Vijf mooie klettersteigs voor beginners in Tirol

Henri op 09 augustus 2022
Tirol is een klettersteigparadijs voor beginners en gevorderden!

Klettersteigs (via ferrata’s) worden de laatste jaren steeds populairder. Het is een vrij toegankelijke manier van klimmen, waardoor je als niet zo ervaren klimmer toch kunt genieten van schitterende rotswanden met duizelingwekkende panorama’s. In Tirol zie je door de toenemende populariteit in de afgelopen jaren steeds meer nieuwe klettersteigs. In dit blog neem ik je mee naar 5 mooie klettersteigs in Tirol die geschikt zijn voor beginners.

Toegankelijk maar niet ongevaarlijk!

Let op! Je bent met een klettersteig in steil terrein onderweg en vallen is een no-go! Bereid jezelf goed voor op een klettersteig. Zorg voor de juiste uitrusting en schoeisel. Bestudeer de topo (de overzichtskaart met de moeilijkheidsgraden van alle passages uitgedrukt in cijfers) van tevoren aandachtig. Lees je goed in over de sport en ga de allereerste keer met een gids op pad. Een gids kan je alle details uitleggen en veel klimtips meegeven. Wees dus goed voorbereid!

Stuibenfall Klettersteig

1. Stuibenfall Klettersteig - Ötztal

Landschappelijk is de Stuibenfall klettersteig in het Ötztal misschien wel een van de mooiste van Tirol. Via een schitterend aangelegde route klim je direct langs de grootste waterval van Tirol omhoog. Helemaal bovenin kun je via een touwbrug zelfs over de waterval klimmen en sta je precies op het punt waar de immense watermassa 159 meter naar beneden buldert.

Het mooie is dat deze klettersteig vrij toegankelijk is. Er zit slechts één steile C passage in, maar de rest blijft tussen A en B/C. Mocht je als absolute beginner erachter willen komen of een klettersteig überhaupt iets voor je is, ga dan eerst naar de nabijgelegen oefenklettersteig bij de Piburger See. Deze korte klettersteig is erg geschikt voor het wennen aan alles wat bij een klettersteig komt kijken. Bovendien kun je dit uitstapje perfect combineren met een frisse duik in de Piburger See. Op onze regiopagina Ötztal kun je meer lezen over klettersteigs en andere activiteiten in het dal.

Gegevens: Stuibenfall Klettersteig

Aanloop: 20 minuten
Duur: 1,5 - 2 uur
Hoogteverschil: 230 meter
Oriëntatie: Zuidwest
Startpunt: Parkplatz Bischofsplatz, Umhausen

Klettersteig bij Gasthaus Zimmereben in Mayrhofen

2. Klettersteigs rondom de Zimmereben - Mayrhofen

Rondom de Zimmereben hut net boven Mayrhofen in het Zillertal tref je een echte klettersteigparadijs aan met meerdere routes van verschillende moeilijkheidsgraden. Zowel beginners als gevorderden komen hier aan hun trekken. Aan de start van het pad richting de klettersteigs staat een hutje waar je alle benodigde spullen kunt huren en na een korte wandeling van vijf minuten kun je beginnen met de eerste stappen op de klettersteig.

Voor beginners en kinderen is de “Klettersteig & Hochseilgarten” (de linkerroute) een ideale instapoptie. Voor de wat meer ervaren klimmers is de Huterlaner klettersteig ernaast een mooie uitdaging. Voor de absolute beginner is deze laatste wat te hoog gegrepen, want de klettersteig beschikt over één sectie C/D.

Vanaf de Zimmereben hut gaat er ook nog een klettersteig verder omhoog, de Astegg klettersteig. Met enkele B/C en C secties is deze route voor beginners geen peulenschilletje, maar voor degenen die route 1 goed overmeesterd hebben is de route een aanrader.

Gegevens: Klettersteig & Hochseilgarten (route 1) in Mayrhofen

Aanloop: 5 minuten
Duur: 1 uur
Hoogteverschil: 250 meter
Oriëntatie: Oost
Startpunt: Klettersteige Mayrhofen Parkplatz

Klimmen op de stuwdam van de Schlegeis Stausee (schlegeis131.at)

3. Schlegeis 131 Klettersteig - Zillertal

Op een steenworp afstand van de klettersteigs in Mayrhofen vind je achterin het Zillertal nog een schitterende mogelijkheid voor beginners. Je kunt hier namelijk op de reusachtige stuwdam van de Schlegeis Stausee naar boven klimmen. De klettersteig zelf is niet heel moeilijk. Naast een oefenklettersteig (A/B) wordt de hoofdklettersteig niet moeilijker dan B. Toch moet je de route zeker niet onderschatten. Omdat het één constante wand is heb je weinig plek om te rusten en je moet er zeker van zijn dat je geen hoogtevrees hebt, want je hangt hier tot wel 131 meter boven de basis van de stuwdam. Helemaal bovenin hebben de meer gevorderden nog de mogelijkheid om een C/D variant te nemen. Mocht je nog andere activiteiten willen doen, kun je hier ook met een zipline naar beneden of van de stuwdam abseilen. Alle andere activiteiten in het Zillertal vind je hier.

Gegevens: Schlegeis 131 Klettersteig

Aanloop: 50 – 60 minuten
Duur: 1 uur
Hoogteverschil: 131 meter
Oriëntatie: Noordoost
Startpunt: Parkplatz & Bushaltestelle, Dornauberg

Touwbrug op de Glungezer Kletterstig (hall-wattens.at)

4. Glungezer Klettersteig - Inntal

Op een steenworp afstand van Innsbruk is de Glungezer klettersteig deze zomer flink gerenoveerd en gedeeltelijk nieuw aangelegd. De klettersteig beschikt nu onder andere over een kabelbrug met een schitterend uitzicht op het Karwendelgebergte aan de andere kant van het Inntal. Je bent hier echt in het hooggebergte onderweg en eindigt bij de hoogste hut boven het Inntal, de Glungezerhütte, op maar liefst 2677 meter. Met de gondel kun je comfortabel en snel in twee secties tot vlakbij de Tulfein Alm op een hoogte van ruim 2050 meter komen. Vanaf het bergstation is het ongeveer een halfuurtje lopen naar de start van de klettersteig.

Het is geen doorlopende klimwand. Van tijd tot tijd moet je tussen de klimstukken door wat wandelen. Enkele B/C stukken maken de klettersteig voor echte beginners uitdagend, maar voor wat oudere kinderen is deze route te doen. Tip: begin vroeg en let op de sluitingstijden van de gondel, want als je de gondel mist is het een erg lange weg terug naar het dal.

Gegevens: Glungezer Klettersteig

Aanloop: 30 minuten
Duur: 1,5 - 2 uur
Hoogteverschil: 320 meter
Oriëntatie: Van noordwest tot noordoost
Startpunt: Glungezerbahn, Tulfes

Via Claudia Augusta Klettersteig (Serfaus - Fiss - Ladis)

5. Via Claudia Augusta Klettersteig – Serfaus - Fiss - Ladis

De redelijk korte klettersteig onder Burg Laudeck bij Ladis (onderdeel van de regio Serfaus - Fiss - Ladis) is ook uitermate geschikt voor beginners. Op de rots net onder het mooie kasteel heb je drie mogelijkheden om naar boven te klimmen, waarvan de Via Claudia Augusta klettersteig het meest geschikt is voor beginners. Met één stuk B/C en de rest maximaal B is deze korte route met een schitterend uitzicht op Prutz en het Oberinntal een aanrader. Mocht je al meer vertrouwen hebben kun je de parallelle Pons Laudes Steig ook nog doen. Met enkele B/C stukken en halverwege een C sectie geeft deze route wel al een stuk meer uitdaging. Direct onder het kasteel verloopt ook nog de Laudecksteig, maar met hoofdzakelijk D en D/E secties moeten beginners en lichtgevorderden deze absoluut links laten liggen. Deze route is alleen voor vergevorderden.

Tip: direct boven aan de klettersteig vind je het Gasthof Rauthof waar je met een hapje en drankje even heerlijk kan relaxen na alle inspanningen tijdens het klimmen.

Gegevens: Via Claudia Augusta Klettersteig – Serfaus Fiss Ladis

Aanloop: 15 minuten
Duur: 30 minuten
Hoogteverschil: 100 meter
Oriëntatie: Zuid
Startpunt: Ladis centrum

Henri
woont in Innsbruck en is een fanatiek buitensporter.

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!