Aanhoudend warm met warmteonweer

Hte Franse Les Menuires met op de achtergrond de Mont Blanc

Het warme zomerweer houdt aan. Dat geldt ook voor de onweerskansen maar die zullen een vakantie in de bergen niet kunnen vergallen. Het blijft zomerweer, daar kunnen de onweersbuien weinig aan veranderen.

Hogedruk

De hogedrukgebieden blijven de komende weken aan het roer boven Europa. Dat is al maanden zo en de reden dat delen van Europa met ernstige droogte te maken hebben. Ook in de Alpen is dat het geval. Beken staan lager dan normaal en van versgroen gras is niet overal meer sprake. Ik was afgelopen weekend in Les Menuires waar men snakt naar regen om de waterbassins te kunnen vullen, bedoeld voor de sneeuwkanonnen die in november kunstsneeuw voor de skipistes moeten spuiten.

Eerst heet

De komende dagen zwelt de hitte aan. Was het afgelopen dagen vrij aangenaam, de komende dagen stijgt het kwik weer tot tropische waarden (>30 graden) in de dalen. Vriezen doet het pas boven de 4000 meter. Daarbij schijnt de zon volop, al kan er in de middag een lokale onweersbui onstaan.

Grotere kans op onweer

Vanaf vrijdag zakt het kwik een paar graden en dan neemt de onstabiliteit ook wat toe. Dat betekent op wat meer uitgebreide schaal warmteonweer in de loop van de middag al maken die geen einde aan de droogte. Dit patroon herhaalt zich vervolgens bijna dagelijks, oftewel er verandert weinig in de situatie. De beste momenten van de dag zijn dus 's ochtends en het begin van de middag. De kleinste kans op onweer vind je in de Franse Alpen, de grootste kans in de Italiaanse Alpen en in Oostenrijk.

Wil je weten wat je moet doen bij onweer in de bergen? Check onze video.

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!