Vergeet dit niet als je voor het eerst gaat bergwandelen

Of je nu op het punt staat om je allereerste bergwandeling te maken of al wat ervaring hebt, het is essentieel om goed voorbereid op pad te gaan. Terwijl je nadenkt over je route, uitrusting en plannen, zijn er vijf belangrijke zaken die best vaak over het hoofd gezien worden, maar die van cruciaal belang kunnen zijn voor een veilige en plezierige ervaring.

1. Goede stevige schoenen: Loop comfortabel en veilig

Het klinkt logisch dat je in de bergen goede schoenen nodig hebt. Maar ‘je zou ze de kost moeten geven’ de mensen die met slechte schoenen omhoog lopen. De bergredding heeft zijn handen vol aan mensen die met slippers (!) of lichte sportschoenen in moeilijk terrein vast komen te zitten. Maar ook de keuze van schoeisel kan verschil maken tussen een comfortabele wandeling en een pijnlijke, vermoeiende ervaring. Kies voor stevige wandelschoenen met goede grip en enkel ondersteuning. Dit hoeven afhankelijk van de wandeling geen hoge bergschoenen te zijn. Het belangrijkste is een goede stevige zool met goede grip en een goede ondersteuning van de voet.

Meer tips voor als je voor het eerst gaat bergwandelen

2. Extra fleece en/of windjack: weersta de elementen

In bergachtige gebieden kan het weer snel veranderen, zelfs als het aanvankelijk zonnig is. Ook is het op hoogte vaak een stuk frisser dan je in het dal kunt voorstellen. Neem daarom altijd een extra laag kleding mee, zoals een dun-fleece of een windjack. Deze lichte, compacte kledingstukken houden je warm en beschermen je tegen onverwachte koude wind of regen. Zo kun je jezelf aanpassen aan veranderende omstandigheden en comfortabel blijven tijdens je tocht.

Wandelen met kinderen, neem ook de spullen voor de kleintjes mee

3. Beschermende accessoires: hoed, zonnebril en zonnebrandcrème

Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, worden hoeden en zonnebrillen vaak over het hoofd gezien. Een hoed of pet beschermt je hoofd en gezicht tegen direct zonlicht, waardoor je minder snel oververhit raakt en minder risico loopt op zonnesteek. Een goede zonnebril met UV-bescherming beschermt je ogen tegen fel zonlicht en weerkaatsing van sneeuw of water. Vergeet ook niet om zonnebrandcrème aan te brengen op onbedekte huid om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. En heb je het warm? Je pet even onder een waterval houden is een natuurlijke manier van airco.

4. Essentiële uitrusting: rugzak met water, eten en EHBO-Set

Een goed uitgeruste rugzak is een must voor bergwandelaars. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt om gehydrateerd te blijven tijdens je tocht. Voeg ook energierijke snacks toe om je energieniveau op peil te houden. Een kleine EHBO-set met elementaire medische benodigdheden, waaronder pleisters, ontsmettingsmiddel en een reddingsdeken, kan van onschatbare waarde zijn. Kies voor een comfortabele daypack.

5. Mobiele telefoon met noodnummers

Je mobiele telefoon kan van vitaal belang zijn in geval van nood. Zorg ervoor dat je de nummers van lokale hulpdiensten, bergredding en andere noodcontacten hebt opgeslagen. Overweeg ook om je telefoon op te laden voordat je vertrekt en gebruik je telefoon zo min mogelijk, en alleen voor noodgevallen. Bedenk dat 112 regelmatigf ook werkt als jouw provider geen bereik lijkt te hebben.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!