5 tips voor als je je mountainbike meeneemt naar de bergen

Rogier
08 mei 2025

Mountainbiken is gaaf, ook in Nederland, maar nog mooier is het in de echte bergen. Echter het fietsen op bergpaden is heel wat anders dan op de MTB-parcoursen in Nederland. Hier wat tips om veilig te kunnen fietsen over wandelpaden in de bergen.

1. Leer switchbacks te rijden

Switchbacks (haarspeldbochten) zijn een van de grootste uitdagingen van het mountainbiken in de bergen. Deze scherpe bochten vereisen specifieke techniek.

Voorbereiding:

  • Rem af voor de bocht
  • Kijk naar de uitgang van de bocht
  • Kies voor de meest eenvoudige passage (vaak de buitenkant van de bocht)
  • Zorg voor een goede basishouding
    • Je staat op de pedalen, knieën licht gebogen
    • Armen licht gebogen, en afhankelijk van de steilte kun je je lichaamsgewicht naar achteren bewegen. Wel is het belangrijk altijd druk op je voorwiel te houden.

In de bocht:

  • Leun de fiets in de bocht (niet je lichaam)
  • Draai je schouders in de richting van de bocht

Uitgang:

  • Laat remmen geleidelijk los
  • Laat je fiets de bocht uit rollen

Oefen om je gewicht naar achteren te verplaatsen tijdens de afdaling en leer om je buitenste pedaal naar beneden te houden in bochten voor meer stabiliteit. Is een switchback te moeilijk? Stap dan gewoon af - er is geen schaamte in veilig blijven!

2. Volg een mountainbike cursus

Investeer in een goede mountainbike cursus in de bergen! Een ervaren instructeur kan je de juiste technieken aanleren voor het nemen van steile afdalingen, rotsachtige paden en technische passages. Deze vaardigheden zullen je vertrouwen geven en het plezier op de trails aanzienlijk vergroten.

3. Controleer de lokale wetgeving

In veel berggebieden zijn er specifieke regels voor mountainbikers. Sommige paden zijn mogelijk verboden voor fietsers of alleen gedurende bepaalde tijden toegankelijk. Informeer vooraf bij lokale toeristenbureau’s of mountainbikeverenigingen over waar je wel en niet mag rijden. Respecteer wandelaars en natuur om conflicten te vermijden. Let op: wandelaars hebben op bergpaden altijd voorrang!

4. Check de moeilijkheidsgraad van routes

Bergtrails worden vaak ingedeeld op moeilijkheidsgraad, vergelijkbaar met skipistes. Zoek vooraf informatie over de routes die je wilt nemen en begin met paden die overeenkomen met je vaardigheidsniveau. Apps zoals Trailforks of Komoot kunnen enorm helpen met actuele informatie over lokale trails. Begin in elk gebied opnieuw met makkelijke routes, want deze waarderingen verschillen nog wel eens per gebied.

5. Overschat jezelf niet

De bergen kunnen verraderlijk zijn, zelfs voor ervaren fietsers. Wees realistisch over je conditie en technische vaardigheden. Begin met kortere, minder technische routes en bouw geleidelijk op naar uitdagendere tochten. Bedenk ook dat de klim zeer vermoeiend kan zijn en moe aan een afdaling beginnen is vragen om problemen. Neem voldoende water, voedsel, gereedschap en eerste hulp mee, en vertel altijd iemand waar je heengaat en wanneer je denkt terug te zijn. Beter nog: rij niet alleen!

Gerelateerde artikelen

advertorial
Hugoop 06 mei 2025
Zomervakantie in Serfaus-Fiss-Ladis: een bergwereld vol belevenissen
advertorial
Hugoop 28 april 2025
Zomer in Nendaz: actief genieten met het hele gezin in het hart van de Zwitserse Alpen
nieuws
Edoop 30 juni 2024
Fietstoerisme in Oostenrijkse skigebieden groeit
Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reageren