Fotoreport: een wandeling naar een geweldige bivak naast het Lac de Néal

Lac Neal boven Roche de Rame, een mooie wandeling.

In de Zuid-Franse regio’s de Ecrins en Queyras is het heel erg goed wandelen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat je op de grens van deze gebieden heerlijke wandelingen kunt vinden. Boven het dorpje La Roche de Rame bijvoorbeeld vertrekken verschillende mooie wandelingen naar mooie bergmeertjes. De wandeling naar de Lac de l’Ascension is daarvan waarschijnlijk de populairste wandeling. Ik koos ervoor om met mijn familie naar Lac de Néal te klimmen, om hier een nachtje te gaan bivakkeren. Met dit fotoreport laat ik je zien dat dit meer ook zeer de moeite waard is!

De route naar het Lac de Neal

Vanaf de Route Nationale 94 neem je de D38 richting de gehuchten Serre, Bathéoud en Coutin. Deze steile weg volgt de Bouchouse-beek. Bij de vierde brug steek je deze over en je vervolgt de weg naar het gehucht Coutin. Vanaf daar neem je de weg die links omhoog gaat (let op: deze is gesloten in de winter). Deze weg is enkele honderden meters geasfalteerd, maar wordt dan al snel onverhard voor ongeveer tien kilometer. Let er ook op dat deze weg, ondanks een renovatie in 2018, in vrij slechte staat verkeert. Met een lage auto kun je hier in de problemen komen.

De weinig steile start van de wandeling naar het Lac de Neal.

De wandeling over de grens van de Ecrins en de Queyras

Je auto parkeer je voor de Cougnet-herdershutten. Let er wel even op dat je de herders en boeren niet hindert bij het parkeren van je auto. Neem niet het pad die naar de chalets leidt; ga in plaats daarvan naar rechts en ga verder het alpenweidegebied boven de eerste hut in. De wandeling begint vrij vlak om vrij snel via een serie haarspelden omhoog te slingeren.

Over de Pisse-beek.

Volg de steile klim na de herdershut

In het begin loop je door een lariksbos en steekt je snel een eerste puinhelling over, gevolgd door een tweede. Het pad komt dan uit op een alpenweide en volgt de Pisse-beek voordat het deze oversteekt om de Néal-hut te bereiken. Vanaf hier klim je steil omhoog. Na ongeveer 45 minuten klimmen gaat de route oostwaarts door een travers naar het Lac de Néal, wat je snel bereikt. Deze ligt op een hoogte van 2453m.

De steile klim boven de Néal hut.
Aangekomen bij het meer.

Klim door na het Meer van Néal

Het is de moeite om hierna zeker door te klimmen naar de Col de Néal, vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het meer, de Queyras en een deel van de Ecrins.

Het wonderschone Lac de Néal.
Met een vergunning mag je hier ook vissen. Je vindt hier bijvoorbeeld forel.)
Het uitzicht vanaf de Col de Néal.
De zonsondergang boven de Queyraz en de Ecrins.
Samen met je kinderen herinneringen voor het leven maken.
Kamperen in het maanlicht.
Ontelbare sterren tellen.
Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!