Afgelopen weekend ging het maar net goed in de Franse Alpen. Een stel werd verrast door een plotselinge en heftige stijging van het waterpeil in de rivier de Drac in de Zuid Franse Alpen. De man kon zichzelf redden, de vrouw moest door de brandweer van een eilandje in de rivier gehaald worden. Beiden zijn gelukkig ongedeerd, maar ze werden wél beboet.
Waarom dit zo gevaarlijk is? Simpel: de plek waar ze zich bevonden ligt onder een waterkrachtcentrale van EDF. Zodra die centrale meer water loost of het debiet verandert, kan de rivier in een paar minuten veranderen in een kolkende stroom. En dat zie je niet aankomen.
Ondanks verbodsborden en officiële waarschuwingen besloten ze toch te gaan vissen en pootjebaden. Maar verbodsborden in de bergen zijn er niet voor niks. Zeker niet bij rivieren onder stuwmeren of centrales. Je ziet misschien een rustig stroompje, maar onder de oppervlakte schuilt een levensgevaarlijke dynamiek.
{embed:richmedia}}
Volgens de gendarmerie is er in dit soort rivieren een objectief risico door de onvoorspelbare waterafvoer. Daarom gelden er op sommige plekken strikte zwem- en verblijfsverboden. Negeer je die, dan breng je jezelf – en je redders – in gevaar.