Zes excursietips in de bossen van het Bregenzerwald

Beeld: Alex Kaiser/Bregenzerwald Tourismus

Wie van bossen houdt, zit in de Alpen goed. En al helemaal in het Oostenrijkse Bregenzerwald. Hier bedekken bossen ongeveer 40 procent van het gebied van deze regio. Ze zijn een wandelparadijs voor iedereen die graag in de natuur is, hebben een heilzame werking op de gezondheid, zijn de leefomgeving voor tal van dieren en planten, én ze leveren een belangrijke hernieuwbare grondstof: het hout waar architecten en ambachtslieden graag mee werken. We geven je graag zes excursietips in dit Vorarlbergse bosgebied nabij Bregenz.

Plenterwald: een mengeling van verschillende bomen in het Bregenzerwald

Heidebos, canyonbos, Alpenbos, beuken- of esdoornbos? Als je het boslandschap in het Bregenzerwald van dichterbij bekijkt, zie je heel veel soorten bossen. Ze zijn allemaal in klein particulier bezit. Er is geen staatseigendom, en er zijn geen grootgrondbezitters en geen monoculturen. Spar, beuk en zilverspar zijn de meest voorkomende bomen. Deze mengeling kenmerkt vooral het ‘Plenterwald’ - in het Nederlands plenterslag - en is typisch voor het Bregenzerwald, maar een zeldzaamheid in Oostenrijk. Voor bezoekers lijken ze op oerbossen, omdat oude en jonge bomen naar willekeur door elkaar lijken te groeien. In feite zijn dit doelbewust beheerde bossen en een bijzonder duurzame manier van bosbouw. Een typisch Plenterwald met een natuurpad strekt zich bijvoorbeeld uit op de Rotenberg tussen Lingenau en Hittisau.

Maximaal genieten van het Bregenzerwald tijdens een ‘Bosbad’

Bossen geven schaduw, ze ruiken aangenaam en hebben een ontspannende werking. De heilzame kracht van het bos is het best voelbaar tijdens wandelingen en bosexcursies tijdens je vakantie. In Damüls worden geïnteresseerden bijvoorbeeld van 4 juli tot 26 september 2023 elke dinsdag om 10.00 uur uitgenodigd voor een verfrissend bosbad. Zo’n bosbadexcursie duurt drie tot vier uur. Iedereen vanaf 14 jaar is welkom en deelname kost 38 euro per persoon.

Beeld: Bregenzerwald Tourismus

Maat een ontspannen bosbreak met een specialist

Carmen Drexel is specialist in ontspanning en bosbaden. In Warth-Schröcken begeleidt ze een ontspansessie in het bos. Het programma vindt op elk moment plaats op aanvraag (€25 of €10 per persoon voor gasten uit Warth-Schröcken.

Duik een dag in het dagelijks leven van het Bregenzerwald

Dwalen door dalen, bergtoppen beklimmen en jezelf verwonderen over de wonderen van de plantenwereld: de dagexcursie rondom het bosleven met ‘Erlebnispädagogen’ Christoph Oberhauser beslaat al deze punten. In de zomer staat het altijd op maandag op het programma en op data en locaties in overleg. Deelname kost 55 euro per persoon, transfers en maaltijden zijn inbegrepen.

Beeld: Anja Fontain/Vorarlberg Tourismus

Laat je kinderen alles leren over het bos

In het grensoverschrijdende natuurpark Nagelfluhkette in het noordelijke Bregenzerwald begeleiden natuurparkwachters het hele jaar door bosexcursies. Op 17 augustus en 1 september 2023 staan bosonderzoekersdagen voor kinderen van 8 tot 12 jaar op het programma. Met spel, plezier en ontdekkingen worden de geheimen van de weiden, bossen en wateren in het natuurpark onthuld.

Op zoek naar bijzondere kruiden en planten tijdens een plantenwandeling

In Schwarzenberg begeleidt kruidkundige Katharina Moosbrugger heide- en boswandelingen door het natuurreservaat Fohramoos. Onderweg ga je op zoek naar typische overlevingskunstenaars zoals vleesetende planten terwijl je je longen vult met gezonde boslucht. De 2½ uur durende wandeling vindt plaats van juni tot september op data in overleg (voor 6 tot 15 personen, €30 per persoon, kinderen tot 13 jaar €15).

Edo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!