De 6 mooiste plaisir rotsklimroutes in Ailefroide

Geweldig klimmen in Ailefroide

Ailefroide is een waar klimparadijs. Vooral de langere multi-pitch routes zijn internationaal bekend. De ene route is nog mooier dan de andere. In totaal vind je hier zo’n 80 routes van meerdere touwlengtes. Het is lastig kiezen als je hier een weekje komt klimmen. Als je op zoek bent naar niet al te moeilijke en goed behaakte routes dan raad ik je de volgende aan: de zes mooiste plaisir-routes van Ailefroide!

Even kennismaken Ailefroide: een klimparadijs

Elke zomer is Ailefroide een echt klimmersdorp. Een zomerdorpje, in de winter ligt het onder meters sneeuw, ligt midden in een enorme camping en rondom dit dorpje zie je alleen maar honderden meters hoge klimrotsen. In het dal vind je boulders, single-pitch routes van 4 tot 9a en daarboven vind je routes tot zo’n 500 meter lang. De keuze is enorm. Je vind hier graniet voor jarenlang klimplezier! En als je in het dorpje of op de camping verblijft kun je overal te voet heen! Het is een echt klimparadijs!

Ailefroide

Plaisir-klimmen

Plaisir klimmen is een term die simpelweg klimmen met plezier inhoudt. Lekker zonder zorgen klimmen. Dus goed behaakte en niet al te moeilijke routes. Routes waar het grootste deel van de zelfstandige voorklimmers zich prima in kunnen vermaken.

Zelfstandig klimmen in Ailefroide

Als je lange routes gaat klimmen in Ailefroide moet je natuurlijk kunnen voorklimmen, de kennis hebben om standplaatsen te bouwen en iemand goed al voor- en al naklimmend te kunnen zekeren. Als je dit niet kunt of hier in de echte rots geen ervaring mee hebt, neem dan een gids mee op pad.

Zelf routes uitzoeken in Ailefroide

Al zoek je zelf de routes uit dan kom je bij elke route twee waarderingen tegen. De maximale waardering en de obligatoire waardering, de zogenaamde ‘obli’. De ene waardering is de maximale moeilijkheidsgraad. Dit is de moeilijkste lengte of pas. De andere gradatie is de moeilijkheidsgraad die je zonder problemen moet kunnen klimmen om de route te kunnen doen. Als deze waardering lager is dan de maximale waardering houdt dit meestal in dat de boorhaken dicht bij elkaar zitten in de moeilijke passages en je soms met behulp van deze haken jezelf omhoog kunt werken. Hou er trouwens rekening mee dat je stappen in de obligatoire moeilijkheidsgraad ook ver boven je laatste haak tegen kunt komen. Een stelregel in Ailefroide is trouwens hoe jonger de route hoe beter behaakt. Vooral de routes van Jean Michel Cambon zijn erg goed behaakt.

Materiaal nodig in Ailefoide

Natuurlijk heb je al het materiaal nodig dat je in lange routes gebruikt. Hou dus je eigen chechklist aan. Neem genoeg materiaal mee waardoor jij veilig en prettig kunt klimmen (en eventueel kunt afdalen). Maar in Ailefroide is het handig om mee te hebben:

  • Helm
  • Niet al te krappe klimschoentjes!
  • 12-15 setjes
  • minimaal een 50 meter dubbeltouw, 60 is aan te raden
  • lokale topo; soms zijn de abseils even zoeken
  • Wat extra kleding, je klimt in de bergen
Snoopy direct

Snoopy direct

Op de beroemde rots van La Fissure vind je verschillende gave routes. De eenvoudigste en een hele leuke is A tire d’Ailefroide. Maar de mooiste hier is wat mij betreft de zeer goed behaakte Snoopy Direct. Met een lengte 6b is deze route misschien net wat te pittig voor deze lijst. Maar door de prima behaking zal dit voor maar weinig 6a klimmers een probleem zijn. De route neemt de mooiste platen en muren langs de klassieke Snoopy. Een echte aanrader met een mooie Dulfer-move (handen in een spleet en op tegendruk met je voeten omhoog klimmen) in de 6b lengte. Natuurlijk loop je hier naar beneden. Het pad is steil, maar de afdaling is sneller en veiliger dan abseilen.

Sector: Fissure
Lengte: 280 meter
Moeilijkheidsgraad: 6a (een stap 6b) (obli: 5c)
Afdaling: Te voet

In de Bonne Poire

Bonne Poire

Op de Poire vind je een hele serie geweldige routes. Lange tijd was Ecrins Total de must als je een niet al te moeilijke route zocht in Ailefroide. Maar sinds La Bonne Poire is geopend is dit misschien wel de mooiste route op deze ‘op het oog’ gladde platen. Maar La Bonne Poire is helemaal niet zo glad als je misschien vermoed. Het klimmen is vrij steil en je vindt hier soms onverwacht de prima en grote grepen! Geen standaard of saai plaatklimmen hier.

Sector: Poire
Lengte: 200 meter
Niveau 5c/6a (5c obli)
Afdaling: Abseilen

Casacde Blues

Cascade Blues

Mooi klimmen rond de 5+ en 6a op opvallend steile muren met goede grepen. Maar wat deze route zo mooi maakt is dat je naast een waterval klimt. Je moet zelfs twee keer natte voeten maken om deze route te klimmen, je klimt namelijk twee keer door de waterval. In het voorjaar is dat een echte douche! Let op de haakafstanden zijn hier wat verder dan in de andere routes in deze lijst, maar het is nergens gevaarlijk!

Een van de keren dat je door de waterval heen klimt

Sector: Cascade
Lengte: 250 meter
Moeilijkheidsgraad: 6a (5c+ obli)
Afdaling: Abseilen

In Riviere Kwai

Rivière kwaï

De eerste lengtes zijn niet heel spannend (klim deze eventueel via Piller Levant) maar als je eenmaal op de pijler komt dan heb je een aantal van de mooiste lengtes van Ailefroide te pakken. Steil klimmen op ‘knobs’. Het doet bijna aan het graniet van Corisca denken. En dat allemaal met hele acceptabele moeilijksheidsgradaties. En halverwege stap je van de pijler over naar de wand erachter via een boomstam welke als brug dient. Geweldig klimmen en een heel avontuur! Onderschat de lengte van de gehele klim trouwens niet.

Sector: Orage des Etoiles
Lengte: 450 meter
Moeilijkheidsgraad: 5c+ (5c obli)
Afdaling: abseilen

In de 6b lengte op de laatste pijler van marche au Supplice

Marche au Supplice

Deze route is met een paar goede 6b lengtes en een 6c pas eigenlijk te moeilijk in dit rijtje, maar misschien is dit wel de mooiste route van Ailefroide. Dus daarom wil ik hem per se meenemen. Eerst klim je over mooie platen naar een lange traverse. Na deze traverse klim je op een steile en indrukwekkende pijler met goede grepen. Een route waar echt alles inzit wat Ailefroide te bieden heeft. Als je het niveau hebt: DOEN!

Sector: Poire
Lengte: 400m
Moeilijkheidsgraad: 6b max (1 stap 6c) (6a obligatoire)
Afdaling: te voet

Hoog in les Affreux

Et on tuera tous les affreux

Sinds de opening is deze route een succes. Heerlijk licht gekleurd graniet. Mooie platen en leuke muren maken dit een leuke afwisselende route die je helemaal door kunt klimmen tot de Vire d’Ailefroide en zo kun je te voet terug naar het dal. Allemaal redenen om deze route mee te nemen in je shortlist! Dit is een van de langste routes met zo’n goede behaking in Ailefroide.

Sector: Poire
Lengte: 450 meter
Moeilijkheidsgraad: 6a max (5c obli)
Afdaling: te voet

Wil je het precieze route verloop van de routes kennen, koop dan de (al dan niet Engelse) topo van wijlen Jean Michel Cambon. Hiermee steun je de routebouwers en help je de routes veilig houden. Het gaat om Ailefroide Climbs in het Engels of Escalades autour d’Ailefroide voor de Franse versie.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!