Temperaturen kruipen langzaam uit het dal

Aprilweer in Achensee (A)

Met de vele sneeuw momenteel in de Alpen lijkt de lente verder weg dan ooit, maar aan de horizon gloort er hoop. Gaat het weer precies aan het begin van de meivakantie omslaan met meer zon en hogere temperaturen?

Sneeuw en koud

Op dit moment is het koud en sneeuwt het veelvuldig in de Alpen. Ook aan de Achensee in Tirol (foto boven) waar net boven het meer al een gesloten sneeuwdek ligt. Wandelen wordt momenteel dan ook alleen aangeraden in het dal. Daarbij is het erg wisselvallig lenteweer met sneeuw- en hagelbuien en tussendoor wat zon.

Ook de komende dagen valt er regelmatig sneeuw vanaf zo’n 800 tot 1200 meter. Dat is een sneeuwgrens die in de winter niet zou misstaan, maar voor lente- en zomeractiviteiten niet zo handig is natuurlijk.

zaterdag 00:00 - zondag 00:00
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Zuidkant droger

Op de neerslagkaart zie je wel dat de meeste neerslag voor de noordkant van de Alpen is. In Italië is het iets beter en is het ook wat minder koud, hoewel het 's nachts ook daar oppassen is voor vorst. Vanochtend moesten de fruitbomen in het Italiaanse Vinschgau (Zuid-Tirol) beregend worden om vorstschade te voorkomen.

Het koude weer houdt een groot deel van de komende week nog aan, al gaan de scherpste kantjes er langzaam vanaf. Iedere dag komt er een graadje bij en medio volgende week lijken we de noordenwind helemaal kwijt te raken waardoor het kwik nog wat stapjes kan zetten.

Er wordt in de nacht en ochtend volop beregend in Naturns, Vinschgau (ITA)

Weersomslag?

Het wachten is op een echte weersomslag die het ook droger maakt. Misschien komt die eind volgende week, zeg maar rond 27-28 april. Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat verantwoordelijk is voor het koude weer, maakt dan waarschijnlijk plaats voor een lagedrukgebied. Rond een lagedrukgebied stroomt de wind tegen de wijzers van de klok, wat betekent dat de stroming meer naar het zuidwesten tot zuiden neigt. Dat zou belangrijk warmer en ook zonniger weer kunnen opleveren, precies aan het begin van de meivakantie. Voor wie een vroege vakantie naar de Alpen heeft gepland, zou dat geweldig nieuws zijn. Ook voor de late skiërs trouwers die in de meivakantie nog de Alpen opzoeken. Wordt vervolgd.

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!