Wolvenproblemen van de Alpenlanden bereikt Brussel

Beeld: Hans Veth/Unsplash

Wie denkt dat alleen Nederland problemen rondom de wolf ondervindt, heeft het goed mis. Ook de Alpenlanden weten zich niet helemaal raad met de groeiende populatie van dit beschermde roofdier. Volgens Tirol ORF is de Europese Commissie van plan om tegen het einde van het jaar een studie te presenteren met mogelijke oplossingen voor de regionale problemen veroorzaakt door wolven. Echter, het wijzigen van de beschermingsstatus van wolven vereist unanimiteit van de lidstaten.

Bevolking steeds banger voor de wolf

Tijdens een discussie in Brussel, georganiseerd door Europarlementariër Herbert Dorfmann, werd benadrukt dat het belangrijk is om de angsten en conflicten serieus te nemen. Zowel de Zuid-Tiroolse gouverneur Arno Kompatscher als de Tiroolse gouverneur Anton Mattle lieten geen twijfel bestaan over de urgentie van het probleem. Mensen hebben angst, zo gaf Kompatscher aan, en dit heeft geleid tot minder deelname aan schoolreizen in Zuid-Tirol. De recente dood van een jogger in Trentino door een beer heeft hier ook aan bijgedragen.

Groeiende wolvenpopulatie in Europa

Het huidige debat over wolvenbeheer brengt ook democratische vraagstukken met zich mee, omdat veel mensen zich afvragen waarom beslissingen over plattelandsproblemen in steden worden genomen. Daarnaast wordt er weer negatief gesproken over de Europese Unie. Mattle benadrukte dat het beheer van grote roofdieren, zoals wolven, ook een politiek probleem is geworden. Oplossingen moeten worden gevonden voor de bevolking, de landbouwers en in het belang van biodiversiteit. In Tirol worden wolvenjachten nu gereguleerd via een verordening in plaats van individuele besluiten, die vaak succesvol werden aangevochten. Er is echter behoefte aan een Europese oplossing, omdat er momenteel ongeveer 100 wolven in verschillende roedels in het Zwitserse kanton Graubünden leven. De totale wolvenpopulatie in de Alpen wordt op ongeveer 500 tot 600 wolven geschat.

Anti-wolvencampagne in Zuid-Tirol.

Verzoek tot declassificatie van de wolf

Op Europees niveau worden wolven beschermd door de Flora-Fauna-Habitatrichtlijn en de Berner Conventie van de Raad van Europa. Zwitserland heeft tot nu toe geen succes gehad met verzoeken om declassificatie van de beschermingsstatus van de wolf. Landen zoals Zweden en Finland hebben wel meer speelruimte gekregen binnen deze conventie. Het wijzigen van de richtlijn vereist echter unanimiteit van de EU-lidstaten. De Europese Commissie is van mening dat de huidige richtlijn voldoende ruimte biedt en dat elk lidstaat een geschikte mix van maatregelen moet vinden om specifieke regionale oplossingen voor veebescherming te ontwikkelen. Er wordt benadrukt dat bewustwording van de bevolking een belangrijke eerste stap is.

Maar is de angst voor de wolf wel gegrond?

Wie deze zomer gaat wandelen in de Alpen hoeft echter niet veel te vrezen, want wolven zijn in het algemeen schuw en hebben een natuurlijke angst voor mensen ontwikkeld. In de Alpenregio zijn er tot op heden geen geregistreerde gevallen van dodelijke aanvallen door wolven op mensen bekend. Incidenten waarbij wolven mensen aanvallen zijn buitengewoon zeldzaam en komen slechts sporadisch voor. In de meeste gevallen worden dergelijke incidenten veroorzaakt door wolven die in hun gedrag zijn verstoord, zoals wanneer ze worden gevoerd of benaderd door mensen. Deze dieren hebben van nature de neiging om mensen te vermijden en geven over het algemeen de voorkeur aan het vermijden van confrontaties.

Edo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!