Zwitsers bergdorp Brienz dreigt weggevaagd te worden door rotswand

Beeld: NOS.nl

Wakker worden met gigantische rotsen in je voortuin, als voorbode voor een nog groter drama. Dat is waar de inwoners van het Oost-Zwitserse plaatsje Brienz mee te maken hebben. De verwachting is dat in de komende drie weken hun dorpje namelijk weggevaagd wordt door een lawine van twee miljoen kubieke meter aan rotsen.

De evacuatie van een bergdorp

In dit dorpje, in het kanton Graubunden en in de buurt van Davos en Lenzerheide, wonen op dit moment nog 70 inwoners. Zij mogen vanaf vrijdagavond niet meer overnachten in het dorp. Afhankelijk van het risico dat de rotsmassa vormt (als het regent, is er een grotere kans dat het gaat schuiven dan als het droog is bijvoorbeeld), mogen bewoners vanaf zaterdag alleen overdag naar hun huis. Boeren in het dorp zorgen samen met het Amt für Militär und Zivilschutz Graubünden, voor de evacuatie van hun vee. Maar het kan ook zijn dat het dorp al eerder leeg moet, als de situatie daar aanleiding toe geeft.

Beeld: NOS.nl

Twee miljoen kubieke meter aan rotsen die ieder moment kunnen gaan schuiven

Brienz wordt al meer dan drie jaar bedreigd door deze steenlawine, maar de rotsmassa is de laatste tijd steeds mobieler geworden. De autoriteiten verwachten dat een groot gedeelte in de komende één tot drie weken gaat afbreken. Dat kan de volledige twee miljoen kubieke meter aan rotsen en stenen zijn, maar het kan ook in fases gaan. De manier waarop de rotsen naar beneden komen is niet precies te voorspellen. Het meest waarschijnlijke scenario zijn talloze rotsvallen van een paar duizend tot enkele honderdduizenden kubieke meters, terwijl een langdurige puinstroom niet te verwachten valt. Ook een grote, snelle aardverschuiving van meer dan 500.000 kubieke meter is niet helemaal uit te sluiten.

Terugkeer is niet gegarandeerd

Logischerwijs, als een dorp op deze manier wordt bedreigd, is het niet te verwachten dat de inwoners weer terug kunnen keren naar hun huizen. Voor hen worden alternatieve woonlocaties gezocht. Het dorp zelf stond ook al niet op al te stabiele grond; het zonk al een tijdje beetje bij beetje af richting de vallei wat tot schade aan huizen leidde.

Hugo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!