Getest: logeren waar het bergpad begint

Roel
op 27 juni 2025
De Grotthof is een rustieke vakantieboerderij

Wie het bergleven echt wil leren kennen, slaat het dal over en kiest voor een verblijf in de bergen. En waarom niet op een traditionele manier in een boerderij die wat kamers of appartementen verhuurt. De plek waar koeienbellen je 's ochtends wekken en er een ontbijtje klaarstaat met zelfgemaakte marmelades en eieren van de huiskip. Het keurmerk Roter Hahn biedt gasten die ervaring in het Italiaanse Zuid-Tirol. Een verslag.

Werkende boerderij

De Grotthof in het Zuid-Tiroolse Eggental is zo’n accommodatie die voert onder vlag van Roter Hahn, een officieel kwaliteitslabel voor plattelandsvakanties in Zuid-Tirol. Het label garandeert dat je verblijft op een authentieke, in bedrijf zijnde boerderij die wordt gerund door een lokale familie. In mijn geval zijn dat Annelie en Markus Pichler met hun drie kinderen Alex, Marc en Eric. Ze wonen op een boerderij hoog boven het Eggental; hun inkomsten halen ze voornamelijk uit een 90 hectare groot bos achter de boerderij. Ieder jaar wordt een x aantal bomen gekapt voor de verkoop, waarna er nieuwe bomen worden aangeplant. Het bos blijft hierdoor in stand en behouden voor toekomstige generaties. Daarnaast heeft de familie enkele Galloway-runderen, kippen, pauwen en hazen rondlopen en houdt de familie een groente- en kruidentuin. Wat de boerderij voortbrengt wordt zoveel mogelijk zelf gebruikt, onder andere voor het ontbijt dat bij m’n verblijf is inbegrepen.

Historie

De boerderij dook al in 1237(!) op in de geschriften onder de naam ‘Eck-Hof’. Volgens bronnen zou het de naamgever zijn van het dal Eggental. Een ander bijzonder stukje historie is te vinden in de kelder van de boerderij, waar het zwartgeblakerde plafond herinnert aan een brand uit 1671(!). Ook laat gastvrouw Annelie me een metersdikke muur zien, die duidt op een soort toren die hier gestaan moet hebben als uitkijk over het dal. Zeker weten doet Annelie het niet, maar qua plek niet geheel onlogisch. Markus is naast boer fulltime werkzaam bij een bank in een dorp verderop. Op mijn vraag of dat te combineren is, aarzelt hij even. “Ja dit is hoe wij Zuid-Tirolers leven, we werken keihard maar kijk ons hier wonen. We zijn gelukkig hier”, zegt hij overtuigend.

Dat geldt voor meer van de 1.700 boerderijen in Zuid-Tirol die onder het label van Roter Hahn vallen, variërend van wijn-, fruit- en veeboeren tot gemengde boerderijen met meerdere takken van landbouw. Wat de accommodaties gemeen hebben is de combinatie van boerderijleven, rust en zelfgemaakte streekproducten. Ook kun je actief meehelpen op de boerderij, bijvoorbeeld met hooien, of je neemt een kijkje in de stal om te zien hoe het boerenleven in de bergen er werkelijk uitziet. Zonder concessies te hoeven doen op luxe, want er zijn ook boerderijen met wellness.

Wandelen tot je een ons weegt

Mooi vond ik dat je vanuit de accommodatie direct je wandelschoenen kunt aantrekken. Er loopt een route naar Almgasthaus Häusler Sam op 1560 meter, een van de vele hutten die je in Zuid-Tirol vindt. Verder ligt het Eggental tussen twee indrukwekkende rotsmassieven van de Dolomieten: de Rosengarten en Latemar. De een nog mooier dan de ander, afhankelijk met welk daglicht en vanuit welke hoek je ernaar kijkt. De wandeling rondom het Rosengarten-massief is de mooiste wandeling die ik ooit gemaakt heb durf ik wel te zeggen. Nooit eerder zag ik zoveel vormen, kleuren en mooie uitzichten. Aan de andere kant ligt het Latemar-massief - ook zo’n fotogenieke bergkolos - en tussen die twee ligt een van de beroemdste selfie-hotspots van de Dolomieten: de Karersee (Lago di Carezza).

Buschenschänke langs de Keschtnweg

Een wandeling van een heel andere soort vond ik 15 kilometer verderop. Op het bergplateau van Ritten, vlak boven de hoofdstad van Zuid-Tirol - Bozen (Bolzano) - loopt de ‘Keschtnweg’ (kastanjeweg). Deze lange afstandswandeling van 90 kilometer tussen de steden Brixen en Bozen is vernoemd naar de kastanjewouden die je onderweg passeert. Je zou deze afstand door het dal kunnen lopen, maar de Keschtnweg gaat over de bergflanken van het Eisacktal met uitzicht op de Dolomieten. De populaire route loopt langs tal van boerderijen waarvan een deel ook weer is aangesloten bij Roter Hahn, vaak uitgerust met een zogenaamde ‘Buschenschank’. Buschenschänke zijn kleinschalige, door boeren gerunde horecagelegenheden waar zelfgemaakte producten en drankjes worden geserveerd. De naam komt van het ‘bosje’ groene takjes dat aan de toegangsdeur wordt bevestigd dat aangeeft dat het restaurant open is. 80% van de producten die bereid worden moet uit Zuid-Tirol komen, waarvan 30% van de eigen boerderij. In dit deel van Zuid-Tirol gaat het dan meestal om wijnboerderijen.

Rielingerhof is zo’n boerderij, direct gelegen aan de Keschtnweg, waar ik eigenaar Matthias sprak. Hij heeft met zijn gezin een wijngaard van drie hectare, vier vakantiewoningen en een Buschenschank. Naast veel druiven verbouwt hij wat aardappelen, graan en groente voor zijn gasten. “In 2010 kon ik mij niet langer vinden in het normale systeem van landbouw en maakte ik de omslag naar biologisch boeren. Nu doen we alles zelf. Van druiven persen, het opslaan in de kelder tot het verkopen van onze wijn. Daar voel ik me beter bij”, vertelt Matthias. Met zijn relatief kleine boerderij heeft hij afnemers tot in Duitsland.

Cola zul je in zijn Buschenschank niet tegenkomen, in plaats daarvan verkoopt hij huisgemaakte sappen en drankjes. De gasten, voornamelijk wandelaars, kunnen het waarderen. Voor Matthias en zijn gezin is het hard werken om de boerderij, vakantiewoningen én Buschenschank draaiende te houden, maar hij doet het met passie. Het scheelt dat zijn Buschenschank een echte lente- en herfstbestemming is. “Dan is het hier geweldig. In juli en augustus is het hier al snel te warm voor wandelen, dus dan gaan we even dicht.”

Voor wie?

Naast de vele wandel- en fietsmogelijkheden in Zuid-Tirol viel het concept van Roter Hahn me erg in de smaak. Hoewel het leven op de boerderij draait om eenvoud, ontbreekt het je aan niets. Veel boerderijen beschikken over moderne faciliteiten en badkamers met uitzicht op de bergen. Het contact met de familie is het echte pluspunt: je wordt niet zomaar gast, maar tijdelijk deel van het leven op het erf. Een vakantie op een Roter Hahn-boerderij is perfect voor rustzoekers, bergliefhebbers, wandelaars en gezinnen met jonge kinderen die het toeristische pad willen verlaten. Het is minder geschikt voor wie graag dagelijks uit eten gaat of het liefst in het centrum van een levendig dorp logeert.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren