Almabtrieb in Maria Alm geannuleerd vanwege wolvendreiging

Beeld: Tourismusverband Hochkönig

Oostenrijk kent vele tradities. Almabtrieb is er een van en vindt standaard aan het einde van de zomer plaats. Dit is de tijd van het jaar waarin het vee van de bergweiden terug naar de dalen wordt gebracht. Traditioneel gaat deze Almabtrieb gepaard met een heus dorpsfeest: prachtig uitgedoste koeien, rinkelende koebellen in dorpsstraten en een boerenmarkt. Dit jaar is het in Maria Alm in het Salzburger Land even anders.

Wolvendreiging

De traditionele Almabtrieb als onderdeel van de oogstfestivals in Maria Alm en Hinterthal is dit jaar geannuleerd, en het Bauernherbst festival in Mühlbach zal ook niet plaatsvinden. De reden hiervoor zijn de wolvenaanvallen in de regio, waarbij verschillende dieren van de lokale boeren op de alpenweiden zijn aangevallen, verwond of zelfs gedood.

Groeiende populatie

De Alpenlanden weten zich niet helemaal raad met de groeiende populatie van dit beschermde roofdier. De Europese Commissie is van plan om tegen het einde van het jaar een studie te presenteren met mogelijke oplossingen voor de regionale problemen veroorzaakt door wolven. Echter, het wijzigen van de beschermingsstatus van wolven vereist unanimiteit van de lidstaten. In Tirol worden wolvenjachten nu gereguleerd via een verordening in plaats van individuele besluiten, die vaak succesvol werden aangevochten. Er is echter behoefte aan een Europese oplossing, omdat er momenteel ongeveer 100 wolven in verschillende roedels in het Zwitserse kanton Graubünden leven. De totale wolvenpopulatie in de Alpen wordt op ongeveer 500 tot 600 wolven geschat.

Edo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!