Serfaus-Fiss-Ladis gaat bewust om met duurzaamheidsuitdagingen

Edo
Elektrische wandelbussen pendelen op en neer. Beeld: Fabian Schirgi

Wij hebben geen Plan(eet) B. Daarom moeten we het milieu en onszelf beschermen, bewaren, sparen. In ons dagelijks leven, maar ook op vakantie. De drie Oostenrijkse bergdorpen Serfaus, Fiss en Ladis in het bovenste deel van het Inntal in Tirol streven onder het motto “Samen. Bewust. Voor Generaties’ een bedachtzame en bewuste ontwikkeling van het toerisme na. Een kijkje in hun duurzaamheidsstrategie.

Focus op mobiliteit

De duurzaamheidsstrategie van de regio Serfaus-Fiss-Ladis focust in het bijzonder op mobiliteit. Hiertoe behoort een milieuvriendelijke heenreis, hetgeen wordt bemoeilijkt door de ligging van de bergdorpen – in het bijzonder de heenreis per trein. Het dichtst bijgelegen station bevindt zich in Landeck-Zams, op 25 kilometer en 400 tot 600 hoogtemeter verwijderd. De regio is zich hiervan bewust, en daarom werden er tal van ideeën ter verbetering van the last mile ontwikkeld en wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor een milieuvriendelijke heenreis. Ook de mobiliteit ter plaatse wordt voortdurend verder ontwikkeld. En vertoont reeds enkele sterke punten: wie eenmaal in een van de drie bergdorpen aangekomen is, kan zijn auto gerust ook wat vakantie gunnen. Want Serfaus-Fiss-Ladis is een pionier in de Alpen op het vlak van de mobiliteitstransitie – en dat al 40 jaar. Op 14 december 1985 kwam noch een Sinterklaas met vertraging noch een kindje Jezus dat te vroeg was naar Serfaus, maar de eerste ‘dorpsmetro’ ter wereld. Deze verbindt de parkeerplaats in het oosten van het dorp met het dalstation van de bergbanen in het westen. Dat was 40 jaar geleden wereldnieuws! De kleinste en hoogst gelegen, op luchtkussens zwevende metro ter wereld is vijf jaar geleden in een nieuw jasje gestoken.

Uniek: met de metro de bergen in! Beeld: Christian Waldegger

Milieuvriendelijker transport

De mobiliteitstransitie vindt echter niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds plaats. Zoals gezegd: om in Serfaus-Fiss-Ladis van A naar B te gaan, heb je geen auto nodig. Je bent zo in het wandel- of bikerparadijs. In de drie dorpen gaat iedereen natuurlijk te voet. Bovendien rijden er twee elektrische wandelbussen de hele dag heen en weer tussen Serfaus, Fiss en Ladis. Dit milieuvriendelijke transport kan je nemen vanaf half juni. Tijdens de piekuren in het zomerseizoen rijdt er nog een extra bus. Tip: om de drie dorpen zo verkeersarm mogelijk te maken, pendelen vakantiegangers en plaatselijke bewoners overdag via het uitgebouwde netwerk van skiliften, die alle op groene stroom draaien. Deze unieke ‘gondelhopping’ start half juni en eindigt pas eind oktober.

De skiliften vervoeren zomers zowel wandelaars en fietsers. Beeld: Christian Waldegger

Super. Sommer. Card.

Maar laten we eerlijk zijn: groene maatregelen werken alleen als ze betaalbaar zijn. Daarom staan de metro van Serfaus, de wandelbussen, de kinderanimatie in de twee kinderclubs en de geleide wandelingen gratis ter beschikking van alle SFL-gasten. Met de “Super. Sommer. Card.”, die voor een klein prijsje bij geselecteerde partnerbedrijven verkrijgbaar is voor gasten die blijven overnachten, is het gebruik van alle skiliften bovendien inbegrepen. Wie zelf wil zien of Serfaus-Fiss-Ladis zijn imago van eersteklas mountainbikebestemming alle eer aandoet, geniet met de “Super. Sommer. Card.” voordelen in het eigen bikepark en op de singletrails. Slimme vakantiegasten brengen hun eigen bikes mee (of huren er één in de sportwinkels in de regio) en cruisen volledig ontspannen door de dorpen. Wat het huren betreft: in Serfaus kan je ook een E-scooter huren.

Regionaal eten scheelt transport. Beeld: Andreas Kirschner

Aandacht voor voeding

Een oude vakantiewijsheid luidt: wie goed wandelt, moet ook goed eten en drinken. Aandacht voor het milieu en voor zichzelf gaan natuurlijk hand in hand. Wat ligt er dan meer voor de hand dan wandelen en gastronomie op natuurlijke wijze met elkaar verbinden? In Serfaus-Fiss-Ladis is dat mogelijk: tijdens de Culinaire Wandeling maak je onderweg veel lekkere tussenstops. Fijnproever-hopping kan te voet, met de fiets en/of met de gondel. En over gondels gesproken: de bergbaanbedrijven en boerenfamilies in Serfaus, Fiss en Ladis werken samen, bijvoorbeeld bij het omheinen van de alm- en weidevlaktes die in de winter dienst doen als skipiste. Ze gebruiken de regionale natuurlijke hulpbronnen van het cultuurlandschap samen – zo zijn toerisme en landbouw in harmonie en maken ze elkaar sterker. Hetzelfde geldt voor de gastronomie en hutten: samen in plaats van alleen! Daarbij wordt ook het thema regionaliteit en bewust omgaan met levensmiddelen steeds belangrijker. Serfaus-Fiss-Ladis heeft altijd al geleefd volgens dit principe. Vakantiegangers merken dit in de eerste plaats aan de liefdevol ingerichte boerderijwinkels en op de menukaart van de vele berghutten, restaurants en gastronomische bedrijven. Eet smakelijk!

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren