Wildkamperen in de bergen met kinderen

Geen schermen, geen internet, herinneringen voor het leven en kinderen die niet terug naar het dal willen! Wildkamperen in de bergen met kinderen is een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een beetje avontuurlijk is ingesteld. Houden jij en je kinderen wel van een avontuur? Dan kan ik jullie allemaal aanraden om een keer te gaan wildkamperen in de bergen. Nou ja, ik moet eigenlijk zeggen: te gaan bivakkeren. Waar je op moet letten leg ik je hierboven uit in de video, en hieronder in dit weblog!

Wildkamperen of bivakeren in de bergen
Wildkamperen of bivakeren in de bergen

Wat is het nou? wildkamperen of bivakkeren

Over het algemeen is wildkamperen verboden in de bergen, maar bivakkeren is vaak toegestaan (lees hieronder hoe dat zit). Het verschil in een notendop is dat je bij bivakkeren alleen de tent opzet voor één nacht en geen kampement van van meerdere dagen maakt. In dit weblog gebruik ik vaak de term wildkamperen, maar dit is op veel plaatsen voor de wet dus bivakkeren.

Met kinderen de bergen in: zware rugzakken voor de ouders
Met kinderen de bergen in: zware rugzakken voor de ouders

Met kinderen de bergen in: zware rugzakken voor de ouders

Als je gaat wildkamperen met kinderen dan is het belangrijk dat het een feest blijft voor de iedereen. Dat betekent dat de klim naar je bivakplek geen marteling wordt. Zorg dus voor draagbare rugzakken voor de kinderen. Persoonlijk kies ik er wel voor dat de kinderen een eigen rugzak dragen met wat drinken, een paar koekjes en wat spulletjes. Mijn vierjarige zoontje Max draat zijn knuffel. Lisa, flink sportief, sterk en 8 jaar, draagt haar eigen kleren en wat algemene spulletjes. De zware rugzakken met alle bivakspullen zijn voor de ouders.

Kinderen dragen hun eigen (lichte) rugzak
Kinderen dragen hun eigen (lichte) rugzak

Tip: Vind je het niets om een te zware rugzak te hebben, op veel plaatsen kun je in de Alpen ezels huren die je spullen kunnen dragen. In bijvoorbeeld de Queyras in de Franse Alpen kun je zo rondtochten maken en mag je bivakeren. Zo loop je zelf met een lichte rugzak. En die ezels? voor veel kinderen maakt dit het hele verhaal nog mooier! Een echte aanrader.

Dankzij de ezels lichtere rugzakken, en extra vermaak
Dankzij de ezels lichtere rugzakken, en extra vermaak

Eten en drinken als je gaat wildkamperen

Let op dat je genoeg eten meeneemt als je gaat wildkamperen. Van buitenzijn krijg je honger en een lekkere voedzame maaltijd zorgt ook echt voor plezier. De voedzame klassiekers zoals pasta zijn ideaal. Kies voor eten dat je niet lang hoeft te bereiden. De hoeveelheid gas is natuurlijk beperkt. Wat snoepjes, wat nootjes, een blok kaas of worst of een stuk chocolade maken het een echt sterrenmenu!
Water kun je vaak in de natuur vinden. Op topografische kaarten kun je bronnen vinden en uit veel hooggelegen riviertjes kun je drinken. Vind je dat spannend dan kun je het water altijd eerst even koken of een waterfilter meenemen.

Zorg voor lichtgewicht gas, maar neem genoeg eten mee!
Zorg voor lichtgewicht gas, maar neem genoeg eten mee!

Leuke dingen om te doen als je gaat wildkamperen met kinderen

Als je gaat wildkamperen dan hoef je maar over weinig na te denken over activiteiten voor de kinderen. De bergen zijn natuurlijk een grote speeltuin. Zo zegt de 4 jarige Max: “Ik vind spelen in de bergen leuk, want bij alles mag en niets kan kapot.” Maar er zijn leuke dingen die het wildkamperen nog gaver maken. Neem een verrekijker en een vergrootglas mee op de natuur te observeren. Een kaartspel is ook altijd een succes. En verder kun je met steentjes of MM’s spelletjes doen als dammen en mastermind. Wil je het helemaal spannend maken, denk dan aan het vissen op forellen. Let hierbij wel op lokale regelgeving en vergunningen.

Voor kinderen zijn de bergen een grote speeltuin!
Voor kinderen zijn de bergen een grote speeltuin!

Materiaal als je gaat wildkamperen in de bergen

Probeer zo licht mogelijk op stap te gaan. Een goede (40 a 50 liter) rugzak, een lichtgewicht tent, lichte slaapzakken en matjes. Kies wel voor goede drieseizoens-slaapzakken. Hoog in de bergen kan de temperatuur ‘s nachts zelfs midden in de zomer zomaar richting de nul graden gaan. Ook neem je natuurlijk een lange broek (tights zijn warm en licht) mee en een fleecejack en donsjack zijn heerlijk om ‘s avonds warm naar de sterren te kunnen kijken. In de zomer denk je er misschien niet zo snel aan aan maar een muts kan ook erg fijn zijn! Verder heb je natuurlijk een gasbrander, aansteker (ook als je brander een piezo heeft), zakmes en een pannetjes nodig. Wat lichtgewicht bestek, borden en bekers. Ook zijn hoofdlampjes onontbeerlijk. Een kleine maar goede EHBO set is ook zeker belangrijk.

Let op: niet teveel! Verder neem je natuurlijk mee wat je nodig denkt te hebben, maar let op elke gram extra in je rugzak maakt de tocht omhoog minder aangenaam.

Waar mag je wildkamperen in de bergen?

Je mag niet overal wildkamperen. De regels verschillen per land, per regio en per gemeente. Hieronder vind je een beknopte omschrijving van de wildkampeer regels in de Alpenlanden. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen wildkamperen (eigenlijk altijd verboden) en bivakkeren. Onder dat laatste wordt simpel gezegd bedoelt dat je alleen de tent opzet voor een nacht (zonsondergang tot zonsopkomst) en deze niet op een plek laat staan. Als je met respect met de natuur omgaat, op minimaal een uur lopen van de bewoonde wereld bent dan doet er zelden iemand moeilijk is mijn ervaring.

Wildkamperen in Oostenrijk

Onder de boomgrens is wildkamperen en bivakeren in Oostenrijk verboden. Boven de boomgrens is bivakkeren onder voorwaarden wel toegestaan. Per deelstaat zijn de regels verschillend. Meer informatie over wildkamperen in Oostenrijk vind je hier.

Wildkamperen in Frankrijk

In Frankrijk is wildkamperen niet verboden. Echter zijn de regels per commune, gemeente, verschillend. Vaak mag je niet wildkamperen binnen de grenzen van een gemeente. Daarnaast mag je bijna overal wildkamperen. In natuurparken mag je bivakkeren als je op 1 uur lopen van een weg begeeft (hoe dit gecontroleerd wordt is onduidelijk) en alleen tussen 19:00 en 9:00 of tot een uur voor zonsondergang en een uur na zonsopkomst. In het nationale park van de Cevennes en de Vanoise is bivakkeren verboden.
Let op: in periodes van grote droogte mag je vaak niet wildkamperen vanwege brandgevaar.

Zonsopkomst boven onze bivakplek
Zonsopkomst boven onze bivakplek

Wildkamperen in Duitsland

In principe is wildkamperen in Duitsland verboden. De regels zijn niet al te doorzichtig. Als je wilt kamperen probeer dan contact te leggen met de landeigenaar om het te vragen.

Wildkamperen in Zwitserland

In Zwitserland is bivakkeren boven de boomgrens voor één nacht op dezelfde plek toegestaan. Let op lokale regelgeving.

Genieten van ontelbare sterren!
Genieten van ontelbare sterren!

Wildkamperen Italië

In Italië is wildkamperen verboden. Maar boven de boomgrens (boven de 2000 meter) wordt bivakkeren getolereerd. In Parco Nazionale di Alpi Marittime mag je officieel bivakkeren van zonsondergang tot zonsopkomst. Je kunt ervan uitgaan dat dit in alle berggebieden in Italië geldt wordt gedoogd.

Tips voor bivakkeren in de bergen:

  • Let in de bergen op dat je je tent niet zonder toestemming op iemands privé-terrein opzet, even vriendelijk aan de herder vragen of het mag doet wonderen,
  • Zorg voor warme kleren,
  • Neem al je afval mee (ook je wc-papier),
  • Spoel je afwas niet om in een bergmeertje en gebruik geen zeep in bergmeertjes. Dit om het kwetsbare ecosysteem niet aan te tasten. Spoel je afwaswater ver van het water weg een alpenweide. Etensresten neem je mee naar het dal,
  • Maak geen herrie, ga met respect met de natuur om,
  • Blijf niet langer dan een nacht op dezelfde plek,
  • Maak geen kampvuur, of gebruik hiervoor speciaal ingerichte vuurplaatsen,
  • Controleer de lokale (tijdelijke) regelgeving.
Onvergetelijke herinneringen
Onvergetelijke herinneringen

Bivakkeren met kinderen: gewoon doen!

Bivakkeren in de bergen met kinderen is een echte aanrader! Tenminste als een beetje spartaans leven je niet afschrikt, of juist daarvan van geniet. De moeite die het kost om omhoog te lopen wordt terugbetaald met onvergetelijke herinneringen, avonturen een ontelbare sterren! Ik kan het jullie echt alleen maar aanrader.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!