Zes fietstips voor een verblijf in het Bregenzerwald

Mountainbiken in Damüls. Beeld: Sebastian Stiphout/Bregenzerwald Tourismus

Trekkingfiets, e-bike, mountainbike, racefiets of gravelbike: wie graag op twee wielen onderweg is, vindt in het Oostenrijkse Bregenzerwald een ruime keuze aan routes. Gespecialiseerde verhuurders bieden diverse aanbiedingen en diensten. Arrangementen zoals ‘Culinary Cycling’ en ‘Bike & Hike’ staan garant voor afwisseling. Het festival ‘Into the wold’ eind juni 2024 is een inspirerend trefpunt voor gravelbikers. We geven je zes tips voor een fietsgevuld verblijf in het Bregenzerwald.

Pauze bij Kapelle Salgenreute im Krumbach. Beeld: Merlijn Spenkerlink/Bregenzerwald Tourismus

Ontspannen tochten

Beeld je in: “Het landschap verandert van pedaal tot pedaal. De wind is aangenaam verkoelend. De bloedsomloop komt op gang. Dit is ontspannen genieten!” Fietsers rijden rustig bergafwaarts over het bijna 40 kilometer lange Bregenzerwald-fietspad van Schoppernau naar Doren. Het streekmuseum in Bezau, dat onlangs is uitgebreid, en het Werkraum Haus in Andelsbuch zijn geweldige plekken om te stoppen. De tentoonstellingen zijn gewijd aan hedendaags vakmanschap.

Beeld: Alex Kaiser/Mellau Tourismu

Fietstochten met gastronomische pauzes

Een sportieve uitdaging en drie aangename pauzes worden gecombineerd in twee eendaagse arrangementen onder het motto ‘Culinair fietsen’. Vanuit Mellau volgt een tocht van 36 kilometer de architectuur van het Bregenzerwald. (E-)mountainbikers bedwingen bijna 1.000 hoogtemeters tijdens de tweede tocht. De route van 34 kilometer loopt van Lingenau door het almgebied Schetteregg en naar het natuurpark Nagelfluhkette. Beide tochten zijn inclusief ontbijt, lunch en dessert, geserveerd in drie verschillende restaurants. De arrangementen zijn verkrijgbaar bij het Bregenzerwald Tourismus.

Mountainbiken rondom Diedamskopf. Beeld: Sebastian Stiphout/Bregenzerwald Tourismus

Op berghoogte

Het brede aanbod van ontspannende en zeer uitdagende mountainbike- en e-biketochten is uitzonderlijk in het Bregenzerwald. In totaal zijn er ongeveer 460 kilometer aan routes om te rijden. De 20 toptochten gaan in de voetsporen van de lokale levenscultuur: door geselecteerde prachtige landschappen, naar bergweiden en hoge Alpen, omhoog naar toppen met geweldige uitzichten. Outdoorgidsen organiseren diverse begeleide mountainbiketochten en rijtechniektrainingen.

Gravelbikers tijdens een pauze in Schwarzenberg. Beeld: Martin Granadia - buero balanka/Bregenzerwald Tourismus

Fietsen & Wandelen

Een 2.000 meter hoge top beklimmen in ongeveer een uur? Bike & Hike in het Bregenzerwald maakt het mogelijk. Vanuit het valleidorp gaat de ontdekkingstocht eerst bergopwaarts met de mountainbike of e-bike naar een almrestaurant of berghut. Daar kun je je fiets laten rusten, want nu ga je te voet verder naar de top. Je kunt kiezen uit verschillende fiets- en wandeltochten, variërend van matig zwaar tot uitdagend, allemaal met een verfrissingsstop onderweg. Heerlijke rust en een prachtig uitzicht over de bergen, op sommige plaatsen zelfs tot aan het Bodenmeer, belonen de inspanning.

Wielrenner op de Hochtannbergpass. Beeld: Sebastian Stiphout/Bregenzerwald Tourismus

Bergpasbedwingers

Voor veel racefietsers is het bedwingen van bergpassen het ultieme genot. Er zijn er verschillende om uit te kiezen: de Hochtannbergpas, de Flexenpas, de Faschinajoch, de Furkajoch, de Bödele en de Riedbergpas. Andere roadbiketochten, van gemakkelijk tot moeilijk, leiden over de bergen, langs almen, door bossen en de 23 mooie dorpjes in de regio. Grensoverschrijdende tochten naar Appenzellerland, Allgäu, Lechtal en Paznauntal zijn ook beschikbaar.

Gravelbiken in Egg-Schetteregg. Beeld: Martin Granadia - buero balanka/Bregenzerwald Tourismus

Ritten met de gravel bike

Gravelbiken op wegen, bos- en bospaden. Zeven touraanbevelingen vind je op de website van Bregenzerwald.
Als je gezellig met andere gravelbikefans wilt samenzijn, kun je het beste naar het gravelbikefestival Into the wold gaan. Het vindt plaats van 27 tot 30 juni 2024. Toprestaurateurs uit de regio verzorgen de catering.

Bregenzerwald fietsbus. Beeld: Ian Ehm - buero balanka/Bregenzerwald Tourismus

Praktische tips

  • Van 30 mei tot 29 september 2024 rijdt de Bregenzerwald-fietsbus van donderdag tot zondag. De bus, uitgerust met een fietskar, rijdt van het treinstation van Bregenz naar Warth. Er is ook een fietsbusverbinding van Au naar Damüls.
  • Gespecialiseerde ‘fietsherbergen’ bieden optimale ondersteuning en diensten zoals afsluitbare fietsparkeerplaatsen en reparatiegereedschap. Ze weten ook welke tochten het beste bij welke interesses passen.
  • Als je een fiets, mountainbike of e-bike wilt huren, kun je in sommige hotels en sportwinkels in Alberschwende, Andelsbuch, Au, Damüls, Egg, Hittisau, Krumbach, Langen bei Bregenz, Mellau, Schröcken en Warth terecht voor huurfietsen.
Edo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!