De tien beste mountainbikeregio's in de Alpen

Wil jij komende zomer op mountainbikevakantie? Op zich heb je dan keuze te over aan bergsportregio’s met mooie, uitdagende Enduro-tracks, downhill-trails en bikeparks. Maar wat is nou de beste keuze voor de mountainbiker in de Alpen deze zomer? Leuk dat je het vraagt; hier zijn onze tien beste tips!

Ecrins - Frankrijk: all-round mountainbikeplezier

Het mooie van de Ecrins, een regio in Zuidoost-Frankrijk, is dat je er op ieder niveau en voor iedere discipline terecht kunt. Downhillen kun je in Serre Chevalier en Puy-Saint-Vincent. In dit laatste dorp vind je hele eenvoudige groene pistes die opvallend leuk zijn. De family-trail of de flowy-line zijn daarbij echte aanraders. Verder zijn er ook nog pumptracks in Serre Chevalier, Vallouise en L’Argentière la Bessée. In Serre Chevalier zijn de afdalingen iets steiler. Hier kun je genieten van echt hardcore downhillen, met een mooie mix tussen aangelegde afdalingen vol met kuipbochten, kickers en tablets en natuurlijke bergpaadjes als singles. Nog een stapje verder gaat het in La Grave: dit beruchte freeride-gebied heeft steile en ruige singletracks als afdalingen. Enduro meer je ding? Dan zijn de lange flowy tracks boven Briançon, Vallouise, Freissinieres, Ponteil en La Roche du Rame zijn echt iets voor jou.

Mountainbiken in de Ecrins

Finale Ligure - Italië: ideale omstandigheden het hele jaar door

Finale Ligure is een waar paradijs voor mountainbikers. Met zijn gevarieerde terrein en adembenemende kustlandschap biedt deze Italiaanse bestemming een onvergetelijke ervaring. De vele trails, variërend van technische singletracks tot snelle afdalingen, zorgen voor een spannend avontuur voor alle niveaus. Het Mediterraanse klimaat zorgt voor aangename rijomstandigheden het hele jaar door. De bekende Nato Base-trail is een must-ride, met zijn uitdagende secties en prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Daarnaast biedt Finale Ligure ook tal van fietsverhuurwinkels, gidsdiensten en faciliteiten voor fietsers. Na een dag vol actie kun je ontspannen op de mooie stranden en genieten van de heerlijke Italiaanse keuken. Of je nu een ervaren rijder bent of net begint met mountainbiken, Finale Ligure is een bestemming die je niet wilt missen.

Mountainbiken in Finale Ligure. Beeld: mtbitaly.eu

Gardameer/Trentino/Zuid-Tirol - Italië: Italiaanse flair op een mountainbike

Ten noorden van het Gardameer vind je in Zuid-Tirol een geweldig mountainbikegebied. Met uitzicht op dit prachtige meer vind je vele paden door dit ruige terrein (wel vaak veeleisend!), terwijl je ook nog kunt genieten van de flair van de Italianen. Mountainbikers komen vooral samen in steden als Riva, Arco en Torbole. Hier vind je ook de meeste voorzieningen voor mtb-ers. Aan het begin van het fietsseizoen vindt ook altijd een van de grootste fietsevenementen van het jaar plaats, het 'Bike Festival in Riva del Garda’. Belangrijkste attracties voor mountainbikers zijn de Coast Trail, die (vaak) parallel loopt aan het noordoostelijke deel van het Gardameer (vandaar de naam). Voor downhillers heb je Track 601, ook in de buurt van Torbole: een echte klassieker. Meerdaagse mtb-tochten in Zuid-Tirol zijn minder snel, maar vooral heel mooi. Voorbeeld hiervan zijn de Tremalzo (afhankelijk van hoe je hem rijdt pak je tussen de 2.000 en 3.000 hoogtemeters), de route van Arco naar Monte Velo of van Riva del Garda naar Rifugio Nino Pernici.

Mountainbiken rond het Gardameer. Beeld: visitgarda.com

Graubünden - Zwitserland: zelfverklaard Home of Trails

Deze regio in Oost-Zwitserland staat bekend als dé fietregio van dit Alpenland en heeft zichzelf, niet geheel onterecht, uitgeroepen tot de thuisbasis van de mountainbiketrails. Zo heeft Graubünden bijvoorbeeld 4.500 kilometer aan gemarkeerde mountainbikeroutes. Downhillers kunnen zich uitleven op de Gotschna-freeridehelling of in Laax op de Runca Trail of Never End Trail. Dat is op zich al zat. Maar daar daarnaast zijn er ook nog bikeparks als het Davos Adventure Park of het Bike Kingdom Park Lenzerheide. Maar da’s ook nog niet alles. Zo kun je ook de meerdaagse tochten maakten, zoals de Alpine Bike. Deze tocht neemt je mee in elf etappes over bijna 350 kilometer aan slingerende mountainbikepaden die beginnen ten zuiden van Scuol, vervolgens over de Italiaanse grens naar Livingno en dan weer terug via Zuoz, St. Moritz, Maloja, Savognin en eindbestemming Andermatt gaan. In totaal pak je op deze route zo’n 11.000 hoogtemeters (omhoog én omlaag) mee. Daarnaast kun je ook nog overnachten in fietsvriendelijke graubündenBIKE-hotels: geteste en gecertificeerde overnachtingsaccommodaties die uitdrukkelijk geschikt zijn voor mountainbikers.

Mountainbiken in Graubünden. Beeld: graubuenden.ch

Kitzbüheler Alpen/Brixental/Wilder Kaiser - Oostenrijk: opties te over

In deze Tiroolse vakantieregio vind je als mountainbikers (of als ‘gewone’ fietser) meer dan 1.000 kilometer aan bewegwijzerde paden. Deze strekken zich uit van Hohe Salve en het Brixental totaan St. Johann in Tirol en het Pillerseetal. Fan van meerdaagse tochten? Pak dan de KAT Bike, een driedaagse tocht over bijna 150 kilometer naar de mooiste plekken van de Kitzbüheler Alpen. Het is mogelijk om deze rit te boeken, compleet met hotelovernachtingen, bagagevervoer en terugreis met het ov. Voor het kortere werk hebben de Kitzbüheler Alpen ook zat vloeiende singletrails, zoals de Fleckalm Trail bij Kirchberg. Dit is een van de bekendste, veeleisendste en langste trail van de regio en is door een deskundige jury geselecteerd als één van de vijf Great Trails van Tirol. Goed om te hebben is de Kitzbüheler Alpen Trail Card: hiermee krijg je toegang tot de acht bergbanen!

Mountainbiken in de Kitzbüheler Alpen. Beeld: kitzbueheler-alpen.com / ©Daniel Gollner

Portes du Soleil - Frankrijk/Zwitserland: grensoverschreidend mountainbiken

De Portes du Soleil is een downhill-paradijs op de Frans/Zwitserse grebs voor avontuurlijke mountainbikers, met meer kilometers aan lift-assisted singles dan waar dan ook. Met een uitgebreid netwerk van downhill-routes biedt dit gebied een ongeëvenaarde ervaring voor downhillers van alle niveaus. Van technische afdalingen en steile pistes met flinke sprongen tot snelle flowy trails: er is voor elk wat wils en de mogelijkheden in de Portes du Soleil zijn werkelijk spectaculair. De paden zijn zorgvuldig aangelegd en onderhouden, met veel aandacht voor veiligheid en plezier. Deze verscheidenheid aan parcoursen is dan ook echt het hoogtepunt van mountainbiken in Portes du Soleil. Voor beginners zijn er weinig steile beginnerstrails en voor experts pittige afdalingen met technische obstakels. Bovendien kun je genieten van adembenemende uitzichten terwijl je de berg af raast!

Saalbach-Hinterglemm - Oostenrijk: op WK-niveau downhillen

Als je jezelf ‘de grootste fietsregio van Oostenrijk’ noemt, dan schept dat natuurlijk verwachtingen. En da’s niet voor niks. Je vindt er meer dan 80 kilometer aan lijnen en paden, negen zomerbergbanen op zeven bergen in het Glemmtal, drie grote oefenterreinen voor kinderen en beginners, alpine gravelroutes voor elke smaak en een grenzeloos netwerk van mountainbikeroutes voor elk conditieniveau. En dan heb je ook nog het Epic Bikepark om de hoek in Leogang (één van de bekendste en beste bikeparks van Oostenrijk) enBike Area Streuboden in Fieberbrunn. Wat Saalbach-Hinterglemm met name zo’n uitermate geschikte bestemming voor mountainbikers in de zomer maakt, zijn de spectaculaire downhill-routes vol sneenvelden zoals WK-afdaling Speedster of de X-line. Daarnaast vind je in deze Oostenrijkse regio ook veel op mtb-ers afgestemd aanbod zoals fietswinkels en -verhuur, gidsen en scholen, maar ook restaurants, hotels en hutten waar je als mountainbiker altijd welkom bent!

Mountainbiken in Saalbach-Hinterglemm. Beeld: saalbach.com

Sölden - Oostenrijk: word burger van de Bike Republic

Niet alleen maar een marketingstunt, dan uitroepen van Sölden tot Bike Republic. In het Ötztal vind je 17 spectaculaire natuurlijke- en singletrails, flowtrails, meer dan 200 km lange enduro-routes, 20 bewegwijzerde MTB-routes én pumptracks in het dal. Maar je kunt je ook op de meerdaagse Gletsjertocht storten: de top van deze tocht ligt op 2.700 meter hoogte en heeft ongeveer 1.500 hoogtemeters voor je. Daarnaast zijn de accommodaties voor mtb-ers, zoals je van een staat gericht op fietsers verwacht, van een hoge kwaliteit. Zo zijn er afsluitbare fietsstallingen, oplaadmogelijkheden voor e-bikes, gratis gebruik van gereedschap/plaksets en een fietswasplaats!

Mountainbiken in Sölden. Beeld: bikerepublic.soelden.com

Queyras - Frankrijk: mountainbikeparadijs op eigen kracht

Net naast het Ecrins ligt de Queyras en hier zijn de mountainbikemogelijkheden misschien nog wel uitgebreider dan in de Ecrins. Alleen, het moet hier op eigen kracht. In Abriès kun je met de lift omhoog maar de rest van paden moet je je spieren gebruiken. En die paden zijn bijna eindeloos: de ene single is nog mooier dan de andere. Veel paden zijn enorm flowy waar je heerlijk op snelheid naar beneden kunt knallen. En voor de mountainbikers met een goed uithoudingsvermogen: je kunt hier kiezen uit meerdere toppen van boven de 3000 meter, dan weet je zeker dat je lange afdalingen kunt maken! Ook kun je in de Queyras leuke meerdaagse tochten uitstippelen. Kortom: elke mountainbiker moet ééns in zijn leven in de Queyras zijn geweest.

Mountainbiken in de Queyras

Winterberg - Duitsland: het vetste Bikepark van Duitsland

Als je net iets minder ver wilt rijden (en een beetje wilt smokkelen; deze regio ligt namelijk zeker niet in de Alpen!), dan is Winterberg ook in de zomervakantie een uitstekende keuze. In de heuvels rond Winterberg vind je maar liefst 1.140 kilometer aan mountainbikeroutes in alle moeilijkheidsgradaties. Daarnaast is er ook nog het Trailpark Winterberg waar je met de mountainbike als het ware door het skigebied van Winterberg fietst. Maar dé reden waarom veel mountainbikers naar Winterberg komen is toch echt het Bikepark Winterberg op de Erlebnisberg Kappe. Hier kun je ook mountainbikes huren. Dit is één van de grootste en meest veelzijdige bikeparken van Duitsland. Er zijn 13 verschillende afdalingen te vinden in meerdere moeilijkheidsgradaties. De mix van professionele downhill parcoursen, waaronder een iXS-Cup Downhill, flowshore-routes en een trainingsparcours zorgt voor veel afwisseling. Ben je beneden, dan kun je met een van de drie stoeltjesliften weer eenvoudig terug naar boven.

Hugo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!