Van extreme hitte naar wateroverlast en sneeuw voor de gletsjers

Roel
op 07 juli 2025
· 2 reacties
Op de Aletschgletsjer (CH) komt morgen sneeuw te liggen

Het contrast kan bijna niet groter. Terwijl hitte en veel zonneschijn wekenlang het weerbeeld in de Alpen bepaalden, gaat het roer om met veel nattigheid en gematigde temperaturen. Boven de 2000 meter valt er dinsdag ook sneeuw, boven de 2500-2700 meter lokaal zelfs meer dan een halve meter!

Koele lucht overstroomt de Alpen, wateroverlast mogelijk

Veel vakantiegangers zullen de bergen woensdagochtend vreemd aanstaren. Nu de zomervakantie op het punt van beginnen staat worden de bergen in Oostenrijk, Zwitserland en deels ook Frankrijk en Italië vanaf zo’n 2000 meter wit aangesuikerd. Rond de Jungfrau (CH), het Ötztal (A) en de Hohe Tauern (A) is hogerop zelfs meer dan een halve meter verse sneeuw te verwachten.

De weersomslag hangt samen met een van de zeldzame momenten dat het een oceaandepressie lukt tot Midden-Europa te geraken. Sinds eind mei is dat nauwelijks gebeurd doordat het Azorenhogedrukgebied daar telkens een stokje voor stak en storingen moesten afbuigen richting Noord-Europa. Nu lukt het dus wel, zij het tijdelijk. De Alpen komen in koele lucht terecht waarin het vandaag en morgen deels aanhoudend en zwaar regent. Vandaag zijn er zeker in Noord-Italië ook zware onweersbuien met hagel en windstoten mogelijk. Deze combinatie kan in de lagere gebieden voor wateroverlast zorgen. Let zeker op als je je in de buurt van beekjes ophoudt, die kunnen razendsnel in kolkende riviertjes veranderen.

Veel regen en sneeuw rondom de Hohe Tauern in Oostenrijk

Zwaartepunt

Vandaag richt de nattigheid zich op een groot deel van de Alpen. Alleen de zuidelijke Franse Alpen lijken te worden gespaard. Morgen is vooral de noordkant van de Alpen een natte regio. In de koele lucht wordt het in de dalen nog amper 15 graden. In de Italiaanse Alpen zal het door föhn echter langzaam opklaren, hier kan het lokaal weer 20-25 graden worden. Dat is nog altijd zo’n 10 graden koeler dan wat we de afgelopen weken gewend waren.

Bijzonder of niet?

Bijzonder zou je zeggen, en dat is het ook. Zeker als je naar het weer van de afgelopen weken en naar de afgelopen jaren kijkt waarin zomerse temperaturen de norm waren. Het weer van deze week is echter hoe een gemiddelde zomer er tot in de jaren negentig ongeveer uitzag. Langdurige hittegolven waren zeldzaam en incidentele sneeuwval tot 1500-2000 meter was vrij normaal. Dit is hoe de gemiddelde junitemperatuur zich heeft ontwikkeld in Zwitserland. Je ziet de afwijking van de temperatuur ten opzichte van het gladgestreken gemiddelde over 30 jaar (bron: MeteoSchweiz). Een vergelijkbaar beeld zien we voor juli en augustus.

Weer knapt op, maar Oostenrijk nog nat

In de tweede helft van de week zien we een geleidelijke weersverbetering. Hogedruk krijgt meer invloed, het warmt op en de zon komt op steeds meer plaatsen terug. In Oostenrijk is dit echter nog maar de vraag. Boven Oost-Europa blijft een lagedrukgebied hangen dat een paar dagen boven Polen rondzwerft en daar veel regen geeft. Met een noordenwind stroomt een deel van die vochtige lucht tegen de noordkant van de Alpen waardoor het in Oostenrijk langer bewolkt en nat blijft.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reacties

Gerwin

Heerlijk fris vanochtend in Noord Italië met een lekkere plons vannacht, het is helaas voor korte duur. Oh wat was het heerlijk geweest als we nog het pre jaren 90 klimaat hadden, geregeld sneeuw op 2000 meter klinkt als een heerlijkheid :)

Zw Evert

Boven Lech nu goed aan het doorsneeuwen

Reageren