Ecrins

Geweldig uitizhct tijdens de Trois refuges wandeling boven Pelvoux

Het Franse woord Ecrin betekent juwelendoos. De naam van het nationale park en de streek kan bijna niet beter zijn. Want wat een parels vind je hier. Vakantiegangers die op zoek zijn naar een gebied voor een sportieve vakantie in ruige en ongerepte natuur kunnen bijna niks beters vinden dan in dit gebied in de Zuid-Franse Alpen. Waar je ook voor kiest: wandelen, klimmen, alpinisme, kajakken, paragliden, fietsen of mountainbiken, deze regio is voor elke sport ongekend goed en uitgebreid.

Veel dalen vol natuurschoon

De Ecrins ligt ten zuiden van de Col de Lautaret en strekt zich uit tot ongeveer Guillestre. Als je vanaf de Lautaret het mooie Guisanedal inrijdt kom je langs Serre Chevalier met de bekende plaatsen Monêtier les Bains en de vestingstad Briançon (UNESCO werelderfgoed). Alleen al dit stukje Ecrins biedt je meer dan voldoende mogelijkheden aan wandelingen en sporten. Na Briançon kun je richting de Pays des Ecrins gaan. Het bekendste dorpje hier is Vallouise. Vanuit hier kun je eenvoudig diep het nationale park van de Ecrins intrekken. Genieten van de honderden watervallen in de Freissinières-vallei of de Fournel, of verken samen met je kinderen de relatief eenvoudige wandeling naar de Refuge des Bans. Zoek je het liever steiler. Ga dan klimmen boven Ailefroide.

Voor de mountainbikers: de singletracks in de Ecrins horen tot de mooiste afdalingen van de Alpen. Je hebt de keuze tussen afdalingen op hooggelegen alpenweiden tot afdalingen in de bossen. En dan hebben we het nog niet over de cols voor de wielrenners gehad: de Izoard, de Galibier en de Granon liggen hier om de hoek!

Ongekend mooi hoogalpien landschap boven Briançon

Wat te doen in de Ecrins

Als je wilt weten welke activiteiten je in de Ecrins kunt doen, kun je de vraag misschien beter omdraaien. Welke activiteiten kun je hier niet doen? De keuze is hier enorm. Het spreekt voor zich dat je rondom Vallouise en Briançon op de goede plek bent voor alle mogelijke bergsporten. Van paragliden tot mountainbiken en van raften tot bergwandelen en alpinisme: echt alle bergsporten zijn te doen in de Ecrins.

Maar dat is niet alles, in de zomer heb je meer activiteiten. Denk aan paardrijtochten, zomerrodelbanen, klimparken en heerlijke meertjes waar je perfect kunt zwemmen of kunt genieten van aquaparken. Kortom, je hoeft je geen moment te vervelen in de Ecrins.

Andere highlights in de Ecrins

Bijna altijd goed weer in de Ecrins

De Zuid-Alpen staan bekend om het enorm stabiele weer! Vrij vertaald betekent dit in de zomer dat je zowat garantie hebt op blauwe luchten en zon. Omdat je hier vaak boven de 1000 meter bent zijn de nachten lekker fris en overdag is het heerlijk warm. Het perfecte weer om ‘s ochtends lekker te klimmen of wandelen en ‘s middags een meertje in te duiken.

De Ecrins is een rotsklimmekka

Nationaal Park des Ecrins

De gemene deler van deze streek is het Nationaal Park des Ecrins. Dit is het oudste nationale park van Frankrijk en dit gebied ligt vol met gletsjers, onbewoonde dalen en duizenden meters hoge rotsmuren. Daarmee is het een rustplaats voor wilde dieren. De ongerepte natuur is voor iedereen bereikbaar die te voet op verkenning wil gaan.

Dorpen en steden in de Ecrins

In de Ecrins heb je ook een flinke keuze aan dorpjes. Zo vind je hier de stedelijke vestingsstad Briançon, maar evengoed kleine, bijna slaperige Franse dorpjes zoals Freissinières of Champcella. In de zomer is het gezellig druk in Vallouise en is het alpendorpje Ailefroide een levendige plek waar duizenden bergsporters samenkomen. Hierdoor heb je ook aan accommodaties geen gebrek. Zo vind je in dit gebied verschillende campings. Van luxe glampings met zwembaden, luxe tenten of mobilhomes zoals in Les Vigneaux en Vallouise, tot echte bergsportcampings midden in de natuur zoals de ruige camping in Ailefroide of in Freissinières. Daarnaast zijn hier meer dan voldoende appartementen, huisjes en hotels te vinden. Dus hoe je ook op vakantie wilt, hier vind je meer dan genoeg slaapplekken.