Steiermark: een paradijs in de herfst

Beeld: Steiermark Tourismus - Photoaustria.at

De oranje pompoen, de gele lariks, de rode druivenbladeren. Wanneer in de herfst de bladeren verkleuren en de vruchten van de zomer worden geoogst, zijn het vooral de vele culinaire lekkernijen die toeristen naar de Steiermark lokken. Het is de tijd van het jaar waarin je het groene hart van Oostenrijk in je mond kunt laten smelten onder het motto “Van oogst tot verwennerij”, want de Steiermark is de delicatessen- en genietprovincie van Oostenrijk.

Beeld: Steiermark Tourismus - Wolfgang Jauk

Wijnroutes

De acht Steiermarkse wijnroutes in de herfst bieden een smakelijke verleiding. Met goede wijnen, verse gepofte kastanjes en talrijke andere lekkernijen. Tijdens de vele oogst- en persfeesten kunnen deze lekkernijen worden genoten in een gezellige sfeer met uitzicht op de wijngaarden. In de wijnkelders schenken de wijnboeren fruitige witte wijnen zoals Welschriesling en Sauvignon Blanc, de nationale rosé Schilcher of krachtige rode wijnen.

De pompoen, een Steiermarkse specialiteit

Maar er is nog een andere Steiermarkse specialiteit die het kleurrijke seizoen kenmerkt: de pompoen, waaruit de unieke pompoenpitolie wordt geperst en die wordt geëerd op pompoenfestivals. Maar het is vooral genieten van de gerechten rond de - botanisch gezien - grootste bes ter wereld.

Beeld: Steiermark Tourismus - Photo-austria.at

Van appel tot schapps en strudel

In Oost-Steiermark, aan de Steiermarkse appelroute, komt de appeloogst op gang, die meer dan 80% van alle in Oostenrijk geoogste appels omvat. De proefmogelijkheden zijn navenant: van appels tot appelsap, cider, azijn, schnapps, snoepgoed, strudel en nog veel meer.

Culinaire feesten

Culinaire feesten, vooral in de zuidelijke regio’s van de Steiermark, nodigen uit tot proeven, kijken en genieten. Tijdens de “Culinaire herfst” rond het imposante kasteel Riegersburg kun je de beste culinaire adressen van het land aandoen en specialiteiten proeven. Van Zotter chocolade en Gölles azijn tot ambachtelijke hamvariaties. Alle deuren staan open en doen de harten van fijnproevers sneller kloppen. Geïnteresseerden in architectuur kunnen hun genot van wijn aanvullen met een bezoek aan eigentijdse en vaak spectaculair ontworpen wijnhuizen van gerenommeerde wijnboeren en architecten.

Beeld: Steiermark Tourismus - Tom Lamm

Van oogsten tot genieten

“Van oogsten tot genieten” is de naam van het aanbod waarbij toeristen in de Steiermark actief kunnen deelnemen aan de oogst en verwerking van landbouwproducten. Denk bijvoorbeeld aan het brouwen van bier. Ook is het mogelijk om kruiden- of cosmetica-seminars te volgen

Ontspanning en wellness

Waar kun je je beter ontspannen, nieuwe energie opdoen en jezelf verwennen voor de winter dan in een van de negen Steiermarkse thermen? Samen met het uitgebreide aanbod aan therapieën resulteert dit in een allround service voor lichaam en geest, wat vooral voor het koude seizoen een weldaad is. Steiermarkse kuuroorden en hotels vertrouwen ook op “TSM”, de traditionele Steiermarkse geneeskunde. Onder deze noemer worden typische regionale behandelingen met pompoen, wijn, appel en zwarte vlierbes aangeboden. Zout en bergdennen maken je winterklaar in het alpiene deel van de Steiermark.

Beeld: Steiermark Tourismus - Photoaustria.at

Actief en traditioneel

In het zuiden overheersen in de herfst genot en ontspanning, terwijl het noorden sportiever en traditioneler is. Berg- en sportliefhebbers spreken over de herfst als het mooiste seizoen in de bergen. Het kleurrijke landschap en de indrukwekkende vergezichten door de heldere lucht overtuigen zelfs bergnieuwkomers. De beste manier om dit te ervaren is op de wandelroute “Van gletsjer tot wijn” of op de “Steiermarkse wijnland-fietstocht”.

Voor meer info, klik hier.

Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!