Zwitserland legt "hoogste wandelpad van Europa" aan

De top zie je rechts in beeld, en de wandeling volgt de rotsgraat Bron: sac-cas.ch

In een continue zoektocht naar ‘de hoogste, de langste, de mooiste’ legt de Zwitserse gemeente St Niklaus in Wallis nu het hoogste wandelpad van Europa aan, naar een hoogte van 3625 meter. Een wandelpad waar je geen touwtechnieken voor hoeft te kennen om veilig boven te komen. Het pad zal in de zomer van 2024 openen.

Wandeling zonder klimuitrusting naar de Gross Bigerhorn

Wandelaars, met een flinke dosis ervaring, die volgend jaar graag naar grote hoogte gaan, kunnen in principe zonder gids en zonder speciale klimuitrusting in twee dagen de Gross Bigerhorn bereiken. De route begint in Gasenried, gaat vervolgens door de Bordierhütte en eindigt bij de Mischabelhütte.

Deze bergwandeling opent in 2024

De eerste etappe, van Gasenried naar de Bordierhütte, is 8,2 kilometer lang. De aanleg begint op 12 juni 2023, met een opening op 15 augustus 2023. De tweede etappe, van de Bordierhütte naar de Bigerhorn en de Mischabelhütte, is 7,6 kilometer. Deze aanleg begint in de zomer van 2023, met een opening in de zomer van 2024.

De wandeling volgt de rotsgraat Bron: sac-cas.ch

Totale prijs van het wandelpad: 250.000 CHF

Het aanleggen van de route zal ongeveer 250.000 Zwitserse frank kosten. 50.000 frank zal door de gemeente St Niklaus worden gedragen, de rest van het bedrag zal worden gedekt door het kanton, sponsors en berghutten. Wallis heeft al ervaring met dit soort projecten, aangezien het kanton al het hoogste pad bezit. Namelijk het pad naar de Barrhorn, het nieuwe pad zal 16 meter hoger zijn.

Wandelpad of alpiene tocht

De vraag is natuurlijk wel een beetje wat een gewoon wandelpad is en wanneer alpinisme begint. Zeker omdat dit ook gewoon een hele stevige wandeling is, die niet zomaar geschikt is voor beginnende wandelaars. Het pad naar de Gross Bigerhorn is namelijk fysiek veeleisend en zal worden geclassificeerd als een “alpine wandelpad”, met tweekleurige (wit-blauw-wit) bewegwijzering in plaats van gele. “Mensen die dit soort paden bewandelen, moeten stevig in hun schoenen staan, geen hoogtevrees hebben en in zeer goede fysieke conditie zijn”, aldus de website Suisse Rando. Natuurlijk heb je op deze hoogte ook veel kans op alpiene gevaren en zal er een groot deel van het jaar sneeuw liggen.

Laat je informeren: het is en blijft hooggebergte

Als je graag onderweg wilt zijn in het hooggebergte, maar je geen touwen en helmen mee wilt nemen dan is dit pad eventueel een optie. Laat je wel goed voorlichten: op deze hoogte, het blijft immers hooggegebergte, kan zelfs een wandelpad een stevige alpiene onderneming worden als de condities niet goed zijn.

Meer info.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!