Ecrins

Geweldig uitizhct tijdens de Trois refuges wandeling boven Pelvoux

Het Franse woord ‘Ecrin’ betekent juwelendoos. Deze naam van dit nationale park en deze streek in de Zuid-Franse Alpen kan daarmee bijna niet beter gekozen zijn. Want wat een parels vind je hier! Waar je ook voor kiest: wandelen, klimmen, alpinisme, kajakken, paragliden, fietsen of mountainbiken, het aanbod is hier voor elke sport ongekend goed en uitgebreid. Dus: ben je op zoek naar een sportieve vakantiebestemming, vol ruige en ongerepte natuur? Dan kun je het bijna niet beter treffen dan in Les Ecrin.

Waar ligt de Ecrins?

De Ecrins ligt ten zuiden van de Col de Lautaret en strekt zich uit tot ongeveer het dorpje Guillestre in het departement Hautes-Alpes. Als je vanaf de Lautaret het mooie Guisanedal inrijdt kom je langs Serre Chevalier met de bekende plaatsen Monêtier les Bains en de vestingstad Briançon (UNESCO werelderfgoed). Alleen al dit stukje Ecrins biedt je meer dan voldoende mogelijkheden aan wandelingen en sporten. Na Briançon kun je verder richting de Pays des Ecrins gaan. Het bekendste dorpje hier is Vallouise. Vanuit hier kun je eenvoudig diep het nationale park van de Ecrins intrekken.

Ongekend mooi hoogalpien landschap boven Briançon

De grote attractie: het Nationaal Park des Ecrins

De gemene deler van deze streek is het Nationaal Park des Ecrins. Dit is het oudste nationale park van Frankrijk en dit gebied ligt vol met gletsjers, onbewoonde dalen en duizenden meters hoge rotsmuren. Daarmee is het een rustplaats voor wilde dieren. De ongerepte natuur is voor iedereen bereikbaar die te voet op verkenning wil gaan.

Dorpen en steden in de Ecrins

In de Ecrins liggen veel dorpjes die ideaal zijn als vakantiebestemming. Zo vind je hier de vestingsstad Briançon, maar evengoed kleine, bijna slaperige Franse dorpjes zoals Freissinières of Champcella. In de zomer is het gezellig druk in Vallouise en is het alpendorpje Ailefroide een levendige plek waar duizenden bergsporters samenkomen. Hierdoor is er ook aan accommodaties geen gebrek: er zijn in de Ecrins verschillende campings, van luxe glampings met zwembaden, luxe tenten of mobilhomes zoals in Les Vigneaux en Vallouise, tot echte bergsportcampings midden in de natuur zoals de ruige camping in Ailefroide of in Freissinières. Daarnaast zijn hier meer dan voldoende appartementen, huisjes en hotels te vinden. Dus ieder type bergsporter vind hier wel iets van zijn gading.

Wat te doen in de Ecrins

Als je wilt weten welke activiteiten je in de Ecrins kunt doen, kun je de vraag misschien beter omdraaien. Welke activiteiten kun je hier niet doen? De keuze is hier namelijk enorm. Van paragliden tot mountainbiken en van raften tot bergwandelen en alpinisme: echt alle bergsporten zijn te doen in de Ecrins. Een paar hoogtepunten:

  • Voor de mountainbikers: de singletracks in de Ecrins horen tot de mooiste afdalingen van de Alpen. Je hebt de keuze tussen afdalingen op hooggelegen alpenweiden tot afdalingen in de bossen.
  • Voor de wielrenners zijn cols als de Izoard, de Galibier en de Granon grootheden uit de Tour de France
  • Wandelaars kunnen hun hart ophalen bij wandelingen naar één van de honderden watervallen in de Freissinières-vallei of de Fournel, of samen met je kinderen de relatief eenvoudige wandeling naar de Refuge des Bans doen.
  • Klimmers kunnen dan weer terecht in de rotsen boven Ailefroide.
De Ecrins is een rotsklimmekka

Maar dat is niet alles, in de zomer heb je meer activiteiten. Denk aan paardrijtochten, zomerrodelbanen, klimparken en heerlijke meertjes waar je perfect kunt zwemmen of kunt genieten van aquaparken. Je hoeft je dus écht geen moment te vervelen in de Ecrins.

Andere highlights in de Ecrins

Bijna altijd goed weer in de Ecrins

Nog een voordeel van de Ecrins: de Zuid-Alpen staan bekend om het enorm stabiele weer! Vrij vertaald betekent dit in de zomer dat je zowat garantie hebt op blauwe luchten en zon. Omdat grote gedeeltes van deze regio boven de 1.000 meter liggen, zijn de nachten lekker fris en overdag is het heerlijk warm. Het perfecte weer om ‘s ochtends lekker te klimmen of wandelen en ‘s middags een meertje in te duiken.