Een vakantie in de bergen klinkt voor veel ouders als een droom: frisse lucht, prachtige uitzichten, actieve dagen in de natuur. Maar voor pubers? Die zien het soms meer als een strafkamp dan als ontspanning. Wandelen? “Saai.” Vroeg opstaan? “Waarom?!” Toch is een bergvakantie prima te combineren met de interesses van tieners. Met een beetje voorbereiding en creativiteit wordt het een vakantie waar iedereen blij van wordt.
Pubers willen graag meedenken en meebeslissen. Laat ze zelf activiteiten uitzoeken of kies samen de bestemming. Misschien willen ze liever een regio waar ook een zwembad, een meer of een gezellige stad in de buurt is. Als ze inspraak hebben, voelen ze zich serieuzer genomen en wordt de vakantie minder ‘opgelegd’.
Een hele dag wandelen kan voor pubers te veel zijn. Kies daarom voor kortere tochten en combineer inspanning met ontspanning. Bijvoorbeeld een ochtendwandeling met daarna een middag aan het water of in een adventurepark. Veel berggebieden hebben meren waar je kunt zwemmen, suppen of kanoën. Of wat te denken van canyoning? Dat geeft een goede balans: ouders blij met de beweging en natuur, pubers blij met actie en ontspanning.
Wandelen kan saai zijn, maar het hoeft niet. Kies spannende routes met wat uitdaging: een bergkam, een waterval, of een route met kabels en hangbruggen. Denk aan via ferrata’s (klettersteigen), rodelbanen of een gletsjerwandeling met gids. Veel pubers houden van een beetje spanning, dus durf van het gebaande pad af te wijken.
Een vakantie samen hoeft niet 24/7 samen te betekenen. Als je op een camping of in een hotel zit waar meer jongeren zijn, kunnen pubers ook zelfstandig iets ondernemen. Een middagje rondhangen op de camping of in het dorp met een ijsje kan voor hen net zo waardevol zijn als een lange wandeling voor jou. Die autonomie maakt de vakantie ook voor hen echt vakantie.
Het is verleidelijk om schermen te verbannen tijdens een actieve vakantie, maar een beetje flexibiliteit helpt. Laat ze bijvoorbeeld foto’s of video’s maken van de omgeving voor de sociale media, of gebruik apps waarmee je routes bijhoudt of bergdieren herkent. Misschien ontdekken ze dat natuur en technologie prima samengaan.
Een gezellige afsluiting doet wonderen. Denk aan een avondje uit eten, een kampvuur, of een bezoek aan een lokale markt of stad. Als er iets is om naar uit te kijken na een actieve dag, motiveert dat enorm.
Misschien loop jij het liefst elke dag 15 kilometer met uitzicht op de Alpenweiden, maar pubers zijn geen mini-volwassenen. Als iedereen een beetje water bij de wijn doet, ontstaan er juist mooie herinneringen. Laat los dat alles “moet” en focus op wat kan. Met een beetje flexibiliteit, afwisseling en inspraak wordt die bergvakantie een topervaring voor het hele gezin.