Vooral in de Franse Alpen tijdelijk meer zon

De Franse Alpen drogen langzaam op. Beeld: Les 2 Alpes

Storingen in de bovenlucht blijven het weer in de Alpen in negatieve zin beïnvloeden. Het is niet (meer) dagenlang grijs en regenachtig, maar zonnige, droge dagen zijn zeldzaam. Een uitzondering vormt het Franse deel van de Alpen, vanaf zaterdag krijgen ze daar een paar fraaie zonnige dagen.

Onweersbuien

Zover is het nog niet. Vandaag trekt een intensief neerslaggebied van de Dolomieten naar Oostenrijk. Vooral tegen de zuidkant van de Alpen kunnen grote hoeveelheden naar beneden komen, inclusief verscholen hagelbuien en wateroverlast. Het is wel het voorlopig laatste grote regengebied dat de Alpen zal aandoen. Vanaf woensdag schakelen we over op een meer buiig karakter. Dat betekent dat de ochtenden vaak nog aardig verlopen met zonneschijn, maar dat er in de loop van de dag stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot lokale onweersbuien. Ook die kunnen overlast veroorzaken, maar dan op lokale schaal. Zoals vaak in buiensituaties zullen sommige gebieden de dans ontspringen met droog weer.

Ook in het vaak zonnige Locarno (Ticino) is het de laatste weken bewolkt

In het westen stabieler

Dat droge weer krijgt vanaf zaterdag de overhand in de westelijke Alpen. Een hogedrukgebied schuift binnen waardoor de buienactiviteit wordt onderdrukt. In de middag kunnen de stapelwolken dan niet meer uitgroeien tot een bui. Het oostelijke Alpengebied zal veel minder van die weersverbetering profiteren, simpelweg omdat de hogedrukinvloed daar kleiner is.

In Oostenrijk en de Dolomieten moet je ook dit weekend dus rekening houden met lokale onweersbuien in de middag, die soms fel kunnen uitpakken. De meeste buien ontstaan boven het reliëf. Sommige bredere dalen kunnen het droog houden.

Zondag is het alleen in het oosten nog nat

Toch weer wisselvalliger?

Het ziet ernaar uit dat het stabielere weer in de West-Alpen geen lang leven beschoren is. Medio volgende week neemt de kans op regen vanuit het westen weer toe. Zo suddert dit voorseizoen een beetje voort, al is er ook een positief punt te noemen voor de vakantiegangers. De temperatuur loopt steeds iets verder op. Ligt de temperatuur deze week vaak rond of onder het langjarig gemiddelde, vanaf volgende week zitten we daar enkele graden boven. In de dalen komt het kwik weer op meer plaatsen boven de 20 graden uit.

Roel
In de zomer vertoef ik graag in de bergen. Ik doe dan niks liever dan bergwandelen, af en toe een mooie wielrentocht maken en genieten van het zomerse berglandschap.

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!