Let op: Arlbergtunnel hele zomer en herfst dicht

Roel

Wie deze zomer met de auto naar Oostenrijk gaat moet er rekening mee houden dat je niet door de Arlbergtunnel kunt. De tunnel is tot eind november in twee richtingen afgesloten door onderhoudswerkzaamheden. Vakantieverkeer wordt aangeraden grootschalig om te rijden.

Asfalt voor het eerst vervangen

De belangrijke 14 kilometer lange tunnel tussen het Oostenrijkse Vorarlberg en Tirol was dringend aan onderhoud toe. Het wegdek is sinds de opening in 1978 nog nooit vervangen. Ook moet de afwatering en coating van de tunnel vernieuwd worden. Eigenlijk hadden de werkzaamheden in 2023 afgerond moeten zijn, maar door leveranciersproblemen en afstemming met de Oostenrijkse spoorwegen (ernaast ligt een treintunnel) haalde men het niet op tijd klaar te zijn voor de winter. Dit jaar lukt dat wel. Op 23 november 2024 gaat de tunnel weer open.

Aan de Arlbergtunnel wordt groot onderhoud gepleegd

Omleiding

Auto’s en vrachtwagens met een bestemming rondom de Arlbergpas mogen gebruikmaken van de pas. In het weekend kunnen hier echter vertragingen optreden door het vele vakantieverkeer. ASFINAG, de Oostenrijkse wegbeheerder, adviseert automobilisten daarom om voldoende tijd in te plannen voor hun reis en - indien mogelijk - een van de grootschalige omleidingsroutes te gebruiken. Deze routes zijn onder andere Rosenheim-München (Duitsland), de Gotthard en San Bernardino (Zwitserland) of de Fernpas.

Hoe zit het met caravans?

In principe geldt op de Arlbergpas een rijverbod voor caravans met aanhangers zwaarder dan 750 kg. Deze beperking wordt tijdens de tunnelsluiting tijdelijk opgeheven, zodat automobilisten met caravans ook gebruik kunnen maken van de plaatselijke omleiding. Uitzondering: in alle weekenden (zaterdag en zondag) en op feestdagen tussen 1 juli en 6 oktober blijft het rijverbod voor caravans van kracht van 9.00 tot 17.00 uur. Zij moeten dan ook een ruime omweg nemen. Treinverkeer wordt niet door de werkzaamheden getroffen.

A10 bij Salzburg juist weer open

De situatie op de A10 Salzburg-Villach zal daarentegen juist verbeteren deze vakantie. Op 28 juni heeft ASFINAG het tunneldeel tussen Golling en Werfen weer vrijgegeven voor het verkeer met twee rijstroken per richting. Naar verwachting zullen de werkzaamheden op 10 september 2024 worden hervat en zal het verkeer eind juni 2025 volledig zijn vrijgegeven. Meer informatie over de wegwerkzaamheden in Oostenrijk vind je op asfinag.at.

Roel
vertoeft graag in de bergen en doet niks liever dan bergwandelen, af en toe een mooie wielrentocht maken en genieten van het berglandschap.

Reageren