Zes tips als je met kinderen naar een bikepark gaat!

Wat is er leuker dan met een fiets over bergpaden naar beneden de knallen? Niet heel veel wat mij betreft. Dat geldt voor jong en oud! Alhoewel bikeparks waar je al down-hillend naar beneden fietst er misschien wat afschrikwekkend uitzien, kun je ze prima rijden met jonge kinderen! Bij deze onze tips om met jonge kinderen in een bikepark te rijden!

4 jarige Max in het bike park van Puy Saint Vincent

Vanaf welke leeftijd kinderen in bikepark?

Er is geen eenduidig antwoord te geven vanaf welke leeftijd kinderen kunnen rijden in een bikepark. Als kinderen goed kunnen fietsen en niet bang (maar wel een beetje voorzichtig) zijn aangelegd dan kun je aan een dagje bikepark gaan denken. Dus als kinderen het verschil begrijpen tussen voor- en achterrem en sterk genoeg zijn om op hun pedalen te staan, kunnen ze op stap in eenvoudige bikeparks. Het belangrijkste blijft natuurlijk wel wat de kinderen zelf willen. Mijn zoontje zeurde al vanaf zijn derde om een keer mee te mogen, dus toen hij net vier was mocht hij, tot zijn grote trots en plezier, al mee.

Oefenen op een pumptrack

1. Doe eerst een pumptrack

In Nederland, België en in de Alpen vind je steeds meer pumptracks. Op deze pumptracks kun je goed trainen op het rijden van korte sprongetjes, kombochten en kortere afdalingen. Als je kinderen soepel en goed een pumptrack rijden kun je gaan denken aan het fietsen van een makkelijke afdaling in een bikepark. Dus het is niet alleen een goede leerschool, het is ook een goede test!

2. Laat je kinderen een cursus doen

In bijna alle bikeparks worden kindercursussen gegeven. Hier leren kinderen goed met hun fiets omgaan, goed op hun pedalen te staan en goed te remmen. Buiten dat het leerzaam is en voor veiligheid zorgt, zijn deze cursussen ook erg leuk. Wil je geen tijd kwijt zijn aan zo’n cursus dan kun je ook met een MTB-gids op pad. Hier is het voordeel ook tweedelig: ten eerste kan hij tips geven en ten tweede kan hij de mooiste trails aanwijzen.

Zoek een gebied met leuke en makkelijke afdalingen

3. Zoek een klein en makkelijk bikepark (met makkelijke paden)

Het ene gebied is het andere niet. Veel mountainbikegebieden zijn redelijk steil en daar lijken de eenvoudige pistes een beetje de ondergeschoven kindjes. Zoek dus een gebied waar de eenvoudige pistes leuk en goed onderhouden zijn. Ook zijn rustige gebieden vaak prettiger dan de grote gebieden waar duizenden mountainbikers langs je heen knallen.

Achter mama aan!

4. Moeilijkheid voor kinderen is niet gelijk aan ouders

Over een kleine hobbel rol jij met je grote fiets zo heen, voor kinderen kan dat een een heel obstakel zijn. En zo kan een krappe bocht juist voor kinderen weer eenvoudiger zijn. Let dus op op welke afdalingen je kinderen meeneemt. Dit verschil duurt vaak niet lang, veel ouders worden er heel snel door hun kinderen uitgereden…

Zorg voor een goede fiets, met schijfremmen

5. Zorg voor een goede fiets (met schijfremmen)

Een goede fiets is erg belangrijk. De eerste vereiste is een MTB met goede schijfremmen. Een geveerde fiets komt pas later aan bod als de kinderen zwaarder en sterker worden en harder gaan fietsen. Zeker op de goedkopere kindermountainbikes zit vaak vering van een erg matige kwaliteit. Dan kun je zelfs beter geen vering hebben. Om een afdaling goed te kunnen rijden zijn remmen veel belangrijker. In alle skigebieden worden trouwens goede kinderfietsen verhuurd, dus als je zelf geen goede MTB hebt twijfel dan niet!

Draag protectie!

6. Laat je kinderen protectie dragen!

Er zijn maar twee soorten fietsers. Fietsers die zijn gevallen en fietsers die gaan vallen. Dat geldt zeker voor kinderen en voor mountainbikers. Dat is allemaal niet zo’n groot probleem, het hoort er gewoon bij. Maar zorg wel dat kinderen goede protectie dragen. Dat betekent sowieso een integraalhelm, handschoenen, kniebeschermers, elleboogbeschermers en een borst- en rugbeschermer. Al dit materiaal kun je huren bij de bikeparks en ik kan je uit ervaring met kinderen zeggen dat dit echt nodig is! En, zelf rij je natuurlijk ook beschermd rond: al is het maar om het goede voorbeeld te geven.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!