Hittegolf met later toenemende onweerskansen

Prachtige zomerochtend in Lech am Arlberg (A)

Het is bloedheet in de Alpen en dat blijft het ook nog een tijdje. Maar vanaf donderdag wordt het spannender. Het blijft in eerste instantie nog heet maar de buienkans neemt sterk toe, waarbij we niet weten hoe het precies afloopt.

Nulgradengrens naar bijna 5300 meter

De Alpen vertoeven nu bijna twee weken in de hitte. Collega Henri meldt vanuit Innsbruck: ‘Vorige week al zeven 30+ers op een rij. Met zaterdag erbij nu weer 6 dagen 30+ en vandaag mogelijk 35 graden’. Het geeft aan hoezeer het weer in korte tijd is omgeslagen van veel wisselvalligheid naar zomerse hitte. De komende dagen geven daarin weinig verandering. De nulgradengrens heeft de Alpen verlaten, vannacht steeg deze in Zwitserland (Payerne) naar een recordhoogte van 5299 meter, ver boven de hoogste Alpentoppen. Het vorige record (5184 m) stamt van vorig jaar.

De beste tips als je met warm weer de bergen ingaat!

De Übeltalferner in Zuid-Tirol ligt er zoals veel gletsjers inmiddels kaal bij

De sneeuw van begin augustus is daarmee natuurlijk weer weggesmolten wat ook zijn weerslag heeft op de gletsjers. De positieve keerzijde is dat het hierdoor op en top vakantieweer is in de Alpen. Zelfs de onweersbuien blijven grotendeels achterwege, op een enkele uitzondering na in de namiddag.

Omslag?

Vanaf donderdag wordt het spannender. De buienkans neemt toe en gisteren waren er berekeningen die het noodweer van een paar weken geleden op herhaling lieten gaan doordat koudere lucht binnendringt en er een actieve depressie zou ontstaan boven Midden-Europa. Inmiddels zijn de extreemste berekeningen verdwenen en lijkt de hitte in het weekend een nieuwe impuls te krijgen met temperaturen ver boven de 30 graden in de dalen. Wel neemt de kans op onweersbuien verder toe en kunnen deze ook behoorlijk fel uitpakken. Ook als de dag veelbelovend begint, moet je dan voorbereid zijn op een mogelijk snelle weersverslechtering in de bergen. Over begin volgende week is nog veel onduidelijk, dan zou het alsnog tot een grote afkoeling met veel regen kunnen komen. Of dat gebeurt moeten we de komende dagen afwachten.

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!