Moeten klimmers 15.000 euro borg betalen om de Mont Blanc op te mogen?

De Mont Blanc gezien vanuit Italië

Uitspraken van de burgemeester van het Franse bergdorp Saint Gervais doen vaak veel stof opwaaien. Jean-Marc Peillex houdt er namelijk van de boel flink op te schudden. Zo kwam hij deze week weer eens internationaal in het nieuws. Dit keer met het voorstel om iedere bergsporter die de Mont Blanc via de normaalroute op wil een borg van 15.000 euro te laten betalen. De kosten voor een eventuele redding en berging. Een fantasierijk voorstel. Zijn nieuwe verordening om de berghutten op de normaalroute te sluiten heeft waarschijnlijk meer effect.

Kans om fataal geraakt te worden

Waarschijnlijk durft alleen Jean-Marc Peillex zo’n maatregel voor te stellen. Een borgsom van 15.000 euro eisen van bergbeklimmers die de normale route van de Mont Blanc proberen te beklimmen, hij komt met deze maatregel omdat de Mont Blanc dit jaar zeer gevaarlijk is. Vooral het Goûter Couloir, een verplicht stuk van de klim, is momenteel een soort russisch roulette, door de hoge temperaturen vallen hier zeer veel stenen naar beneden. Vooral langzame alpinisten die zich in dit couloir bevinden lopen continu kans om fataal geraakt te worden door deze stenen.


Beelden uit het Goûter couloir eerder deze zomer

Al weken lang de vraag om andere routes te kiezen

Sinds enkele weken roepen de prefectuur en de gemeente van Saint-Gervais bergbeklimmers op om het Goûter couloir te vermijden. Volgens lokale gidsen en de huttenwaarden zijn het vooral klimmers uit oost europa die zich weinig aantrekken van de waarschuwingen en de Mont Blanc via de normaalroute willen beklimmen.

De normaalroute van de Mont Blanc Bron: Camptocamp

“Klimmen met de dood in hun rugzak”

“Ze willen klimmen met ‘de dood in de rugzak’, het zij zo! Laten we dus anticiperen op de kosten van redding en begrafenis” aldus de Peillex, die een bedrag van 15.000 euro heeft vastgesteld op basis van de gemiddelde kosten van een bergreddingsoperatie en de door begrafenisondernemers gehanteerde prijzen.

Juridisch en praktisch onmogelijk

Deze opmerking van Jean-Marc Peillex houdt juridisch geen stand. Omdat de bergredding in Frankrijk, dankzij de bergwet in 1985, volkomen gratis is. De reddingen worden betaald door de Franse staat, de gemeente van Peillex hoeft geen cent te betalen.
Daarnaast zou deze borgsom niet praktisch niet haalbaar zijn. Een aantal jaar geleden heeft Peillex ook een verplichte uitrustingslijst voor de Mont Blanc ingesteld (welke op veel kritiek kon rekenenen van bergsportprofessionals) welke de politie al niet kan controleren. Laat staan dat de deze borgsom ingesteld en gecontroleerd kan worden.

In problemen in andere routes

Niet iedereen is even blij met het media optreden van Peillex. Zijn optreden maakt ook dat veel bergsporters die per se de Mont Blanc op willen andere routes uitzoeken welke technischer veel moeilijker zijn. Hierdoor komen ook veel alpinisten in de problemen. Er wordt vooral gekozen voor de zeer vermoeiende klim via de Trois Monts waarbij de alpinisten binnen de gemeentegrenzen van Chamonix klimmen. Een paar jaar geleden gaf de burgemeester van Chamonix al aan dat er gezamenlijke oplossingen voor de problemen op de Mont Blanc gekozen moeten worden.

Verschuiving van seizoenen

Naast deze heftige uitspraken kom Peillex ook met een aantal meer gefundeerde ideeën. Zo roept hij liftbedrijven en hutten op om hun seizoen te verschuiven. Met de opwarming van de aarde is het verstandiger om de Mont Blanc in het voorjaar te klimmen dan in de zomer. Ook wil hij betere samenspraak met de lokale gidsen en bepaalde routes beter te kunnen af en aanraden.

Twee klimmers dalen af van de top van de Mont Blanc

Hutten gesloten

Na het dreigement van de borgsom heeft Peillex een veel praktischere manier gevonden om de klim via de normaalroute naar de Mont Blanc zo goed als onmogelijk te maken. Vandaag, 5 augustus, heeft hij tot nader order de sluiting aangekondigd van de Goûter en Tête Rousse hutten. “Op de avond van 4 augustus waren er 79 mensen in de Goûter. Ze trekken zich niets aan van de waarschuwingen. In overleg met alle proffesionals heb ik dit besluit genomen voordat ik een of meer sterfgevallen op mijn geweten heb.”, Aldus Peillex in de Franse krant de Dauphine.

“Sinds 15 juli hebben we bijna geen Fransen meer gezien die de risico’s lijken te hebben begrepen. Een groot deel van onze clientèle komt uit Oost-Europa. Sommigen komen opdagen met zeer weinig uitrusting en vragen ons zelfs of wij hen naar de top kunnen begeleiden. We wisten dat deze beslissing zou worden genomen, we wisten alleen niet wanneer. Het is de notie van tot nader order die ons in het ongewisse laat. Vannacht zullen we mensen opvangen die zich in de bergen bevinden en die niet op de hoogte zijn gebracht, daarna gaan we sluiten”, aldus Emma Bontaz de huttenwaard van Goûter in de Le Dauphine.

Steeds gevaarlijker

Met de opwarming van de aarde zal het steeds vaker voorkomen dat de Mont Blanc in de zomer een zeer gevaarlijke onderneming wordt. Als je intresse hebt om deze reus van de Alpen te beklimmen laat je dan goed voorlichten en kies het juiste jaar en seizoen.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!