Auvergne

Beeld: parcdesvolcans.fr

Zo goed als midden in Frankrijk vind je de Auvergne, een provincie die (om nogmaals de centrale ligging te benadrukken) onderdeel is van het Centraal Massief. Dit is een oud vulkanisch middengebergte, waar meer dan 400 uitgedoofde vulkanen liggen. Met toppen tot ongeveer 1.800 meter is de Auvergne vanouds een bekende bestemming voor zomerse bergsportfanaten!

Waar ligt de Auvergne?

Heel erg centraal in Frankrijk dus. Maar ondanks die centrale ligging heeft de Auvergne een historie van slechte bereikbaarheid. De hoge ligging en de vele vulkanen en andere bergen waren lang een natuurlijke barrière voor verkeer, waardoor het toerisme lang slecht ontwikkeld bleef. Sinds de aanleg van de A75 (opgeleverd in 2004 en met het viaduct van Millau, de hoogste brug ter wereld, als blikvanger) is de Auvergne een stuk beter bereikbaar geworden, waardoor meer mensen de regio hebben kunnen ontdekken. Desalniettemin blijft de economische ontwikkeling in de regio achter en heeft het de bijnaam diagonaal van de leegte gekregen. Belangrijkste steden in het gebied zijn Clermont-Ferrand en Vichy. Staatkundig gezien heeft het een lange en wisselende gescheidenis, maar inmiddels valt de Auvergne in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Daarbinnen zijn de belangrijkste bergsport-departementen Puy-de-Dome, Allier, Cantal en Haûte-Loire.

Beeld: auvergne-destination.com

Steden en dorpen in de Auvergne

Naast de ‘grote’ stad Clermont-Ferrand zijn er in de Auvergne genoeg schattige en pittoreske dorpen en stadjes te vinden die de moeite van het bezoeken of overnachten waard zijn. Le-Puy-en-Velay (in het departement Haute-Loire) is de bekendste en meest iconische, maar ook in Allier (Vichy, Montluçon en Moulins), Cantal (Aurillac, Saint-Flour en Tournemire) en Puy de Dôme (Montpeyroux, Saint-Floret en Riom) zijn allemaal goede en mooie uitvalsbases voor een sportieve vakantie in de Auvergne.

Karakteristieken van de Auvergne

De Auvergne is dus een gebied met een behoorlijke omvang. Van Vichy in het noorden naar St. Urcize in het zuiden is een autorit van dik 2,5 uur. En met een hoofdstad (Clermont-Ferrand) van krap 150.000 inwoners, is de Auvergne een uitgestrekte en dunbevolkte regio. Heerlijk dus als je op zoek bent naar rust en ongerepte natuur! Daarnaast zorgen de vele typische vulkaankraters voor een heel bijzonder en uniek landschap. Dat het ook geen typisch Alpien hooggebergte is, maakt de Auvergne een regio uitermate geschikt voor een actieve zomervakantie met (maar zeker ook zonder) kinderen.

Beeld: auvergne-destination.com

Wat te doen in de Auvergne

De Auvergne staat vooral bekend als een wandelregio bij uitstek. Vooral in het nationale park Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne vind je de een aantal van de bijzonderste wandelingen op dit continent. En als je dan in dit park bent, dan is een beklimming met de fiets van de Puy de Dôme ook een absolute must. Maar er zijn ook zat ‘klassieke’ bergsportactiviteiten te vinden in deze Franse regio!

Andere activiteiten in de Auvergne

Het weer in de Auvergne

Door zijn centrale en hoge ligging kan het in de Auvergne in de zomer snel warm worden. Dat merk je vooral op de laagvlakten en in de dalen. Wat hogerop in de bergen waait er vaak een verkoelend briesje. Maar let ook op: hevige zomerse onweersbuien zijn niet vreemd voor deze regio!

Faciliteiten

Bikepark
Binnenzwembad
Buitenzwembad
Golfbaan
Rodelbaan
Highrope parcour

Hiervoor ga je naar Auvergne

Verdere aanraders in Auvergne:
 • Wandelen
 • Wielrennen
 • Highlights
 • Kindvriendelijkheid
 • Mountainbiken
 • Slechtweeractiviteiten
 • Toerfietsen
 • Wandelen met kinderen
 • Water & meren

Je kunt hier beter niet heen gaan voor

Verdere afraders in Auvergne:
 • Canyoning
 • Klettersteigen