Zomerweer herstelt zich snel

Het mooie weer is terug (foto: Hans ter Braak)

De afgelopen week gaf een tijdelijke maar heftige onderbreking van het zomerweer. Flinke onweersbuien en recordhoeveelheden regen in het Oostenrijkse Vorarlberg voorkomen echter niet dat het zomerweer terugkeert. Deze week krijgen we opnieuw bijzonder fraai weer in de Alpen.

Drie episodes

Het begon donderdag (18 augustus) met een groot onweerscomplex dat vanaf de Middellandse Zee naar Italië en het zuidoosten van Oostenrijk trok. Deze zogenaamde ‘Derecho’ veroorzaakte zeer zware windstoten tot boven de 200 km/uur en eiste vijf dodelijke slachtoffers in Oostenrijk. De volgende dag stond in het teken van zware regenval aan de noordkant van de Alpen, in het bijzonder in Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg waar in 24 uur tijd meer dan 200 millimeter regen viel, en sinds gisteren regent het zwaar in het oosten van Oostenrijk.

Het heeft te maken met een bovenluchtstoring die voor veel onstabiliteit zorgde in de Alpen. In combinatie met het veel te warme water van de Middellandse Zee is dit een voedingsbodem voor grote hoeveelheden regen, maar het ergste is voorbij. De regen boven het oostelijke Alpengebied trekt weg en ervoor in de plaats komt de zon. Wat heet, een nieuw hogedrukgebied brengt de warmte helemaal terug.

Warmte

Deze week keren we terug naar het weer dat we sinds de lente eigenlijk al hebben, namelijk veel zon, overwegend droog weer en hoge temperaturen. Vanaf woensdag zitten we dagelijks weer rond de 30 graden in de dalen, waardoor het mooie vakantieweer zich gewoon herstelt. Voor de gletsjers is en blijft 2022 rampzalig. Het jaar is ongeëvenaard in zijn hitte en droogte waardoor de ijsmassa in snel tempo afneemt.

Qua neerslagkansen zien we hoogstens een lokale onweersbui. Vanaf vrijdag wordt die kans groter, maar tot een grote weersomslag leidt dat nog niet. Mogelijk komt die er begin volgende week als koelere lucht vanuit Noord-Europa probeert binnen te stromen. Het is nog niet zeker of dat lukt.

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!