Wie wel eens in Karinthië heeft gezwommen, weet het: het water voelt niet alleen verfrissend aan, het ziet er ook ongelooflijk schoon uit. Maar dat is niet alleen een gevoel. De waterkwaliteit van de Karinthische meren is officieel opnieuw als “uitstekend” beoordeeld – en dat al jarenlang op rij.
Elk jaar nemen het Oostenrijkse AGES (Agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid) en het Europees Milieuagentschap (EEA) de kwaliteit van het zwemwater onder de loep. Ze beoordelen duizenden Europese badzones op basis van uniforme criteria. En het resultaat van de laatste meting op 2 juni 2025 mag er zijn: álle gecontroleerde meren in Karinthië – van de bekende Wörthersee en Millstätter See tot de wat minder bekende Rauschelesee en Afritzer See – kregen de beoordeling “uitstekend”.
De controle focust vooral op het al dan niet aanwezig zijn van bacteriën die een risico vormen voor zwemmers. Daarnaast wordt in het Karinthische Merenrapport ook gekeken naar de “ecologische toestand” van de meren, zoals de diversiteit aan vissen en waterplanten.
Volgens Gerhard Hohenwarter, meteoroloog bij Geosphere Austria, is een goed werkend ringrioolsysteem de sleutel. Dat zorgt ervoor dat afvalwater niet in de meren terechtkomt. En dankzij de regelmatige aanvoer van vers water via neerslag en zijrivieren blijven de meren gezond en helder.
De meren van Karinthië zijn niet alleen schoon, ze liggen ook nog eens dichtbij bergen, bossen en Alpenweiden. Het helderblauwe water nodigt hierdoor uit tot zwemmen, suppen, kajakken of gewoon relaxen aan de oever.
Dus of je nu een korte hike maakt of juist een paar dagen wilt bijkomen van een meerdaagse wandeltocht: de Karinthische meren zijn een perfecte plek om je handdoek uit te rollen en het bergleven van z’n meest ontspannen kant te ervaren.