Mountainbiken in de Ecrins

Van cracks to beginners de Ecrins is een mountainbike paradijs

De Ecrins en de gebergtes die in de buurt liggen horen bij de beste mountainbikegebieden van Europa, maar let wel: in het nationale park zelf is mountainbiken verboden. Daarbuiten heb je de keuze tussen flowy tracks om prettig en veilig kennis te maken met het mountainbiken in de echte bergen tot uitdagende afdalingen waar het woordje mountain in mountainbike echt zijn volle betekenis krijgt!

Downhillen voor iedereen in de Ecrins

Als je wilt downhillen dan ben je aan het goede adres in Serre Chevalier en Puy Saint Vincent. In Puy Saint Vincent kun je op een prettige manier kennis maken met deze mountainbike-discipline. In tegenstelling tot veel andere downhillgebieden zijn de groene pistes hier echt eenvoudig, maar bovenal heel leuk en speels. Je vindt hier mooie singletracks waar je de trucs van het vak onder de knie kunt krijgen. De family-trail of de flowy-line zijn daarbij echte aanraders. Wil je wat meer spanning? Pak dan eens een van de rode pistes! Of ga naar Serre Chevalier, waar de afdalingen sowieso iets uitdagender zijn. Hier kun je genieten van echt hardcore downhillen, met een mooie mix tussen aangelegde afdalingen vol met kuipbochten, kickers en tablets en natuurlijke bergpaadjes als singles.

La Grave Mountainbiken voor echte cracks

La Grave: Ultiem mountainbiken voor de cracks!

Een echte tip voor zeer ervaren mountainbikers is om een dagje naar La Grave te gaan. Dit beruchte freeride-gebied heeft steile en ruige singletracks als afdalingen: voor echte cracks een absolute aanrader. Zoek je meer downhill-mogelijkheden dan ben je vanuit Briançon in een uurtje in Les Deux Alpes, wat internationaal bekend is vanwege de vele goed onderhouden singles. Ga je liever iets verder naar het zuiden probeer dan zeker de singletracks van Les Orres.

Een waar enduro paradijs, zoals hier net onder de Lac d’Ascension

De Ecrins: een waar enduro-paradijs!

Natuurlijk is dat downhillen gaaf. Maar de mooiste afdalingen vind je hier misschien wel als je met eigen kracht omhoog klimt. Dit kan trouwens ook met een beetje hulp van een elektrische mountainbike of met shuttles die mountainbike-gidsen organiseren. De singletracks die je rondom de Ecrins vindt, boven Briançon, Vallouise, Freissinieres, Ponteil en La Roche du Ramezin, zijn van ongekende kwaliteit. Dit zijn vaak kilometers lange flowy trackts met een vaak opvallend gladde ondergrond en afdalingen met leuke bochten en geweldige switchbacks. Een groot deel van de wandelpaden hier lijken wel voor mountainbikers gemaakt. Nog niet genoeg gehad? Dan kun je bijvoorbeeld verder de Queyras in waar minimaal evenveel, zo niet nog meer aan absurd mooie singletracks te vinden zijn.

Maar mountainbiken in de Ecrins hoeft niet uitdagend te zijn

Hoe ruig de bergen die boven je uittorenen ook zijn, in de dalen vind je ook mooie paadjes tussen de Alpenweiden waar goed fietsende kinderen hun lol al op kunnen. Laat je als beginner vooral niet teveel afschrikken, de geweldige strakke ondergrond van de meeste singletracks maken de Ecrins tot een prima mountainbikeschool!

Pumptracks voor groot en klein

En vergeet de pumptracks niet!

In Serre Chevalier, Vallouise en L’Argentière la Bessée vind je leuke pumptracks waar zeker kinderen de tijd van hun leven zullen hebben.

Andere activiteiten in de Ecrins