vroeg of juist laat!

Van plan om te gaan fietsen, klimmen of wandelen? Als het echt warm is is er maar één echte tip en dat is: vertrek vroeg! Zelfs op hete dagen is het in de ochtend vaak redelijk fris en dan is de rekensom erg simpel. Als je drie uurtjes wilt wandelen en je vertrekt om zeven uur dan ben je om tien uur, als het nog net aangenaam is, weer terug en kun je vanaf dat moment lekker luieren bij een bergmeertje, riviertje of zwembad. Zo haal je ook nog eens meer uit je dag. Het vroeg vertrekken heeft trouwens meer voordelen, zo heb je meer kans om wilde dieren te zien, is het licht vaak mooier en je kunt kiezen om zelfs een zonsopkomst mee te pakken. Bovendien is het vaak rustiger op de paden.

Wandelen in de avond: onvergetelijk

Als je bij het lezen denkt: ‘Het is vakantie, ik ga toch niet om 6:00 uur opstaan?', dan kun je ook in de avonduren gaan wandelen. Het wordt in de bergen ook vaak sneller kouder. En je kunt dan genieten van geweldige zonsondergangen. Een heerlijke avondwandeling is onvergetelijk. Bedenk wel dat je in de avond geen reserve hebt qua tijd, dus plan je tocht zorgvuldig en kies eerder voor een kortere wandeling dan een lange. En, stop, voor de zekerheid, een hoofdlampje in je rugzak!

2. Vergeet warme zonhellingen

De zon staat hoog, dus in de zomer is het lastiger om schaduwhellingen te vinden. Maar het is zeker mogelijk. Kies voor steile beboste noordhellingen, hier vind je zelfs in de zomer schaduw. Het kan hier zomaar tien graden kouder zijn dan op een zuidhelling van dezelfde berg! In de ochtend kun je ook voor westhellingen kiezen en in de avond voor oosthellingen. Bedenk als je gaat klimmen wel dat rotsen warmte lang vasthouden, dus zelfs als die klimroute of via ferrata in de schaduw is gekomen kan het lang heet blijven.

Kloven met een rivier: van nature koeler!

3. Kloven, rivieren en noordwanden

Locatie, locatie, locatie! Wat geldt op de huizenmarkt, geldt in de bergen ook. Zoals je hierboven kunt lezen blijf je weg uit steile zonhellingen, maar er zijn meer trucs om het koel te houden in de zomer in de bergen. In de bergen heb je dankzij het terrein echt koude-bubbels. Denk aan smalle kloven met riviertjes, beboste noordhellingen en wandelingen langs watervallen waar het fris blijft. Dankzij het zomerse succes van dit soort plekken vind je hier vaak mooie wandelpaden.

4. Zoek het hogerop

Per honderd meter stijgen daalt de tempretauur in de bergen meestal 1 graad. Dat betekent dat je op hoogte minder last van de hitte zult hebben dan in het dal. Let wel: op hoogte is de zon nog sterker en dat als je in de volle zon loopt je nog steeds kans op flinke warmte zal hebben. Zeker als je tussen hoge zuidwanden loopt. Maar, als je een goede koele plek vindt (noordwanden, kloven, riviertjes etc) dan kun je op hoogte heerlijk frisse temperaturen vinden.

Hoe hoger hoe koeler

5. Kies voor goede kleding

Kies voor lichtgekleurde en dungeweefde outdoorkleding. Laat katoen thuis. Katoen neemt namelijk vocht op en droogt slechts langzaam. In de bergen werkt sneldrogende, vochtregulerende kleding het allerbeste. Kies voor lekker wapperende kleding met een losse snit. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar lange kleding werkt vaak beter dan korte kleding omdat deze de zon afschermt. Ook beschermt langere kleding beter tegen UV-straling. Let wel op: niet elk kledingstuk is UV-werend. Bij goede outdoorkleding wordt het aangegeven in hoeverre de kleding tegen schadelijke UV-straling werkt. Daarnaast draag je een petje, of nog beter een hoed en een goede zonnebril! En, je smeert natuurlijk genoeg zonnebrand.
Bonustip: vergeet ondanks de hitte niet een jas en fleecejack mee te pakken als je een lange tocht gaat doen. Tijdens een goede onweersbui kan de temperatuur zomaar 15° zakken.

6. Drink genoeg

Het is warm, de luchtvochtigheid is laag en je bent actief bezig. Eigenlijk kun je niet genoeg drinken. Zorg dat je voldoende water en eventueel sportdrank om de mineralen weer toe te voegen, drinkt. Drink je genoeg denk je? Drink dan nog maar wat meer. De beste check om te weten of je genoeg gedronken hebt is de kleur van je urine. Deze moet bijna doorzichtig zijn. Als deze al wat donkerder is, drink je niet genoeg! In de hitte heb je vaak weinig zin om te eten, maar zorg toch dat je voldoende calorieën binnenkrijgt als je actief bezig bent. Kies voor eten waarvan je weet dat je het ook tijdens warmte lekker vindt. Zelf vind ik fruit en noten erg lekker in de zomer!

Zoek het water op als je het echt te heet vind voor alles!

7. Helpt niets tegen de warmte? Ga het water in!

Als het echt te warm is om te wandelen of te klimmen kun je natuurlijk ook lekker actief bezig zijn in het water. Doe een canyon, ga raften, volg een kajakcursus of geniet een dag lekker van een bergmeer op een paddle-board of al zwemmend. In bijna alle berggebieden zijn wel wateractiviteiten te vinden.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!